Την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Netflix, ανακοίνωσε πρόσφατα, ο Ριντ Χέιστινγκς, ο άνθρωπος που πριν από 25 χρόνια, δημιούργησε τη διάσημη πλατφόρμα ροής.

Η αποχώρησή του φέρνει τον Chief Operating Officer, Γκρεγκ Πίτερς, στη θέση του co-CEO, μαζί με τον ελληνικής καταγωγής Τεντ Σαράντος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος προγραμματισμού κατά τη διάρκεια της τεράστιας επενδυτικής περιόδου που βίωσε το Netflix. Υπενθυμίζεται πως το 2020, είχε αναλάβει χρέη co-CEO μαζί με τον Χέιστινγκς.

Ο Χέιστινγκς, ο οποίος συνίδρυσε το Netflix το 1997 ως υπηρεσία DVD-by-mail, έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter, «Τώρα είναι «η κατάλληλη στιγμή» να ολοκληρώσω τη διαδοχή μου. Το διοικητικό συμβούλιο συζητά τον σχεδιασμό της διαδοχής εδώ και πολλά χρόνια (ακόμη και οι ιδρυτές πρέπει να εξελιχθούν!). Είμαι τόσο περήφανος για τα πρώτα 25 χρόνια μας και τόσο ενθουσιασμένος για το επόμενο τέταρτο του αιώνα μας». Σημειώνεται πως ο Χέιστινγκς θα διατηρήσει τη θέση του προέδρου της εταιρείας. 

 

Λίγο μετά την είδηση, οι μετοχές του Netflix εκτινάχθηκαν πάνω από 6% στις προσυνεδριακές συναλλαγές. Η αποχώρηση του Χέιστινγκς έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για το Netflix. Η εταιρεία έχασε πάνω από το ένα τρίτο της αγοραίας αξίας της το περασμένο έτος, αφού αποκάλυψε ότι η ακμή της ανάπτυξής του είχε φτάσει στο τέλος της.

Στο μεταξύ, η διάσημη εταιρεία κατέγραψε κέρδη αρκετά χαμηλότερα των προσδοκιών, έσοδα ακριβώς στα επίπεδα των προβλέψεων, αλλά ένα σημαντικότατο άλμα στον αριθμό συνδρομητών το δ’ τρίμηνο του 2022. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 55 εκατ. δολ., από 607 εκατ. δολ. ή 1,33 δολ. ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρσι.

Οι Σαράντος και Πίτερς θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν τη δυναμική του Netflix σε μια πιο «στενή» εποχή για τη βιομηχανία του θεάματος.

Τεντ Σαράντος: Ο μάνατζερ με τις ελληνικές ρίζες

Τον Ιούλιο του 2020, η ηγεσία της Netflix Inc. έλαβε την απόφαση να εμπιστευτεί έναν ιδιαίτερα κρίσιμο για την εταιρεία ρόλο στον Τεντ Σαράντος, ένα στέλεχος με ελληνικές ρίζες και καταγωγή από το νησί της Σάμου. Ο μέχρι τότε, υπεύθυνος περιεχομένου του Netflix, της εισηγμένης στο Nasdaq, αμερικανικής εταιρείας  – «κολοσσού», με ετήσια έσοδα που άγγιζαν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέλαβε τη θέση του συνδιευθύνοντος συμβούλου.

Δύο χρόνια μετά από την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων του, ο δρόμος του 57χρονου Ελληνοαμερικανού Co-CEO, Θεόδωρου – Αντωνίου Κυριαζάκη – όπως, είναι κανονικά, το πλήρες όνομά του, τον έφερε ως το Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συναντήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Έλληνας τρίτης γενιάς, με καταγωγή από την Σάμο, γεννημένος ωστόσο, στο Φοίνιξ της Αριζόνα, δεν μιλάει… πολύ την ελληνική γλώσσα, είναι καθολικός στο θρήσκευμα και γιος ενός ηλεκτρολόγου και μιας νοικοκυράς – το 4ο από τα συνολικά, πέντε παιδιά της οικογένειας. Κάποτε, ο παππούς του, Άλεξ Κυριαζάκης, εγκατέλειψε το νησί του, τη Σάμο λαμβάνοντας την απόφαση να μεταναστεύσει στην Αμερική.

Λάτρης της τηλεόρασης από μικρός, προτιμούσε να βλέπει με τις ώρες κλασικές κωμικές σειρές, όπως το «I Love Lucy», παρά να κοιμάται. Όσο ήταν ακόμη, μαθητής, αγαπούσε πολύ τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα. Το 1979, εργάστηκε ως υπάλληλος σε αλυσίδα βίντεο κλαμπ προκειμένου να κερδίζει τα προς το ζην και σε ηλικία 24 χρόνων, έλαβε την απόφαση να αλλάξει καριέρα, εγκαταλείποντας τις σπουδές του ως δημοσιογράφος στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Προτίμησε να αποδεχτεί την πρόταση για τη θέση του περιφερειακού διευθυντή πωλήσεων και μάρκετινγκ σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής βιντεοκασετών στις ΗΠΑ.

Η γνωριμία του με τον ιδρυτή της Netflix και μέχρι πρότινος, έτερο Co-CEO της, Ριντ Χέιστινγκς, το 1999 του άνοιξε την μεγάλη πόρτα, καθώς έναν χρόνο αργότερα, εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας. Ο Σαράντος με παρουσία άνω της 20ετίας στην εταιρεία και μεγάλη πείρα στον κλάδο του τηλεοπτικού θεάματος κέρδισε την προαγωγή του σε μια ευαίσθητη περίοδο – όταν το 2020 υπήρχαν και πάλι εκτιμήσεις για επιβράδυνση της αύξησης του αριθμού των συνδρομητών της Netflix.

Τα μεγάλα στοιχήματα

Το 2011, ήταν αυτός που αποφάσισε την αγορά των δικαιωμάτων της σειράς «House Of Cards» έναντι του ποσού των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως και του «Narcos», με θέμα την ζωή του Πάμπλο Εσκομπάρ, οι οποίες σάρωσαν σε θεαματικότητα. Είναι παντρεμένος δύο φορές και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Η δεύτερη σύζυγός του, Νικόλ Αβάντ, διετέλεσε πρέσβειρα των ΗΠΑ στις Μπαχάμες και θεωρείται προσωπική φίλη του πρώην πλανητάρχη, Μπαράκ Ομπάμα. Το 2013, συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού TIME, με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κόσμου και η περιουσία του υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια δολάρια. Αποτελεί μέλος των συμβουλίων των Tribeca and Los Angeles Film Festival, Digital Entertainment Group και λέγεται ότι ο ετήσιος βασικός μισθός του υπερβαίνει τα 18-20 εκατομμύρια δολάρια.

Γκρεγκ Πίτερς: Η ήρεμη δύναμη του Netflix

Ο Γκρεγκ Πίτερς είναι o νέος co-CEO του Netflix. Προηγουμένως, υπηρέτησε ως Chief Operating Officer και Chief Product Officer. Νωρίτερα, ήταν υπεύθυνος διεθνούς ανάπτυξης για τη δημοφιλή πλατφόρμα ροής, υπεύθυνος για τις παγκόσμιες συνεργασίες με εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και διανομείς προγραμματισμού βίντεο πολλαπλών καναλιών που επιτρέπουν στο Netflix να προβάλλει ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές σε μια πλήρη γκάμα συσκευών και πλατφορμών.

Πριν από την ένταξή του στην εταιρεία ροής, το 2008, διατέλεσε χρέη ανώτερου αντιπροέδρου καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων για την Macrovision Solutions Corp. (αργότερα μετονομάστηκε σε Rovi Corporation). Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως είναι κάτοχος πτυχίου φυσικής και αστρονομίας από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Ο Πίτερς ηγήθηκε της προσπάθειας επέκτασης του Netflix στην Ασία και συγκεκριμένα, στην Ιαπωνία το 2015, κερδίζοντας το στοίχημα. Πιο πρόσφατα, ήταν πίσω από την ώθηση της εταιρείας στο gaming.

Διατηρεί χαμηλό δημόσιο προφίλ, παρόλο που μέχρι πρόσφατα, ήταν το τρίτο υψηλότερα αμειβόμενο στέλεχος της εταιρείας, πίσω από τον πρώην Ceo συν-CEO και τον Τεντ Σαράντο, με τη συνολική του αποζημίωση να ορίζεται στα 24 εκατομμύρια δολάρια για το 2022, σύμφωνα με μια κατάθεση της SEC.

Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, ο Πίτερς άρχισε να παίρνει ολοένα και περισσότερο δημόσιο βήμα. Συχνά, ήταν το πρόσωπο της εταιρείας στις κλήσεις για κέρδη και στη συνέντευξη Τύπου του Οκτωβρίου παρουσιάζοντας το επίπεδο που υποστηρίζεται από διαφημίσεις, Basic with Ads. Η αυξημένη προβολή του είχε οδηγήσει ορισμένους παρατηρητές της εταιρείας να αναμένουν ότι ο Πίτερς θα διαδεχόταν τον Χάστινγκς ως συν-διευθύνων σύμβουλος μαζί με τον Σαράντο, διατηρώντας τη διπλή ηγεσία που αντιπροσωπεύει τόσο την τεχνολογία όσο και την ψυχαγωγική πλευρά του Netflix.

Ένας μηχανικός που σπούδασε φυσική και αστροφυσική στο Γέιλ, ο Πίτερς  περιγράφεται από πρώην συναδέλφους του ως εξαιρετικά έξυπνος, μεθοδικός και αθόρυβα αποτελεσματικός. Στην εκκίνηση λογισμικού Mediabolic, όπου ήταν αντιπρόεδρος της μηχανικής πριν ενταχθεί στο Netflix, ξεχώρισε για την έγκαιρη κυκλοφορία των προϊόντων.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης, η… συγκυβέρνηση και η αγωνία του Ανδρουλάκη, τα μαχαιρώματα για καζίνο και ξενοδοχεία και το ταμπλό που μαρτυράει την Ελλάκτωρ 

The Social Kolonaki Athens Hotel: Η μεταμόρφωση ενός «ασφαλιστικού» ακινήτου στο Κολωνάκι (pics)

«Market pass»: Διπλές και τριπλές πληρωμές τον Μάρτιο