Στο σπίτι του Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ, ιδρυτή και CEO του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, ο Λάρι Ντέιβιντ, ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός της οικογένειας. Οι γονείς του Σαμ, ήταν δικαιολογημένα ενθουσιασμένοι όταν έλαβαν ένα μήνυμα από τον γιο τους, στο οποίο έγραφε ότι η εταιρεία του, η FTX, θα έβγαζε στον αέρα ένα διαφημιστικό σποτ κατά τη διάρκεια του Super Bowl το 2022 και ότι ο Ντέιβιντ θα πρωταγωνιστούσε σε αυτό.

Η διαφήμιση προειδοποιούσε τους θεατές ότι αν δεν επενδύσουν στην κρυπτογράφηση, χάνουν μια τεράστια ευκαιρία να πλουτίσουν. Οι γονείς του Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ το λάτρεψαν. «Σουρεαλιστικό», έγραψε η Μπάρμπαρα Φριντ. Ο μπαμπάς του, Τζόζεφ Μπάνκμαν, δήλωνε πόσο χαρούμενος και περήφανος ήταν. Ο Μπάνκμαν δεν είχε επίσημο ρόλο στην FTX εκείνη τη στιγμή. Ούτε ο όμως, και ο αδερφός του Σαμ, Γκέιμπ. Εκείνος διοικούσε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που υποστηριζόταν από την FTX και ήταν αφιερωμένη στην πρόληψη πανδημιών. Αλλά τα στελέχη της FTX κατανοούσαν ότι οι εταιρικοί ρόλοι, ειδικά όσον αφορά στον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο, ήταν πολύ πιο θολοί.

Οι γονείς του είχαν σημειώσει μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Γνωρίστηκαν τη δεκαετία του 1980 στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου δίδαξαν στη νομική σχολή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, ζώντας στην πανεπιστημιούπολη και μεγαλώνοντας τους δυο γιους τους. Ο Μπάνκμαν, ειδικός σε θέματα φορολογίας, είναι γνωστός για το έργο του να καταστήσει τον αμερικανικό φορολογικό κώδικα πιο φιλικό προς τους πολίτες με χαμηλότερο εισόδημα. Η Φριντ από την άλλη, ήταν αυθεντία στη νομική δεοντολογία.

Η Φριντ δεν εργάστηκε ποτέ για την εταιρεία και η σύντομη θητεία του Μπάνκμαν επικεντρώθηκε κυρίως στη φιλανθρωπία. Πέρυσι, ο  Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ δήλωσε στους New York Times ότι οι γονείς του «δεν συμμετείχαν σε κανένα από τα σχετικά τμήματα» της εταιρείας του. Το ζευγάρι κέρδισε πάρα πολύ από την FTX, αποκομίζοντας 26 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ακίνητα μόνο το 2022. Ήταν τακτικά μέλη στα γραφεία της εταιρείας, προσέφεραν λόγια ενθάρρυνσης στους υπαλλήλους και συμπεριλαμβάνονταν στις εσωτερικές επικοινωνίες της εταιρείας. Η φήμη και οι διασυνδέσεις τους ήταν απαραίτητες για την επιτυχία της FTX.

Την εποχή που προβλήθηκε η διαφήμιση, οι επικριτές προειδοποιούσαν ότι η FTX προσέλκυε αφελείς επενδυτές με εξαιρετικά επικίνδυνα χρηματοπιστωτικά μέσα που ως επί το πλείστον ήταν απαγορευμένα στις ΗΠΑ. Αυτοί οι επενδυτές θα έβλεπαν τα χρήματά τους να εξαφανίζονται όταν τα κεφάλαια εκτρέπονταν, εν αγνοία τους, σε ένα hedge fund που ανήκε επίσης στον  Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ. Η FTX κατέρρευσε και κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον Νοέμβριο του 2022.

Οι κατηγορίες και η πτώχευση της FTX

Ο Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τα κεφάλαια των πελατών για να πλουτίσει ο ίδιος, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς του και άλλοι συνεργάτες του. Οι εισαγγελείς δεν έχουν κατηγορήσει τους γονείς για αδικήματα, αλλά οι κατηγορίες εναντίον του γιου τους, του οποίου η καθαρή αξία στο απόγειό της υπολογιζόταν σε 26 δισεκατομμύρια δολάρια, περιλαμβάνουν απάτη, ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία. Η υπόθεση θα μπορούσε να στείλει τον Σαμ στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο ίδιος δήλωσε αθώος και χαρακτήρισε τις απώλειες ως αποτέλεσμα ακατάλληλης, αλλά όχι εγκληματικής, διαχείρισης.

Ο  Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ χρειαζόταν δικηγόρους. Ευτυχώς, ένας πολύ, πολύ καλός ήταν διαθέσιμος, ο πατέρας του. Στους υπαλλήλους του, ο Σαμ έδωσε την εντύπωση ότι συμβουλευόταν συνεχώς τον πατέρα του. Όταν κάποιος προσέφερε μια νομική πρόταση, συχνά έλεγε ότι ακούγεται καλή, αλλά ήθελε να «τηλεφωνήσει πρώτα στον Τζο», σύμφωνα με έναν πρώην υπάλληλο. Άλλοι πρώην υπάλληλοι λένε ότι, ειδικά σε σύγκριση με τον Σαμ – ο οποίος μερικές φορές δυσκολευόταν να έρθει σε οπτική επαφή και μπορούσε να είναι ωμός, στα όρια της σκληρότητας, όταν είχε να κάνει με τους υπαλλήλους – ο πατέρας είχε τον τρόπο του με τους ανθρώπους.

Η εκπαίδευσή του ως ψυχοθεραπευτή τον είχε κάνει άριστο ακροατή και ήταν ενεργητικός συνομιλητής. Ρωτούσε τους υπαλλήλους για την προσωπική τους ζωή, συμμετείχε σε παιχνίδια padel και εμφανιζόταν στα δείπνα της εταιρείας. Η Φριντ συμμετείχε επίσης, στα δείπνα της FTX, αλλά εμφανιζόταν λιγότερο συχνά στο γραφείο. Και οι δύο λειτουργούσαν ως διαμεσολαβητές μεταξύ του προσωπικού και του παιδιού τους.

Αλλά ο πιο σημαντικός ρόλος που έπαιξαν ο Μπάνκμαν και ο Φριντ ήταν να δώσουν στον γιο τους αξιοπιστία σε ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα ήταν διατεθειμένοι να συνεργαστούν με έναν νεόπλουτο. Το 2021, όταν ο Σαμ προσέγγισε τη Sequoia Capital για να κάνει μια μεγάλη επένδυση, η εταιρεία ενδιαφερόταν να υποστηρίξει ένα παγκόσμιο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης, αλλά είχε ανησυχίες σχετικά με πιθανούς νομικούς και ρυθμιστικούς κινδύνους, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία.

Η FTX είχε την έδρα της στις Μπαχάμες και λειτουργούσε στα όρια του νόμου. Η FTX είχε την ίδια βασική δραστηριότητα με την Binance και την BitMEX, αλλά ο Σαμ ήταν ανένδοτος ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος του ήταν να εξασφαλίσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ. Επιπλέον, είχε κάτι που δεν είχαν αυτές οι εταιρείες: την έγκριση ενός πρώην επιτρόπου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η Sequoia πείστηκε να επενδύσει.

Λίγο πριν από την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης, ο Μπάνκμαν προέτρεψε τις ρυθμιστικές αρχές και τους πιστωτές να αποφύγουν τη βιαστική κρίση. Η αρχική του θέση, λέει το άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις, ήταν ότι οι διαχειριστές της FTX ήταν απλώς παιδιά που έκαναν ένα λάθος. Θα επέστρεφαν τα χρήματα, εξήγησε, και τότε όλοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Ο Σαμ συνελήφθη στα μέσα Δεκεμβρίου, εκδόθηκε στις ΗΠΑ και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Το ποσό της εγγύησης, 250 εκατομμύρια δολάρια, εξασφαλίστηκε με εγγυήσεις από δύο συναδέλφους των γονέων του στο Στάνφορντ, καθώς και με το συμβόλαιο του οικογενειακού σπιτιού, όπου ο Σαμ είχε διαταχθεί να ζει όσο περίμενε τη δίκη του. Η ξαφνική μεταστροφή ήταν συγκλονιστική για τους φίλους και τα μέλητου Στάνφορντ, που μόλις είχαν συνηθίσει στην ιδέα ότι το παιδί που είχαν δει στο σπίτι του Τζο και της Μπαρμπ ήταν ένας δισεκατομμυριούχος των κρύπτο. Τώρα προσπαθούσαν να κατανοήσουν την κατηγορία των εισαγγελέων ότι στην πραγματικότητα ήταν ο εγκέφαλος μιας από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι φίλοι λένε ότι ανησυχούν για το ζευγάρι. Μετά τη σύλληψη του Σαμ, κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει διδάξει μάθημα. Ο Μπάνκμαν ακύρωσε τα μαθήματά του και η Φριντ, η οποία συνταξιοδοτήθηκε από τη σχολή δύο μήνες πριν από την κατάρρευση της FTX, παραιτήθηκε από την πολιτική της μη κερδοσκοπική οργάνωση. «Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι πώς γίνεται να μην το ήξεραν;», αναφέρει ένας άλλος φίλος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Το πιο λογικό που μπορώ να καταλάβω είναι ότι επρόκειτο για τυφλή πίστη. Δεν είχαν πλήρη εικόνα». Αλλά ακόμη και αν δεν γνώριζαν για την υποτιθέμενη υπεξαίρεση κεφαλαίων, λένε οι επικριτές, οι γονείς αξίζουν μέρος της ευθύνης.

Τους τελευταίους 10 μήνες, ο Σαμ προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες σε πρώην υπαλλήλους, δικηγόρους και εταιρικούς αντιπάλους και επέμεινε ότι τα λάθη του ήταν λάθη προχειρότητας και όχι κακοβουλίας. «Τα σκάτωσα», όπως το έθεσε σε μια προγραμματισμένη κατάθεση στο Κογκρέσο που είχε γράψει πριν από τη σύλληψή του. Ήταν, όπως φαινόταν να λέει, απλώς ένα παιδί που δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα.

Διαβάστε ακόμη

Υποχρεωτικά ασφάλιση, MyDATA, POS – Μετρητά μόνο κάτω από 500€

Stefanos ante portas Syriza και ο Τσίπρας κάνει πάρτι(!), τα μυστήρια της ΑNEK και τα… σιγομαγειρέματα, το εργοτάξιο και ο χορτάτος μάνατζερ

Ποιες είναι οι νέες υποχρεώσεις όσων νοικιάζουν πολλά Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ