Σύμφωνα με πολλούς, δεν υπάρχει κάτι πιο απολαυστικό από μία κούπα ή ένα ποτήρι καφέ, αφού αποτελεί μια γευστική εμπειρία. Ποιος είναι όμως ο κορυφαίος καφές του πλανήτη; Ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas δίνει αυτή την απάντηση.
Για την ακρίβεια, οι αναγνώστες του οδηγού ψήφισαν και αποφάσισαν. Στην κορυφή των προτιμήσεών τους, λοιπόν, βρίσκεται ο ινδικός καφές φίλτρου. Πρόκειται για καφέ με μια ιδιαίτερη τεχνική παρασκευής, κατά την οποία ο καφές παρασκευάζεται με τη χρήση φίλτρου, που αποτελείται από δύο θαλάμους, τον επάνω με διάτρητο πυθμένα που χρησιμοποιείται για τη συγκράτηση του αλεσμένου καφέ και τον κάτω στον οποίο στάζει αργά ο παρασκευασμένος καφές. Αυτή η τεχνική παρασκευής έχει ως αποτέλεσμα έναν καφέ με πλούσια γεύση και γεμάτο σώμα, που συνήθως αναμιγνύεται με γάλα και γλυκαίνεται με ζάχαρη. Παραδοσιακά σερβίρεται σε ποτήρι με συνοδευτικό πιατάκι. Μερικές φορές, ο συνδυασμός καφέ και ζεστού γάλακτος μεταφέρεται συνεχώς από το ένα δοχείο στο άλλο μέχρι να δημιουργηθεί αφρός.
Discover coffee drinks of the world: https://t.co/MDcPk2lCMf pic.twitter.com/6WGYB5RW7y
— TasteAtlas (@TasteAtlas) January 13, 2025
Στη δεύτερη θέση, σύμφωνα πάντα με το Taste Atlas, συναντούμε τον Café Cubano. Είναι ένας μοναδικός τύπος εσπρέσο που προέρχεται από την Κούβα και αναφέρεται συχνά ως κουβανέζικος εσπρέσο και είναι επίσης πολύ δημοφιλής και ευρέως διαδεδομένος σε όλη τη Λατινική Αμερική και τη Φλόριντα. Αποτελείται από ένα σφηνάκι εσπρέσο που γλυκαίνεται με ζάχαρη κατά την παρασκευή του.
Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τους καλύτερους καφέδες του κόσμου βρίσκεται ο φρέντο καπουτσίνο. Όπως αναφέρει το Taste Atlas, πρόκειται για μία ποικιλία καφέ που φτιάχνεται με εσπρέσο, συνήθως ένα διπλό σφηνάκι, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια χύνεται πάνω από πάγο. Στη συνέχεια, το ρόφημα συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακινείται ή ανακατεύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή. Κ
Ακολουθεί στην τέταρτη θέση ο φρέντο εσπρέσο. Σύμφωνα με το Taste Atlas, πρόκειται για έναν απλό καφέ που συνδυάζει εσπρέσο και πάγο. Σε αντίθεση με παρόμοιες ποικιλίες παγωμένου καφέ, που προσφέρουν απλώς καφέ πάνω από πάγο, αυτή η ελληνική εκδοχή αναμειγνύει τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι ελαφρώς παγωμένος, λείος και κρεμώδης.
Know your coffee!
Check out coffee drinks around the world: https://t.co/MDcPk2maBN pic.twitter.com/9xpjjfPV2S
— TasteAtlas (@TasteAtlas) October 26, 2024
Ο γνωστός και μη εξαιρετέος φραπέ βρίσκεται στην 11η θέση της σχετικής κατάταξης. Όπως λέει το Taste Atlas, αν και η λέξη φραπέ πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, αυτή η ελληνική ποικιλία καφέ εφευρέθηκε το 1957. Φτιάχνεται συνδυάζοντας τον στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο. Ο συνδυασμός συνήθως παρασκευάζεται σε σέικερ ή μίξερ χειρός, οπότε όταν το ρόφημα χύνεται σε ποτήρι, πρέπει να εμφανίζεται ένας αφρός από πάνω. Οι παραλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν φραπέ με γάλα ή γάλα εβαπορέ – που αναφέρεται συχνά ως «φραπόγαλο».
Η κορυφαία 20άδα
1. Indian filter coffee (Ινδία)
2. Café Cubano (Κούβα)
3. Freddo cappuccino (Ελλάδα)
4. Espresso freddo (Ελλάδα)
5. Cappuccino (Ιταλία)
6. Ipoh White Coffee (Μαλαισία)
7. Vietnamese Iced Coffee (Βιετνάμ)
8. Espresso (Ιταλία)
9. Türk Kahvesi (Τουρκία)
10. Ristretto (Ιταλία)
11. Frappé (Ελλάδα)
12. Flat White (Αυστραλία)
13. Macchiato (Ιταλία)
14. Eiskaffee (Γερμανία)
15. Vietnamese Coffee (Βιετνάμ)
16. Caffè latte (Ιταλία)
17. Café de Olla (Μεξικό)
18. Bicerin (Ιταλία)
19. Red Eye Coffee (ΗΠΑ)
20. Cortado (Ισπανία)
Διαβάστε ακόμη
14 δισ. ευρώ σε στρατηγικά έργα το 2025
Νίκος Μουστάκας (ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ): «Είναι μαγικό να μεγαλώνεις γενιές και γενιές παιδιών» (pics)
Τουρισμός: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι στη χρονιά του νέου ρεκόρ (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα