Η πιθανή έγκριση των bitcoin spot ETFs θα μπορούσε να ωθήσει το κορυφαίο και δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα σε ράλι της τάξης του 344% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, όπως σημείωσε ο επικεφαλής του τμήματος FX Research της Standard Chartered, Τζεφ Κέντρικ, σε πρόσφατη ανάλυσή του.

Αυτό λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η Wall Street αναμένει το «πράσινο φως» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για το πρώτο από τα ETFs αυτά, σήμερα Τετάρτη 10/1.

«Εάν οι εισροές οι οποίες σχετίζονται με τα ETFs υλοποιηθούν όπως αναμένουμε, θεωρούμε πως το bitcoin ενδέχεται να αγγίξει τα $200.000 μέχρι το τέλος του 2025. Aυτό προϋποθέτει πως μεταξύ 437.000 και 1,32 εκατομμύρια νέα bitcoins θα κατέχονται από spot ETFs των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2024», ανέφερε ο Κέντρικ, εκτιμώντας πως οι φετινές εισροές θα μπορούσαν να κυμανθούν μεταξύ 50 και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Αν το bitcoin αγγίξει τα $200.000, αυτό θα αντιπροσωπεύσει μία αύξηση της τιμής του κατά 344% από το σημερινό επίπεδο των περίπου 45.000 δολαρίων. 

Mόλις τα bitcoin spot ETFs ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, θα προκαλέσουν εκτίναξη της ζήτησης, παρέχοντας αρκετή άνοδο της τιμής του bitcoin έτσι ώστε το δημοφιλές κρυπτονόμισμα να αγγίξει, ενδεχομένως, τα $100.000 πριν από το τέλος του 2024, όπως είχε προηγουμένως προβλέψει ο Κέντρικ.

Η αισιόδοξη (bullish) πρόβλεψή του αυτή προβλέπει επίσης και μείωση της προσφοράς, δεδομένου του επερχόμενου κύκλου halving και της συσσώρευσης των tokens από τις «εξορυκτικές» κρυπτονομισμάτων

Καθορίζοντας τις προοπτικές του για το bitcoin το 2025, ο Κέντρικ προχώρησε σε παραλληλισμό με το πρώτο spot ETF χρυσού και τον αντίκτυπό του στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Μετά από τη λειτουργία του SPDR Gold Shares το 2004, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε σταδιακά, πολλαπλασιαζόμενη πάνω από τέσσερις φορές σε διάστημα επτά ετών.

«Χρησιμοποιούμε αυτόν τον πολλαπλασιασμό κατά 4,3 ως το βασικό μας σενάριο για το bitcoin, αν και σε αυτή την περίπτωση αναμένουμε πως τα κέρδη του κρυπτονομίσματος θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου ενός ή δύο ετών, αφού πιστεύουμε πως η αγορά των bitcoin spot ETFs θα ωριμάσει πολύ πιο γρήγορα», σημείωσε ο αναλυτής, σύμφωνα με το Business Insider.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η τιμή του bitcoin κατέγραψε παρόμοια αύξηση όταν οι συμμετοχές σε παρόμοια ETFs εκτός των ΗΠΑ αυξήθηκαν δραματικά το 2020.

Επιπροσθέτως, οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση της ζήτησης θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην τιμή του bitcoin, καθώς η ποσότητα της άμεσα διαθέσιμης προσφοράς των κρυπτονομισμάτων μειώνεται.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ο συγκεκριμένος δείκτης όσον αφορά την συνολική προσφορά κρυπτονομισμάτων και την κυκλοφορία τους, βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Με άλλα λόγια, η αναλογία προσφοράς-τιμής είναι πιο ανελαστική από ποτέ».

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Ως τον Μάρτιο θα έχει φανεί η αποκλιμάκωση στις τιμές

Bloomberg: Το comeback του «σούπερ Μάριο» Ντράγκι, τα σχόλια στους διαδρόμους της ΕΕ και οι CEOs

Κιάρα Φεράνι: Η αποκαθήλωση μιας influencer – Πώς από την κορυφή βρέθηκε στον πάτο εξαιτίας ενός… κέικ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ