Στην ενίσχυση της συνεργασίας του με την Ιαπωνία προχωρά το ΝΑΤΟ, καθώς ο Γενικός Γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, και ο πρωθυπουργός της χώρας, Φουμίο Κισίντα, δεσμεύτηκαν σήμερα να ενισχύσουν τους δεσμούς τους, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα έχουν σχηματίσει το πιο τεταμένο περιβάλλον ασφάλειας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Δεκέμβριο η Ιαπωνία ανακοίνωσε σαρωτικά σχέδια για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, αλλαγές που κάποτε ήταν αδιανόητες και που θα τη φέρουν στην τρίτη θέση σε αμυντικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, η ενίσχυση της συνεργασίας της με το NATO, σε τομείς από την ασφάλεια στη θάλασσα και τον έλεγχο των όπλων, ως τον κυβερνοχώρο και την παραπληροφόρηση, θα συμβάλλει περαιτέρω στο να ανταποκριθεί στο μεταβαλλόμενο στρατηγικό περιβάλλον.

Η συνάντηση των Κισίντα και Στόλτενμπεργκ έγινε την ώρα που η Ιαπωνία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την ετήσια Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) τον Μάιο, όπου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να αποτελέσει κύριο θέμα συζήτησης.

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Φούμιο Κισίντα εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Κίεβο τον Φεβρουάριο, για να ενισχύσει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία στη σύγκρουση.

Οι δηλώσεις τους αναφέρονται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη διάρκεια επίσκεψης του Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ιαπωνία, έπειτα από αυτήν που πραγματοποίησε στη Νότια Κορέα, κατά την οποία παρότρυνε τη Σεούλ να αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και προέβη σε παρόμοιες προειδοποιήσεις για αυξανόμενη ένταση με την Κίνα.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα ιστορικό σημείο καμπής στο πιο σοβαρό και περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας από τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρουν οι δύο ηγέτες στην ανακοίνωσή τους.

Σε αυτήν εκφράζουν επίσης ανησυχίες για τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα κοντά στην Ιαπωνία και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μια πιθανή νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθαρρύνει την Κίνα, σε μια στιγμή κατά την οποία ενισχύει τον στρατό της, «εκφοβίζοντας τους γείτονές της και απειλώντας την Ταϊβάν». «Ο πόλεμος αυτός δεν είναι μόνον μια ευρωπαϊκή κρίση, αλλά πρόκληση στην παγκόσμια τάξη», πρόσθεσε.

«Το Πεκίνο παρακολουθεί στενά και αντλεί διδάγματα που μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές του αποφάσεις. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη θα μπορούσε να συμβεί αύριο στην Ανατολική Ασία», σημείωσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ. Απαντώντας σε παρόμοια σχόλια που έκανε ο ΓΓ του NATO κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σεούλ, η Κίνα δήλωσε χθες (30.1.2023) ότι είναι εταίρος των χωρών, κι όχι πρόκληση, και ότι δεν απειλεί τα συμφέροντα ή την ασφάλεια καμίας χώρας.

Καθώς το NATO αποτελείται από 30 χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι τα μέλη του επηρεάζονται από τις παγκόσμιες απειλές. Ο Κισίντα και ο Πρόεδρος τςη Ν. Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ, ήταν οι πρώτοι ηγέτες των χωρών τους που παρευρέθηκαν ως παρατηρητές σε σύνοδο κορυφής του NATO πέρυσι.

Στο παρελθόν η Κίνα έχει επικρίνει τις προσπάθειες του NATO να διευρύνει τις συμμαχίες του στην Ασία, ενώ η Ρωσία, η οποία αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει τη διεύρυνση του NATO απειλή για την ασφάλειά της.

Διαβάστε ακόμη

Standard Chartered: Προειδοποιεί για υπερβολική αισιοδοξία στις αγορές

Οταν ανθίζουν οι κερασιές Sakura – Οι 7 ημέρες γιορτής της ιαπωνικής Φύσης που πλημμυρίζει από τουρίστες από όλον τον κόσμο

Οι χειροποίητες μηχανές, η τελετουργία και τα μυστικά πίσω από τη δημιουργία κάθε πανίσχυρης AMG