Την σύλληψη της συζύγου του αδικοχαμένου πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν, του Αλεξέι Ναβάλνι, διέταξε ρωσικό δικαστήριο με την κατηγορία της συμμετοχής σε εξτρεμιστική οργάνωση. Ευτυχώς, ωστόσο, η Γιούλια Ναβάλναγια έχει φύγει από τη χώρα μετά τον περσινό θάνατο του συζύγου της, σε ρωσική φυλακή, υπό ομιχλώδεις συνθήκες.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας προχώρησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης της 47χρονης χήρας του Ναβάλνι, τοποθετώντας την σε διεθνή μαύρη λίστα, οπότε θα συλληφθεί αμέσως αν τολμήσει να επιστρέψει στη χώρα της.

Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολυετή ποινή κάθειρξης.

Η Ναβάλναγια έχει δεσμευτεί να συνεχίσει το έργο του συζύγου της μετά τον πρόωρο θάνατο του και πλέον ηγείται έστω και από απόσταση του ιδρύματος που είχε δημιουργήσει στην πατρίδα του κατά της διαφθοράς.

Η Μόσχα έκρινε παράνομη την ομάδα και το ίδρυμα, θεωρώντας την ως εξτρεμιστική και μαζί το δίκτυο των μελών του στην κορυφή του οποίου βρίσκεται πλέον η Γιούλια Ναβάλναγια.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δολοφόνος και εγκληματίας πολέμου. Η θέση του είναι στη φυλακή και μάλιστα όχι στη Χάγη ή σε ένα άνετο κελί με τηλεόραση, αλλά στη Ρωσία, στην ίδια αποικία και στο ίδιο 2 επί 3 μέτρα κελί στο οποίο σκότωσαν τον Αλεξέι» ήταν η απάντηση της Γιούλια με ανάρτηση της στο X.

Από τον περσινό θάνατο του Ναβάλνι η χήρα του έχει υιοθετήσει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο διεθνώς συμμετέχοντας σε διεθνή φόρουμ, μιλώντας σε εθνικά κοινοβούλια και την Ευρωβουλή και οργανώνοντας συναντήσεις με διεθνείς ηγέτες από τους οποίους ζητά σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Για τη δράση της αυτή είναι προφανές ότι ενόχλησε το Κρεμλίνο οδηγώντας τελικά στην στοχοποίηση της με τη σημερινή δικαστική απόφαση.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Τι αλλάζει για τις επιλογές των επενδυτών μετά τις γαλλικές εκλογές (γράφημα)

Στις αγορές με πράσινο ομόλογο βγαίνει η Τράπεζα Πειραιώς

Βραχυχρόνια μίσθωση: Πάνω από €200 η μέση τιμή για μία βραδιά (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ