Την περασμένη εβδομάδα, η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, πέθανε εξαιτίας τραυματισμών που υπέστη αφού τέθηκε υπό κράτηση, διότι δεν τήρησε τη νομοθεσία για τη μαντίλα στο Ιράν.

Ο θάνατός της έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα αντιδράσεων, που οδήγησαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως δείχνουν βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμπραχίμ Ραίσι έχει κινητοποιήσει δυνάμεις ασφαλείας για να καταστείλει τους διαδηλωτές. Εικόνες έντονης βίας μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών ωστόσο δεν είναι συνηθισμένες για το Ιράν.

Οι γυναίκες καίνε τις μαντίλες τους στην μέση του δρόμου και ο κόσμος χειροκροτεί. Οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν πως τουλάχιστον 30 άνθρωποι μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

«Οι Ιρανές φορούν το χιτζάμπ εθελοντικά», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο αμερικανικό κανάλι CBS την Κυριακή, την ίδια στιγμή που ο κόσμος διαδήλωνε στους δρόμους.

Η δήλωσή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεκάδες εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο λίγο αργότερα, τα οποία δείχνουν γυναίκες να καίνε τη μαντίλα τους, προκειμένου να καταγγείλουν τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στο Ιράν.

Τι είναι όμως η αστυνομία Ηθών και γιατί τη χρειάζεται η ιρανική κυβέρνηση για να επιβάλει το χιτζάμπ;

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW