Οι Ταλιμπάν αποδέχτηκαν ότι οι πολίτες θα μπορούν να φύγουν από το Αφγανιστάν και μετά την οριστική αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών, στις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Γερμανό διπλωμάτη Μάρκους Πότσελ, που διαπραγματεύεται μαζί τους.

Όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter, έπειτα από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Κατάρ, ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου τους στο Κατάρ, Σερ Αμπάς Στανεκζάι, τον διαβεβαίωσε ότι «οι Αφγανοί που διαθέτουν έγκυρα έγγραφα θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με εμπορικές πτήσεις μετά τις 31 Αυγούστου».

Βοήθεια από την Τουρκία

Εξάλλου, όπως ανέφεραν στο Reuters δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, οι Ταλιμπάν έχουν ζητήσει από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά επιμένουν ότι και ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να έχει αποσυρθεί πλήρως μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Όπως είπε αξιωματούχος χαρακτηριστικά, το υπό όρους αίτημα του ισλαμιστικού κινήματος, που επέστρεψε στην εξουσία στο Αφγανιστάν 20 χρόνια αφότου εκδιώχθηκε από την εισβολή των ΗΠΑ, αφήνει την Άγκυρα να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί ένα επικίνδυνο έργο.

Η Τουρκία, ο πληθυσμός της οποίας είναι μουσουλμανικός στην πλειονότητά του, μετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και εξακολουθεί να έχει εκατοντάδες στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να αποσύρουν τις τουρκικές δυνάμεις χωρίς καθυστέρηση.

Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφέρει τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια παρουσία στο αεροδρόμιο αν της ζητηθεί. Όταν οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Αφγανιστάν, η Τουρκία προσέφερε τεχνική βοήθεια και βοήθεια ασφάλειας στο αεροδρόμιο.

«Η θωράκιση της ασφάλειας των εργαζομένων χωρίς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια επικίνδυνη δουλειά», είπε ο ένας αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Πρόσθεσε δε ότι οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι οι προετοιμασίες για την απόσυρση των στρατευμάτων έχουν ολοκληρωθεί.

Δεν έχει καταστεί σαφές εάν η Άγκυρα θα συμφωνούσε να παράσχει τεχνική βοήθεια στην περίπτωση που τα στρατεύματά της δεν έχουν παρουσία εκεί για να παράσχουν ασφάλεια. Η τελική απόφαση θα ληφθεί έως τις 31 Αυγούστου, προθεσμία αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τερματισμού της 20ετούς στρατιωτική τους ανάμιξης στη χώρα.

Το να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο μετά την παράδοση του ελέγχου από τις ξένες δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας, ώστε το Αφγανιστάν να παραμείνει συνδεδεμένο με τον κόσμο, αλλά και για να διατηρήσει την παροχή προμηθειών και των επιχειρήσεων βοήθειας.

«Καλές σχέσεις»

Η Άγκυρα έχει εξάρει τις μετριοπαθείς -όπως τις έχει χαρακτηρίσει- δηλώσεις των Ταλιμπάν από τότε που κατέλαβαν την Καμπούλ, και είπε ότι είναι ανοιχτή να συνεργαστεί μαζί τους μόλις σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

«Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση και τον μουσουλμανικό λαό του τουρκικού έθνους. Όσον αφορά τις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δεν τις χρειαζόμαστε στη χώρα μας και μόλις ολοκληρωθεί η εκκένωση θα προστατέψουμε μόνοι μας την ασφάλεια του αεροδρομίου», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ΝΑΤΟ και συμμετείχε στις επιχειρήσεις εκκένωσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Ένα λειτουργικό κράτος, μια λειτουργική οικονομία, μια κυβέρνηση που έχει ένα κάποιο είδος σχέσης με τον υπόλοιπο κόσμο, χρειάζεται ένα λειτουργικό εμπορικό αεροδρόμιο», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. «Είμαστε σε συζητήσεις με τους Ταλιμπάν για αυτό ακριβώς το θέμα».

Διαβάστε ακόμη

«Άνοιγμα» της Ελλάδας στους digital nomads – Το παράδειγμα της Ρόδου

Λινού: Διπλή μάσκα για όλους και παντού – Τα μέτρα χρειάζονται διευκρινίσεις (vid)

Αφγανιστάν: Τεράστια τα κέρδη των Ταλιμπάν από το όπιο