Σκληρό… πρέσινγκ από τα μέλη του Κογκρέσου, αμφότερων των κομμάτων, δέχτηκαν οι επικεφαλής των χρεοκοπημένων Silicon Valley Bank και Signature Bank, στο πλαίσιο ειδικών ακροάσεων που διοργανώθηκαν τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις συνθήκες κατάρρευσης των τραπεζών τους, που πυροδότησαν την μεγαλύτερη κρίση στον κλάδο, εδώ και χρόνια.

Οι Γερουσιαστές της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων του Σώματος απαίτησαν να μάθουν πως τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο και γιατί αγνόησαν τις υποδείξεις των ελεγκτών των εποπτικών αρχών. Τους κατηγόρησαν δε, ευθέως πως έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στη μεγιστοποίηση των κερδών των τραπεζών και των δικών τους μπόνους, παρά στην ασφάλεια των καταθέσεων των απλών πολιτών.

«Υπάρχει μια απλή απάντηση, την ίδια απάντηση που βρίσκουμε στις περισσότερες περιπτώσεις κατάρρευσης μεγάλων τραπεζών: συνέβη διότι τα εταιρικά στελέχη ήθελαν να γίνουν πλουσιότερα» σχολίασε επικριτικά η Σέροντ Μπράουν, η επικεφαλής της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας από την πλευρά των Δημοκρατικών.

Ιδιαίτερα επικριτικοί ήταν και οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, που καυτηρίασαν τους ισχυρισμούς των στελεχών πως λάμβαναν σοβαρά υπόψη τους τη διαχείριση του ρίσκου.

Οι επικεφαλής των τραπεζών, από την πλευρά τους, υπεραμύνθηκαν των επιλογών που είχαν κάνει, ρίχνοντας την ευθύνη για την κατάρρευση των ιδρυμάτων στο περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων, αλλά και την ταχεία μετάδοση φημών και λανθασμένων πληροφοριών μέσω Διαδικτύου (κυρίως δε, μέσω των social media) που πανικόβαλε το κοινό και πυροδότησε ένα ταχύτατο bank run που δεν μπόρεσαν τελικά να διαχειριστούν.

«42 δισ. δολάρια σε καταθέσεις αποσύρθηκαν από την SVB μέσα σε δέκα ώρες, μιλάμε για περίπου 1 εκατ. δολάρια ανά δευτερόλεπτο» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο πρώην CEO της τράπεζας, Γκρεγκ Μπέκερ, που ήταν ένα από τα στελέχη που κλήθηκαν να καταθέσουν.

Όπως σχολίασε, μέσα σε λιγότερο από δύο μέρες αποσύρθηκαν συνολικά 142 δισ. δολάρια από την SVB, ήτοι περίπου το 80% των καταθέσεων που διέθετε η καλιφορνέζικη τράπεζα, όταν συγκριτικά το προηγούμενο μεγαλύτερο bank run στην αμερικανική ιστορία έφτανε τα 19 δισ. δολάρια μέσα σε ένα χρονικό φάσμα 16 ημερών. «Δεν πιστεύω πως καμία τράπεζα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει ενός τόσο σφοδρού και τεράστιου bank run που ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικά στη διαδικασία που έλαβε χώρα στην αρμόδια υποεπιτροπή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έστρεψαν τα πυρά τους και κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για την πρόθεση της να τροποποιήσει τους κανονισμούς που διέπουν το τραπεζικό σύστημα.

Πραγματικά η πρόθεση του Λευκού Οίκου να σκληρύνει εκ νέου το πλαίσιο που χαλάρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για την καλύτερη θωράκιση του συστήματος και την προστασία των καταναλωτών έχει εξελιχτεί σε κορυφαίο θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και το Οβάλ Γραφείο.

Επίσης στο στόχαστρο των νομοθετών μπήκαν και τα θεσμικά εποπτικά όργανα, διότι, αν και είχαν εντοπίσει τρωτά σημεία στη λειτουργία των τραπεζών, απέτυχαν να απαιτήσουν από τις διοικήσεις τους άμεσες διορθωτικές κινήσεις χάρη στις οποίες ενδεχομένως τα χειρότερα να είχαν αποφευχθεί.

Ειδικά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής, Πάτρικ ΜακΧένρι εξαπέλυσε επίθεση κατά της Federal Reserve, ισχυριζόμενος πως η αργή αντίδραση της απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό, την ανάγκασε τελικά να αρχίσει να αυξάνει πολύ γρήγορα και με μεγάλα άλματα τα επιτόκια από την περσινή χρονιά, προκαλώντας τριγμούς στο σύστημα που οι μικρές τράπεζες ήταν πιο δύσκολο να διαχειριστούν.

Διαβάστε ακόμη:

Aegean: + 90% στα έσοδα, για πρώτη φορά θετικό EBITDA και σημαντική μείωση ζημιών

EBRD: Ο πληθωρισμός «ψαλιδίζει» την ανάπτυξη στην Ευρώπη- Τι προβλέπει για την Ελλάδα (πίνακας)

Τράπεζες: Στο «κόκκινο» ο ανταγωνισμός για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ