Χωρίς λογική χαρακτηρίζει την ιδέα εφαρμογής θέσπισης πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου το ανώτατο στέλεχος του think tank Institute for the Analysis of Global Security, τονίζοντας πως μία τέτοια κίνηση θα πλήξει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και τις λοιπές χώρες των G7.

«Πρόκειται για μία κακή ιδέα, η οποία στερείται λογικής», τόνισε ο Γκαλ Λουφτ σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας πως «η ιδέα αυτή δε λαμβάνει υπόψη το γεγονός πως το πετρέλαιο πρόκειται για ένα ανταλλάξιμο προϊόν».

Σημειωτέον πως η λογική των ΗΠΑ στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου είναι να περιοριστούν οι εισροές προς τα θησαυροφυλάκια του Κρεμλίνου και παράλληλα να αποκλιμακωθούν οι τιμές των καυσίμων.

Ο Λουφτ τόνισε πως «η αγορά πετρελαίου δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία πολύ εξελιγμένη και εκλεπτυσμένη αγορά. Δεν μπορεί κανείς να μειώσει τις τιμές έτσι μονομερώς».

Παράλληλα, υποστήριξε πως η Ρωσία θα ανταπαντήσει με μείωση της παραγωγής της έτσι ώστε να δημιουργήσει τεχνητή έλλειψη στην αγορά.

«Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί που μιλούν για τιμή των $40/βαρέλι θα βρεθούν προ εκπλήξεως όταν αυτή φτάσει τα $140/βαρέλι. Δεν μπορεί κανείς να ξεγελάσει τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης όταν πρόκειται για ένα ανταλλάξιμο προϊόν».

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά μεταβλητές λόγω του «ανοίγματος» της οικονομίας από την πανδημία και του πολέμου στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις κατά της πετρελαιοπαραγωγού Ρωσίας από τη Δύση επιδείνωσαν την κατάσταση.

Ο Λουφτ δεν είναι ο μόνος αναλυτής ο οποίος παραμένει σκεπτικός όσον αφορά το πλάνο αυτό.

Άλλοι ειδικοί τονίζουν πως η Κίνα και η Ινδία οι οποίες αγοράζουν φθηνό ρωσικό πετρέλαιο δε θα συμμορφωθούν με το πλαφόν.

Παρά τις δηλώσεις υπέρ του πλαφόν της ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Janet Yellen στην πρόσφατη Σύνοδο των G20, ο ομόλογός της από την Ινδονησία Sri Mulyani Indrawati τόνισε στο CNBC πως η ενεργειακή κρίση οφείλεται στην προσφορά και κανένα πλαφόν δεν πρόκειται να την επιλύσει.

Διαβάστε επίσης:

ΤΑΙΠΕΔ: Τρεις δεσμευτικές προσφορές για το 67% του λιμένα Ηγουμενίτσας

Έκλεισε το deal για την απόκτηση του McArthurGlen από τη Lamda Development – Στα €40 εκατ. το τίμημα

Η Amazon δίνει $1,7 δισ. για… σκούπες – ρομπότ