Σε αμερικανικό, αθλητικό έδαφος «πάτησε» για πρώτη φορά το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ αποκτώντας μειοοψηφικό μερίδιο στον όμιλο της Monumental Sports and Entertainment Group.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, το Qatar Investment Authority κατέβαλε 200 εκατ. δολάρια για την απόκτηση του 5% των μετοχών της εταιρείας, η αξία της οποίας υπολογίζεται συνολικά στα 4,05 δισ. δολάρια.

Η Monumental, με έδρα την Ουάσιγκτον, που ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο της AOL, τον Ελληνοαμερικανό κροίσο Τεντ Λεόνσις, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει επενδύσεις στα media (κυρίως σε ραδιόφωνο και περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια), αλλά κυρίως στον αθλητικό κλάδο.

Συγκεκριμένα η εταιρεία έχει στην κατοχή της την ομάδα μπάσκετ του ΝΒΑ, Washington Wizards, τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ Washington Mystics, καθώς και την ομάδα χόκεϊ Washington Capitals.

Το deal επετεύχθη λιγότερο από ένα χρόνο αφότου η διοίκηση του NBA τροποποίησε τους κανόνες στο πρωτάθλημα, έτσι ώστε να επιτρέπεται σε μεγάλα επενδυτικά fund, ακόμη και του εξωτερικού, να επενδύουν σε αμερικανικούς συλλόγους.

Το QIA εκτιμάται πως διαθέτει μια πλειάδα από assets συνολικής αξίας 450 δισ. δολαρίων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει την παρουσία του στον αθλητικό κλάδο, μέσω του Qatar Sports Investment Fund. Ξεχωρίζει η απόκτηση της γαλλικής ομάδας ποδοσφαίρου Paris Saint Germain, το 2011 και η απόκτηση μεριδίου στην πορτογαλική SC Braga, το 2022.

Διαβάστε ακόμη

Νέα έξοδος στις αγορές με 15ετές ομόλογο

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Σε απόσταση «βολής» από τις 1.300 μονάδες

To πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Πώς θα ψηφίζουν οι απόδημοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ