Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες το αμφιλεγόμενο project του TerraUSD ενός αλγόριθμου stablecoin, ο οποίος είναι «δεμένος» με το δολάριο στην ισοτιμία του 1 προς 1.  

Το δημοφιλές token υποχωρεί σήμερα ακόμη και κάτω των 50 σεντς, φθάνοντας προσωρινά έως και τα 30 σεντς, δηλαδή αρκετά μακριά από τον επιδιωκόμενο στόχο των 100 σεντς. Αποτέλεσμα είναι να έχουν «χαθεί» πολλά, πολλά δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγα 24ώρα. 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το TerraUSD δημιουργήθηκε το 2018 από την Terraform Labs στη Σιγκαπούρη. Κύριος στόχος ήταν να ακολουθεί την πορεία του δολαρίου, όπως δηλαδή κάνουν και τα υπόλοιπα stablecoins (π.χ. tether, luna). 

Ας σημειωθεί ότι τα stablecoins λειτουργούν εν είδει τραπεζών για το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, προσφέροντας τη δυνατότητα προστασίας έναντι της μεταβλητότητας των «παραδοσιακών» crypto, δηλαδή του Bitcoin, του Ethereum κ.α. 

Σήμερα, σύμφωνα με το CoinMarketCaop, η χρηματιστηριακή αξία του TerraUSD ανέρχεται σε μόλις 7,7 δισ. δολάρια, χάνοντας τουλάχιστον 10,7 δισ. δολάρια από το Σαββατοκύριακο, όταν και ξεκίνησε η μεγάλη κατάρρευση. 

TerraUSD stablecoin continues its fall from the $1 peg

Την Τρίτη, σε μια προσπάθεια αντιστροφής της καθοδικής πορείας, ο ιδρυτής του ΤerraUSD, Do Kwon, προανήγγειλε ένα σχέδιο ανάκαμψης, κάτι που επανέφερε το token στην περιοχή των 100 σεντς (94 σεντς). Όμως, αυτό αποδείχθηκε πρόσκαιρο.  

Γιατί ξεκίνησε η πτώση

Οι επενδυτές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του project, μπορούν να ανταλλάζουν μία μονάδα του TerraUSD με κρυπτονομίσματα luna (συνδεόμενο crypto) αξίας 1 δολαρίου, κάθε φορά που η τιμή του TerraUSD χάνει την προσδοκώμενη ισοτιμία (1 προς 1) με το αμερικανικό νόμισμα.

Όμως, αρκετοί traders φαίνεται ότι αξιοποιούν κερδοσκοπικά αυτή την ευκαιρία. Και τι κάνουν; Αγοράζουν επίτηδες TerraUSD σε αξία κάτω των 100 σεντς και στη συνέχεια το ανταλλάζουν με luna. Μ’ αυτό τον τρόπο, επί της ουσίας, αποκομίζουν σημαντικά κέρδη, επαναλαμβάνοντας διαρκώς την παραπάνω διαδικασία.

Το φαινόμενο προσέλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις κατά τη διάρκεια του πρόσφατου sell off στις διεθνείς αγορές, το οποίο οδήγησε το TerraUSD σε επίπεδα μικρότερα του 1 δολαρίου, καθώς οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στα υψηλότερου ρίσκου assets.

Όταν έγινε αντιληπτή η «κομπίνα», αρκετές πλατφόρμες crypto, ανάμεσα στις οποίες και η Binance, έσπευσαν να περιορίσουν αυτή τη δυνατότητα, επιβραδύνοντας τον ρυθμό ανταλλαγής σε luna. Αυτό, όμως, οδήγησε στην πόρτα της εξόδου χιλιάδες traders.

Τότε, ο Kwon προανήγγειλε ένα σχέδιο διάσωσης και προχώρησε στην αγορά αποθέματος 1,5 δισ. δολαρίων σε Bitcoins, προκειμένου να παρέμβει και να στηρίξει τόσο το TerraUSD όσο και το luna, καθώς αμφότερα βρίσκονταν -και εξακολουθούν να βρίσκονται- σε ελεύθερη πτώση.

Η εν λόγω εξέλιξη προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις, εντείνοντας τη μεταβλητότητα και στο Bitcoin. Δεν είναι τυχαίο ότι το No.1 κρυπτονόμισμα παγκοσμίως υποχώρησε τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021. Μάλιστα, από το ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων (τον περασμένο Νοέμβριο), η σημερινή αξία του Bitcoin έχει συρρικνωθεί κατά 56%. Φυσικά, σ’ αυτή την τεράστια πτώση, ρόλο διαδραμάτισε και η διάχυτη μείωση της διάθεσης για ρίσκο, καθώς και η στροφή των επενδυτών σε ασφαλέστερα καταφύγια.   

Μειονέκτημα ο περίπλοκος αλγόριθμος

Σ’ αντίθεση με τα συμβατικά stablecoins, όπως το tether και το circle, τα οποία υποστηρίζονται από πραγματικά νομίσματα κι άλλα ταμειακά ισοδύναμα, ο αλγόριθμος του TerraUSD σχεδιάστηκε να διατηρεί την ισοτιμία του (και άρα την εμπιστοσύνη των επενδυτών), μέσω ενός συνδυασμού μαθηματικών εξισώσεων και ενεργού trading.  

Αυτή η διαφοροποίηση ανάγκασε πολλούς traders να «ξεπουλήσουν» κατά τη διάρκεια των πρόσφατων sell offs, αφήνοντας ξεκρέμαστο το project του Kwon. «Η αγορά δείχνει μια ξεκάθαρη έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα του TerraUSD να υπερασπιστεί τον εαυτό του» τονίζει στο Bloomberg ο Μάτι Γκρίνσπαν, αναλυτής της Quantum Economics. 

Από την πλευρά του, ο Fadi Aboualfa, επικεφαλής της Copper, υποστηρίζει ότι η περίπλοκη προσέγγιση του TerraUSD σημαίνει ότι η πτώση ήταν προδιαγεγραμμένη να συμβεί με την πρώτη σημαντική αναταραχή στις διεθνείς αγορές. Κι αυτό, διότι οι επενδυτές προτιμούν τα απλούστερα πρωτόκολλα. «Είναι αυτά που στο τέλος κερδίζουν».  

Διαβάστε επίσης:

SOS από 100 παγκόσμιους κολοσσούς: Ζητούν εδώ και τώρα ευρωπαϊκή συμφωνία για το αέριο

Από πρεσβεία του Βιετνάμ, boutique hotel και ξανά σε πλειστηριασμό: Τι συνέβη με το King Lodge στο Ψυχικό (pics)

Ποιος επιχειρηματίας ξόδεψε 8 δισ. για μια θέση στο διαστημόπλοιο του Μπέζος