Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι είναι υπέρμαχος του περιβάλλοντος. Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειές της δοκιμάζονται τώρα σκληρά, αφού έχει αποφασίσει να περιορίσει τα μέτρα της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μετά τις οργισμένες διαμαρτυρίες των αγροτών σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει τώρα να καταργήσει σχέδιο για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Παράλληλα, η Κομισιόν αποφάσισε επίσης να παραλείψει τον γεωργικό τομέα από ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% πριν από το 2040.

Μιλώντας στο CNBC την Πέμπτη, ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε., Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένος με τις αλλαγές, τις οποίες χαρακτήρισε ως «άδικες».

«Πρέπει όντως να μειώσουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά όχι να εξαναγκάσουμε τους αγρότες να το κάνουν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η λύση είναι η παροχή περισσότερων επιδοτήσεων στον τομέα έτσι ώστε να τους δώσουμε κίνητρο να ακολουθήσουν περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές».

Η Ε.Ε. επιθυμεί να επιτύχει τον στόχο net zero έως το 2050. Θέλει επίσης να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Όταν ερωτήθηκε αν αυτές οι τελευταίες αλλαγές στην πολιτική θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε ανέφερε πως «αυτός είναι ο γενικός στόχος για ολόκληρη την οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, όσον αφορά τη γεωργία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου».

Η επανεκτίμηση των κλιματικών πολιτικών της Ευρώπης λαμβάνει χώρα λίγους μήνες πριν από τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, οι οποίες αρκετοί ανησυχούν πως θα οδηγήσουν περισσότερους ακροδεξιούς και λαϊκιστές νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το ζήτημα των αγροτών πρόκειται να κυριαρχήσει στις προεκλογικές καμπάνιες ενόψει των Ευρωεκλογών το 2024, καθώς θα γίνει ένα από τα λίγα πανευρωπαϊκά ζητήματα», δήλωσε στο CNBC ο καθηγητής του H.E.C. Paris Business School, Αλμπέρτο Αλεμάνο.

«Ο επόμενος πολιτικός κύκλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ του 2024 και του 2029 θα είναι αναμφίβολα λιγότερο ‘πράσινος’ σε σημείο που θα θέσει υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Green Deal», συμπλήρωσε ο Αλεμάνο, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες διαμαρτυρίες «αποτελούν απλώς ένα προοίμιο περαιτέρω συγκρούσεων που θα ακολουθήσουν».

Πολλοί παράγοντες ώθησαν τους αγρότες σε διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η αύξηση του λειτουργικού κόστους, το αυξημένο χρέος, ο ανταγωνισμός από φθηνότερες αγορές και η μείωση των τιμών πώλησης.

Σύμφωνα με τον Λουκ Βερνέ, γενικό γραμματέα του think tank Farm Europe, οι αγρότες χρειάζονται περισσότερη στήριξη από επενδυτές.

«Οι αγρότες δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε φθηνό χρήμα και οι τραπεζίτες είναι πολύ πιο απρόθυμοι να δανείσουν χρήματα στον αγροτικό τομέα. Έτσι, πρέπει πραγματικά να μελετήσουμε το πώς θα υλοποιήσουμε τη μετάβαση, διότι είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη να επιλύσουμε το θέμα αυτό», δήλωσε.

Σημειωτέον πως οι αγρότες βρίσκονται στο επίκεντρο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε., η οποία παρέχει 55 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε επιδοτήσεις στον τομέα.

Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στη Γλυφάδα – Οικογένεια Καρνέση: Οι ενδοοικογενειακές κόντρες και η «κατάρα» των Πεταλιών 

Gov.gr Wallet: Έτσι βγαίνει η φωτοτυπία για την ταυτότητα

Η μετακόμιση του Μπέζος θα κοστίσει στο αμερικανικό δημόσιο 610 εκατ. δολάρια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ