Στο 8,3% διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2022 ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ (δηλαδή σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021), σημειώνοντας μικρή επιβράδυνση σε σχέση με τον Μάρτιο (8,5%), αλλά παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.  

H επίδοση δε, του προηγούμενου μήνα αποδείχθηκε υψηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα περιοριστεί στο 8,1%. Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων (+9,4%) και της ενέργειας (+30,3%), ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης ανήλθε στο 6,2% (οι αναλυτές περίμεναν 6%).  

Σε επίπεδο μήνα, δηλαδή σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, ο γενικός δείκτης του Απριλίου ανήλθε στο 0,3% έναντι εκτίμησης 0,2%, ενώ ο «σκληρός» δείκτης καθορίστηκε στο 0,6% έναντι εκτίμησης 0,4%. Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι ενεργειακές τιμές σημείωσαν μηνιαία πτώση κατά 2,7% (6,1% στην τιμή της βενζίνης), η οποία ωστόσο «εξουδετερώθηκε» από την αύξηση κατά 0,9% στις τιμές τροφίμων. 

Το κύμα ανατιμήσεων, αυτή τη στιγμή, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς το πληθωριστικό πρόβλημα έχει επεκταθεί και πέραν των αντλιών βενζίνης ή των σούπερ μάρκετ. Ιδιαιτέρως αυξημένες τιμές παρατηρούνται τόσο στη στέγαση, όσο και στις πωλήσεις αυτοκινήτων.  

Ιδίως στον κλάδο της στέγασης, ο οποίος έχει υψηλή βαρύτητα στη διαμόρφωση του πληθωρισμού, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση (η μεγαλύτερη επίδοση από τον Μάρτιο του 1991) και κατά 0,5% σε μηνιαία βάση,  

Μέχρι στιγμής, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αντιδράσει στο φαινόμενο, προχωρώντας σε δύο αυξήσεις επιτοκίων (από 0,25% σε 0,75%), ενώ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής έως ότου ο δείκτης τιμών επανέλθει κοντά στο 2%.

Στον απόηχο των παραπάνω στοιχείων, τα προ-συμβόλαια της Wall Street έχασαν όλα τα κέρδη και επανήλθαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε εκ νέου, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο του 3%.

Διαβάστε επίσης:

TerraUSD: Ποιο είναι το «τέρας» που καταρρέει και «τρώει» τα Bitcoins

Από πρεσβεία του Βιετνάμ, boutique hotel και ξανά σε πλειστηριασμό: Τι συνέβη με το King Lodge στο Ψυχικό (pics)

Ποιος επιχειρηματίας ξόδεψε 8 δισ. για μια θέση στο διαστημόπλοιο του Μπέζος