Για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών η τιμή του Bitcoin κατρακύλυσε κάτω από το ορόσημο των 25.000 δολαρίων εν μέσω έντονων φημολογιών ότι το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο FTX θα μπορούσε να ξεκινήσει πωλήσεις ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων κατά τη διαδικασία πτώχευσης και εκκαθάρισής του.

Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα υποχώρησε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου έως και 3,3% στα 24.958 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Ιουνίου, όταν η BlackRock Inc. υπέβαλε αίτηση για να γίνει η πρώτη που θα προσφέρει στις ΗΠΑ ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο απευθείας σε Bitcoin. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έκτοτε έχει αναβάλει τη λήψη απόφασης σχετικά με την αίτηση.

«Έχουμε 8 συνεχόμενες εβδομάδες ενίσχυσης του δολαρίου, γεγονός που ασκεί καθοδική πίεση στην τιμή του Bitcoin», δήλωσε ο James Butterfill, επικεφαλής έρευνας της CoinShares στο Bloomberg. «Υπάρχει επίσης συνεχιζόμενη απογοήτευση σχετικά με τη ρύθμιση και εποπτεία του Bitcoin και έχουμε την απόφαση του δικαστηρίου για μια ολόκληρη σειρά από κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία της FTX, όπως το δίκτυο Solana, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιέσεις πώλησης».

Το Solana υποχώρησε για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα η πτώση της κατά την περίοδο αυτή να διαμορφώνεται σε περίπου 10%.

Η επικείμενη πώληση περιουσιακών στοιχείων από το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο FTX και τις θυγατρικές του εταιρείες συνέβαλε στην ενίσχυση της μεταβλητότητας και της αστάθειας της αγοράς και φαίνεται να ενεργοποιήθηκε από ανακοίνωση της εταιρείας όπου περιγράφει λεπτομερώς τις εναπομείνασες συμμετοχές της. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση η FTX κατέχει επί του παρόντος σχεδόν 1,2 δισ. δολάρια σε SOL, το εγγενές token του δικτύου Solana, καθώς και 560 εκατ. δολάρια σε Bitcoin και 192 εκατ. δολάρια σε Ether.

Όπως μεταδίδει το Βloomberg oι ελεγκτές του FTX ζήτησαν δικαστική έγκριση για να διορίσουν την Galaxy Digital ως διαχειριστή επενδύσεων για να επιβλέπει τις συμμετοχές της σε token τον Αύγουστο. Ευελπιστώντας ότι η Galaxy θα μπορούσε να μειώσει τον υπερβολικό αντίκτυπο των πωλήσεων της FTX στην ευρύτερη αγορά, χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως ο περιορισμός της ποσότητας των token που θα μπορούσαν να πωληθούν κάθε εβδομάδα, η αντιστάθμιση ορισμένων από τα χαρτοφυλάκια Bitcoin και Ether και η δέσμευση άλλων περιουσιακών στοιχείων με αντάλλαγμα μια παθητική απόδοση.

Το ανταλλακτήριο ζήτησε από δικαστήριο τον περασμένο μήνα την έγκριση για την πώληση ή τη μεταβίβαση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και η ακρόαση για να κριθεί το αίτημα έχει προγραμματιστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου.

«Αρκετοί σορτάρουν το ενδεχόμενο πτώσης του SOL», δήλωσε ο Zaheer Ebtikar, ιδρυτής του κρυπτογραφικού ταμείου Split Capital. «Ως αποτέλεσμα, το SOL θα υφίσταται πίεση για κάποιο χρονικό διάστημα αρκετά δύσκολη».

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για έντονη μεταβλητότητα, σήμερα η τιμή του κρυπτονομίσματος διαγράφει τις χθεσινές απώλειες και με άνοδο 4,35% ξεπερνά και τα 26.000 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη 

Υπ. Ανάπτυξης: Επικοινωνία με αλυσίδες πώλησης επίπλων και ηλεκτρικών ειδών για να έχουν έκπτωση οι πλημμυροπαθείς

Φον ντερ Λάιεν σε Μητσοτάκη: Βοήθεια 2,2 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία από την ΕΕ (pic + vid)

Eξωδικαστικός μηχανισμός: Αναστέλλονται οι προθεσμίες αξιολόγησης οφειλέτη στις πλημμυροπαθείς περιοχές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ