Απροσδόκητη πτώση εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή», παρά τις διαδοχικές και μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 15.000 την εβδομάδα 8-14 Ιανουαρίου και ανήλθαν σε 190.000, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο στις 214.000.  

H κάμψη – έκπληξη, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται εν μέρει με διάφορες εποχικές μεταβολές που παρατηρούνται παραδοσιακά στις αρχές κάθε χρόνου 

Παρ’ όλα αυτά, οι νέες αιτήσεις παραμένουν σε επίπεδα, τα οποία συνηγορούν ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι «σφιχτή». Κι αυτό, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων και τις μαζικές απολύσεις στον τεχνολογικό τομέα.  

Χθες, για παράδειγμα, η Microsoft ανακοίνωσε την περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας, ενώ στις αρχές του μήνα η Amazon είχε προαναγγείλει 18.000 απολύσεις, εν μέσω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος και τις υποβάθμισης των προοπτικών για τις πωλήσεις. 

Αυτές οι εξελίξεις σχετίζονται άρρηκτα με τις σφιχτές νομισματικές συνθήκες της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή της Federal Reserve, η οποία έχει αυξήσει αισθητά τα επιτόκια, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού..  

Ωστόσο, όπως είναι ευρέως γνωστό, τα υψηλότερα επιτόκια υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να περιμένουν επιβράδυνση της ανάπτυξης μέσα στο 2023.  

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για την 1η Φεβρουαρίου. Οι ειδικοί περιμένουν μια νέα παρέμβαση στα επιτόκια, η οποία ωστόσο θα καθοριστεί μόλις στις 25 μονάδες βάσης -και όχι στις 50 ή 75 μονάδες βάσης, όπως συνέβη τους προηγούμενους μήνες. 

Άλλωστε, ο πληθωρισμός ήδη βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης, με τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή να επιβραδύνεται στο 6,5% τον Δεκέμβριο από 7,1% τον Νοέμβριο.  

Διαβάστε επίσης

Ο μέτοχος Α2, το ΚαΚαΠα και ένα (τόσο δα) «ξεπλυματάκι», οι δυο που αγοράζουν Σέριφο, το Κολέγιο Ελληνικού και μια βαλίτσα με 1 εκατ. ευρώ

Η “μαμά Μαρία”, τα 3 αδέλφια και ο γραφίστας – Απίθανες ιστορίες Ελλήνων που άνοιξαν δουλειές στο Παρίσι

Νίκος & Άλεξ Σγουρός: Οι επιχειρηματίες που ταΐζουν με «greek souvlaki» το Νταβός (pics)