Όταν η Σέριλ Σάντμπεργκ άρχισε να δουλεύει για το Facebook το 2008, πολλοί την αποκαλούσαν «η ενήλικη στο δωμάτιο» που θα μπορούσε να βοηθήσει τον συνιδρυτή της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που τότε ήταν μόλις 24 ετών, να μετατρέψει το κοινωνικό δίκτυο σε μία εταιρεία που θα μπορούσε να εμπιστεύεται η Wall Street.

Σχεδόν μιάμιση δεκαετία μετά, η Σέριλ Σάντμπεργκ εγκαταλείπει τη Meta ως μία από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες στην τεχνολογία και μετά από πωλήσεις μετοχών άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας social media. Τη θέση της πρόκειται να αναλάβει ο Χαβιέρ Ολιβάν.

Ο πλούτος της Σάντμπεργκ υπολογίζεται συνολικά σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, καθιστώντας την τη δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα στην τεχνολογία μετά τη Μεγκ Γουίτμαν. Η Γουίτμαν κατείχε προηγουμένως την κορυφαία θέση στην Hewlett Packard Enterprise και η αξία του πλούτου εκτιμάται σε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Ενώ πολλά εταιρικά στελέχη τείνουν να διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών τους ως ένδειξη εμπιστοσύνης στις εταιρείες τους, η Σάντμπεργκ υπήρξε επιθετικός και συνεπής πωλητής μετοχών του Facebook (πλέον Meta).

Κατά την τελευταία δεκαετία, πούλησε πάνω από το 75% των μετοχών της μετά από φόρους μέσω τακτικά προγραμματισμένων προγραμμάτων πώλησης μετοχών, σύμφωνα με ερευνητικές εταιρείες που παρακολουθούν τις πωλήσεις. Συνολικά, πούλησε πάνω από 22 εκατομμύρια μετοχές για περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων VerityData.

Ανάλογα με την αντιμετώπιση των δικαιωμάτων προαίρεσης και τις περιορισμένες πωλήσεις μετοχών, το σύνολο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερο, σύμφωνα με μια άλλη εταιρεία ανάλυσης, την Smart Insider, η οποία υπολογίζει τις πωλήσεις μετοχών της κοντά στα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρά την ιδιότητά της ως δισεκατομμυριούχου, η Σάντμπεργκ δεν έχει δείξει αδυναμία για γιοτ, ιδιωτικά τζετ και παραθαλάσσια σπίτια που δείχνουν άλλοι μεγιστάνες της τεχνολογίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το 2013 μετακόμισε σε ένα νεόκτιστο σπίτι 9.200 τετραγωνικών ποδιών στο Menlo Park της Καλιφόρνια, κοντά στα κεντρικά γραφεία του Facebook, που διαθέτει αίθουσα κρασιού, γυμναστήριο, καταρράκτη και ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή.

Έχει επίσης χαρίσει μερικά από τα έσοδα από τις πωλήσεις της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το 2016, έδωσε 107,2 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο της στο Fidelity Charitable, το οποίο συμβουλεύεται από δωρητές. Τότε δεν είχε πει ποιες φιλανθρωπικές οργανώσεις θα χρηματοδοτήσει, αλλά είπε ότι σχεδιάζει να στηρίξει προγράμματα που αυξάνουν τις ευκαιρίες για γυναίκες και κορίτσια.

Ο εκπρόσωπος της Σάντμπεργκ είπε ότι είχε κάνει συνολικά δηλωτέα δώρα 4,9 εκατομμυρίων μετοχών, με 2,8 εκατομμύρια μετοχές στο ταμείο της που συμβουλεύεται δωρητές και 2,1 εκατομμύρια αμετάκλητες μεταφορές σε καταπιστεύματα για τους δικαιούχους. Το Smart Insider εκτιμά ότι η Sandberg έχει δώσει 484 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές.

Ανακοινώνοντας την αποχώρησή της την Τετάρτη, η Σάντμπεργκ είπε ότι η απόφαση να αποχωρήσει από τη Μέτα θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί περισσότερο στο φιλανθρωπικό της έργο.

Η Σάντμπεργκ υπήρξε επίσης ενεργός πολιτικός δωρητής, συνεισφέροντας σε υποψηφίους των Δημοκρατικών και φιλοξενούσε συχνά εράνους των Δημοκρατικών.

Κατέχει ακόμη σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μετοχές, με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία περίπου 290 εκατομμυρίων δολαρίων, σε ένα ανακλητό καταπίστευμα. Έχει επίσης 333.642 μετοχές μη κατοχυρωμένων περιορισμένων μετοχών, ορισμένες από τις οποίες ενδέχεται να κατοχυρωθούν πριν φύγει.

Διαβάστε ακόμη:

BIG 5: Εκτόξευση τζίρου και κερδών για τους ισχυρούς παίκτες των ορκωτών ελεγκτών και συμβούλων (pics)

MAVA-Renault: Ο Σκλαβενίτης δίνει «δεύτερη ζωή» για ένα εμβληματικό ακίνητο (pics)

Μυτιληναίος: Κίνδυνος αύξησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και αυξημένης πίεσης στην αγορά από την αναστολή των αποκοπών