Η κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους Ρώσους, στοχεύοντας έναν σχετικά μικρό αριθμό ατόμων, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζει να ασκεί πίεση στα δημόσια οικονομικά.

Το σχέδιο του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών θα εισαγάγει έναν πιο ισχυρά κλιμακωτό φόρο εισοδήματος, ενώ ο φόρος επί των εταιρικών κερδών θα αυξηθεί στο 25% από το τρέχον 20%, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται πρόταση που κατατέθηκε στην κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, από το 2025 το επίπεδο του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα άτομα με τα υψηλότερα εισοδήματα θα αυξηθεί σε 22% από 15% που είναι σήμερα. Θα αυξηθούν επίσης οι εισφορές για την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος, ποτάσας και φωσφορικών λιπασμάτων. Ολόκληρο το πακέτο θα συγκεντρώσει επιπλέον 2,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια (29,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2025, με πάνω από το 50% από αυτά να προέρχεται από τον υψηλότερο εταιρικό φόρο, σύμφωνα με το Interfax.

Το 2020, η Ρωσία ακύρωσε τον ενιαίο φόρο επί του προσωπικού εισοδήματος, θεσπίζοντας μια πολιτική όπου τα άτομα με ετήσιο εισόδημα άνω των 5 εκατομμυρίων ρουβλίων ετησίως πλήρωναν φόρο 15% αντί για 13%. Από την έναρξη του πολέμου, η κυβέρνηση έχει επιβάλει πρόσθετους φόρους στις επιχειρήσεις, καθώς παλεύει με το κόστος των μαχών στην Ουκρανία, ωστόσο το προσωπικό εισόδημα παρέμενε ανέγγιχτο μέχρι τώρα. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράστηκε θετικά για αλλαγές στους συντελεστές φόρου εισοδήματος στην ομιλία του τον Φεβρουάριο, μιλώντας στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, άνω σώμα του κοινοβουλίου της Ρωσίας.

“Το σχέδιο μοιάζει με έναν συγκεκριμένο συμβιβασμό μεταξύ της πρόθεσης της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού”, δήλωσε η Olga Belenkaya, οικονομολόγος στη Finam στη Μόσχα.

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα επηρεάσει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους ή το 3,2% του συνολικού εργατικού δυναμικού, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, σε δήλωσή του. Τα ποσοστά θα κυμαίνονται από το τρέχον 13% για όσους κερδίζουν έως και 2,4 εκατομμύρια ρούβλια ετησίως έως 22% για όσους υπερβαίνουν τα 50 εκατομμύρια ρούβλια.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις θα προσφέρει στην κυβέρνηση 1,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια επιπλέον εισόδημα, ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό ΥΠΟΙΚ.

Οι επιχειρήσεις χαιρέτησαν την κίνηση ως πιο προβλέψιμη από τους εφάπαξ φόρους που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.  Η Ρωσία έχει δημοσιονομικό έλλειμμα από τα τέλη του 2022, ως αντανάκλαση του απότομου κόστους της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Διαβάστε ακόμη:

UBS: Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου έχει «κλειδώσει» (πίνακας)

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερη ανάπτυξη σε σύγκριση με την Ευρωζώνη

Αυτές είναι οι 50 «Most Sustainable Companies in Greece 2024»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ