Το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο δεν υπάρχει πια στους κακόφημους δρόμους μερικών αραβικών πόλεων. Υπάρχει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλων μας. Αυτό επισημαίνει ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC, που αναφέρει, μεταξύ άλλων: Κυκλοφορήστε στους δρόμους του Κουβέιτ και δεν θα δείτε τις γυναίκες που προορίζονται «προς πώληση». Αυτές βρίσκονται πίσω από κλειστές πόρτες, στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα, αδυνατούν να μετακινηθούν ελεύθερα και κινδυνεύουν να πωληθούν στον πλειοδότη της «δημοπρασίας».

Αν, όμως, έχετε στα χέρια σας ένα smartphone, τότε μπορείτε να πλοηγηθείτε σε χιλιάδες φωτογραφίες τους, ταξινομημένες κατά φυλή και να διαπιστώσετε ότι είναι δυνατό να τις αγοράσετε για μερικές χιλιάδες δολάρια.

Μια μυστική έρευνα από την ελληνική υπηρεσία του BBC News, έχει διαπιστώσει ότι οι κατ’ οίκον εργαζόμενες αγοράζονται και πωλούνται παράνομα σε online σύνδεση, σε μια ακμάζουσα μαύρη αγορά.

Ορισμένες από αυτού του είδους τις αγοραπωλησίες πραγματοποιήθηκαν στο Instagram, ιδιοκτησίας Facebook, όπου οι συγκεκριμένες αναρτήσεις έχουν προωθηθεί μέσω hashtags που υποβοηθούνται από αλγόριθμους, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τις πωλήσεις εξελίσσονται μέσω ιδιωτικών μηνυμάτων.

Άλλες παρόμοιες καταχωρίσεις προωθούνται σε εφαρμογές που έχουν εγκριθεί και διατίθενται από το Google Play και το App Store της Apple, καθώς και από τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου των ιστοσελίδων.

“Αυτό που κάνουν είναι να προωθούν μια ηλεκτρονική αγορά σκλάβων”, δήλωσε η Ουρμίλα Μπόλα, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις σύγχρονες μορφές δουλείας.

“Αν η Google, η Apple, το Facebook ή άλλες εταιρείες φιλοξενούν εφαρμογές όπως αυτές, πρέπει να λογοδοτήσουν.”

Αφού ειδοποιήθηκε για το θέμα, το Facebook είπε ότι είχε απαγορεύσει ένα από τα hashtags που εμπλέκονται.

Η Google και η Apple δήλωσαν ότι συνεργάζονται με προγραμματιστές εφαρμογών για την πρόληψη αυτής της παράνομης δραστηριότητας.

Οι παράνομες πωλήσεις αποτελούν σαφή παραβίαση των κανόνων που έχουν θεσπίσει οι ΗΠΑ για τις εταιρείες τεχνολογίας, τους προγραμματιστές εφαρμογών και τους χρήστες.

Ωστόσο, το BBC έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλές σχετικές καταχωρίσεις που εξακολουθούν να είναι ενεργές στο Instagram και σε άλλες εφαρμογές που διατίθενται μέσω της Apple και της Google.

Αγορά σκλάβων

Εννέα στα δέκα σπίτια του Κουβέιτ, διαθέτουν οικιακές εργαζόμενες οι οποίες έφτασαν εκεί από τα πιο φτωχά μέρη του πλανήτη, σε μια προσπάθεια να μαζέψουν κάποια χρήματα, προκειμένου να στηρίξουν τις οικογένειές τους στις πατρίδες τους.

Δυο στελέχη της αραβικής υπηρεσίας του BBC, εμφανίστηκαν ως ζευγάρι που μετακόμισε πρόσφατα στο Κουβέιτ κι έτσι συνομίλησε με 57 χρήστες τέτοιων εφαρμογών, ενώ επισκέφθηκε περίπου δώδεκα ανθρώπους που προσπαθούσαν να πουλήσουν τις οικιακές τους εργαζόμενες μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται 4sale.

Δήμευση διαβατηρίων, εγκλεισμός, όχι τηλέφωνα

Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι πωλητές συνιστούσαν -στους «νεόφερτους»- τη δήμευση των διαβατηρίων αυτών των γυναικών, του περιορισμού τους στο σπίτι, την άρνηση οποιασδήποτε εξόδου τους από το σπίτι όπου εργάζονται και δίνοντάς τους ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε ένα τηλέφωνο.

Η εφαρμογή 4Sale επιτρέπει την επιλογή σύγχρονων σκλάβων με βάση τη φυλή, η οποία κυρίως προσδιορίζει και τη διαμόρφωση των τιμών.

“Αφρικανή εργαζόμενη, καθαρή και χαμογελαστή”, αναφέρει μια ανάρτηση. Και μια άλλη: “Γυναίκα από το Νεπάλ που τολμά να ζητήσει μια ημέρα άδεια”.