Οι ηγεσίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενημέρωσαν για τις αιτήσεις τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, είπε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας της ευρωατλαντικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Εναπόκειται στα κράτη να αποφασίσουν την πορεία τους. Θα σεβαστούμε όποια απόφαση κι αν λάβουν», πρόσθεσε. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς νοσεί από covid, σημείωσε ότι αν οι δύο χώρες αποφασίσουν να ενταχθούν τότε θα πρόκειται για μια απόφαση ιστορική η οποία θα ενισχύσει την κοινή μας ασφάλεια.

Ο Γενικός Γραμματέας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης», δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, σημείωσε ότι η επίθεση της Ρωσίας αποτυγχάνει και οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Ντονμπάς βρίσκονται σε τέλμα, τονίζοντας ότι η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα. Απέτυχαν να πάρουν το Κίεβο», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Αποσύρονται από το Χάρκοβο και η μεγάλη επίθεσή τους στο Ντονμπάς βρίσκεται σε τέλμα», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στρατηγικούς στόχους της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της συμμαχίας και διαβεβαίωσε πως το Κίεβο «μπορεί να κερδίσει» αυτό τον πόλεμο.

Διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο: Στην ατζέντα ελληνοτουρκικά, ενέργεια, Ουκρανία

Siemens: Αποχωρεί από τη Ρωσία μετά από 170 χρόνια – Πώς γράφτηκε το τέλος εποχής

Σε εγρήγορση οι αρχές: Διαβεβαιώσεις για επάρκεια τροφίμων, φόβοι όμως για την ακρίβεια (πίνακας)