Το τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται ότι καλούνται να πληρώσουν οι Ρώσοι πολίτες, οι οποίοι βλέπουν το κόστος ζωής να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι τιμές σε ορισμένα βασικά είδη, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη, έχουν αυξηθεί κατά 14% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Ο πληθωρισμός, μάλιστα, αναμένεται να ενισχυθεί έτι περισσότερο το επόμενο διάστημα, δεδομένης της καθίζησης του ρουβλιού και της αύξησης του κόστους των εισαγόμενων προϊόντων. Ας σημειωθεί ότι η αξία του ρωσικού νομίσματος έχει υποχωρήσει κατά 22% από τις αρχές του έτους.

Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 14,5% για την εβδομάδα 11 – 18 Μαρτίου, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2015. Το κόστος της ζάχαρης, μάλιστα, αυξήθηκε στο 37,1% σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ενώ η μεταβολή κατά μέσο όρο καθορίστηκε στο 14%.

Οι τιμές των κρεμμυδιών, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 13,7% σε πανεθνικό επίπεδο και κατά 40,4% σε ορισμένες περιοχές, ενώ οι τιμές στις πάνες «τσίμπησαν» κατά 4,4%, στο μαύρο τσάι κατά 4% και στο χαρτί τουαλέτας κατά 3%. Κι όλα αυτά, σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.  

«Οτιδήποτε εισάγει η Ρωσία είναι ακριβότερο εξαιτίας του αδύναμου νομίσματος» επισημαίνει ο Στέφαν Ινές, επικεφαλής της SPI Asset Management, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC. 

Πέραν των πιέσεων στο νόμισμα, επιπλέον προβλήματα δημιουργούνται κι από τις ευρείες κυρώσεις της Δύσης, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε μια προσπάθεια περιορισμού των αναταράξεων, η κεντρική τράπεζα έσπευσε στις αρχές του μήνα να διπλασιάσει το βασικό επιτόκιο (από 9,5% στο 20%).  

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερες ξένες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τη Ρωσία, σε ένα άτυπο επιχειρηματικό εμπάργκοΟι ξαφνικές ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ αποτελούν ένα πρώτο δείγμα γραφής του τι αναμένεται να συμβεί τους επόμενους μήνες στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια των οποίων θα καταστούν αισθητές οι επιπτώσεις της μεγάλης ύφεσης, του υψηλού πληθωρισμού και της άνευ προηγουμένου απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο.  

Η κυβέρνηση, πάντως, επιρρίπτει την ευθύνη στον πανικό και τις φήμες, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα για να καλυφθεί η ζήτηση των καταναλωτών.  «Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες ότι είμαστε γεμάτοι από ζάχαρη και δημητριακά. Δεν χρειάζεται πανικός. Δεν χρειάζεται να αγοράζουμε μαζικά αυτά τα προϊόντα» τόνισε η Viktoria Abramchenko, στενή συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Διαβάστε ακόμη

Η απεξάρτηση της ΕΕ από τον ρωσικό ενεργειακό εθισμό στη Σύνοδο Κορυφής των «27»

Τα δύο σούπερ – γιοτ του Αμπράμοβιτς που γλίτωσαν από τις κυρώσεις

Νέο τοπίο στην ασφαλιστική αγορά: Oι 5+1 κυρίαρχοι (pics + πίνακας)