(last update 21:06) Θετικά πρόσημα εμφανίζει την Παρασκευή το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα νέα αποτελέσματα των αμερικανικών εισηγμένων. Στο επίκεντρο της προσοχής, μεταξύ άλλων, βρίσκεται η Netflix, η οποία κάνει «άλμα» τουλάχιστον 7%, χάρη στην αύξηση των συνδρομητών. 

Πιο συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται στο +1,95% και τις 11.064 μονάδες, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να καταγράφει άνοδο στο +1,22% και τις 3.946 μονάδες. Ο βιομηχανικός Dow Jones, από την πλευρά του, ενισχύεται κατά 155 μονάδες ή 0,47% και αναδιπλώνεται στις 33.204 μονάδες. 

Οι σημερινές διακυμάνσεις, όπως προαναφέρθηκε, λαμβάνουν χώρα εν μέσω της δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, τα οποία έρχονται να καταδείξουν το κατά πόσο οι εισηγμένες επηρεάζονται από την επιδείνωση της οικονομίας, τον υψηλό πληθωρισμό και τη σφιχτή νομισματική πολιτική. 

Η Netflix, ενδεικτικά, το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωσε μια αξιοσημείωτη αύξηση στους συνδρομητές, παρότι τα τριμηνιαία κέρδη αποδείχθηκαν υποδεέστερα των προβλεπόμενων. Αποτέλεσμα είναι η μετοχή αυτήν την ώρα να καταγράφει άλμα της τάξης του 7%. 

Η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται και σήμερα, με τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα SLB και Ally Financial να γνωστοποιούν τα οικονομικά μεγέθη του τελευταίου τριμήνου. 

Επί τάπητος (για διαφορετικούς λόγους) τίθεται και η Alphabet, μητρική της Google, η οποία ανακοίνωσε την απόλυση 12.000 εργαζομένων ή αλλιώς την περικοπή του 6% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Στον απόηχο αυτής της εξέλιξης, η μετοχή ενισχύεται κατά 4%.  

Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα στην αμερικανική αγορά δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, δεδομένων των ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις νέες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας (Federal Reserve), η οποία την 1η Φεβρουαρίου σκοπεύει να αναθεωρήσει τα επιτόκια. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το βασικό σενάριο προβλέπει μια νέα αύξηση των 25 μονάδων βάσης. Μια κίνηση, η οποία -εφόσον επιβεβαιωθεί και στην πράξη- θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης. Ωστόσο, αρκετοί φοβούνται ότι η Fed θα κάνει την έκπληξη και θα προβεί σε μια υψηλότερη αύξηση των 50 μονάδων βάσης (σήμερα το επιτόκιο βρίσκεται στο 4,25% – 4,5%).

«Νομίζω ότι υπάρχει αρκετή δυναμική στον “υποκείμενο” πληθωρισμό (ο δείκτης που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα)» τόνισε την Πέμπτη από το Νταβός ο Τζέιμι Ντίμον, επικεφαλής της JP Morgan. Εκτίμησε δε, ότι το τελικό επιτόκιο της Fed θα φθάσει έως το 5%.  

Μέσα σ’ αυτήν την αβεβαιότητα, δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αναμένεται να αποχαιρετήσουν με αρνητικά πρόσημα την εβδομάδα. Ο Dow Jones ήδη χάνει 3,7%, στο χειρότερο πενθήμερο από τον Σεπτέμβριο, ενώ ο S&P 500 χάνει τουλάχιστον 2,5%. Ο Nasdaq, από την πλευρά του, υποχωρεί άνω του 2%.  

Διαβάστε επίσης

Το επόμενο sms του Καλογρίτσα, οι λογαριασμοί της Εύας, ο πολυπράγμων Φάις και ο τραπεζίτης με το 1 εκατ. ευρώ 

Λημνιώνα: Η χαρισματική ποικιλία – έκπληξη και οι 10 κορυφαίες ετικέτες του “Pinot Noir της Ελλάδας”

Έτσι θα είναι η Riviera Galleria στο Ελληνικό – Η επένδυση των 125 εκατ. ευρώ (pics + vid)