Πάνω από 1.500 ηγετικά στελέχη κυβερνήσεων και εταιρειών παρευρέθησαν στο Νταβός των ελβετικών Άλπεων την προηγούμενη εβδομάδα για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). 

To Νταβός έχει πολλάκις αποτελέσει το επίκεντρο σφοδρής κριτικής. Το Φόρουμ, όμως, αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για τη συζήτηση με πληθώρα στελεχών κυβερνήσεων και εταιρειών απ’ όλο τον κόσμο.

Μετά από 50 συναντήσεις και συνομιλίες με τα στελέχη αυτά, το πρακτορείο ειδήσεων Business Insider παρουσίασε τα ευρήματά του σε ό,τι αφορά τα θέματα τα οποία απασχολούν τους CEOs, τους δισεκατομμυριούχους και τους πολιτικούς.

Ύφεση

Πολλά από τα στελέχη με τα οποία συναντήθηκαν οι απεσταλμένοι του Business Insider υποστήριξαν πως τα μακροοικονομικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Πολλοί υποστήριξαν πως το «άνοιγμα» της Κίνας και η άρση των lockdown στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποτελούν θετική εξέλιξη για την παγκόσμια ανάπτυξη. 

Σύμφωνα με το στέλεχος της McKinsey, Κέιλιν Έλινγκρουντ, ο θετικός αντίκτυπος της κίνησης αυτής θα γίνει αισθητός το β’ τρίμηνο του έτους, με αύξηση των καταναλωτικών εξόδων στους τομείς της εστίασης, του τουρισμού και των πολυτελών αγαθών. Αυτό θα ενισχύσει τόσο τις εταιρείες της Δύσης όσο και τις κινεζικές.

Σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε για «ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας», φαίνεται πως «κατέβασαν τους τόνους» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η Έλινγκρουντ τόνισε πως όλοι γνωρίζουν πως οι ΗΠΑ και η Κίνα θα ανταγωνιστούν η μία την άλλη σε πολλούς τομείς ενώ θα συνεργαστούν σε άλλους. Σύμφωνα με το στέλεχος του κολοσσού των εξορύξεων ΒΗΡ, Caroline Cox, «ο τόνος της Κίνας είναι εποικοδομητικός».

Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός μειώνεται αισθητά, ακόμα κι εν μέσω των θετικών στοιχείων της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με την Μπέκι Φράνκιεβιτς, στέλεχος της ManpowerGroup, «υπάρχουν νότες αισιοδοξίας στις αγορές εργασίας. Η ανεργία στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, ενώ η αντίστοιχη των ΗΠΑ σε χαμηλό 50ετίας. Οι αγορές εργασίας αντιτίθενται στις παραδοσιακές εκτιμήσεις των αναλυτών».

Παράλληλα, οι ηπιότερες για την εποχή θερμοκρασίες έχουν περιορίσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Όσο για το θέμα της ύφεσης, ο CEΟ της KPMG, Πολ Κνοπ, τόνισε χαρακτηριστικά πως «εάν υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ, η άποψή μου είναι πως θα είναι βραχυπρόθεσμη και εξαιρετικά περιορισμένη».

Ο Chief Commercial Officer του επενδυτικού κολοσσού State Street, Γιόργκ Αμπρόσιους, προσέθεσε πως «αυτή τη στιγμή, βλέπουμε φως στο τούνελ. Τα πράγματα έχουν αλλάξει μετά από μήνες απαισιοδοξίας».

Τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη και το σύστημα ChatGPT ήταν ένα από τα κύρια θέματα των παρευρισκομένων στο Φόρουμ. «Δεν έχω ξαναδεί τόσο ενθουσιασμό για κάτι στη ζωή μου», τόνισε ο Ομάρ μπιν Σουλτάν αλ-Ολάμα, Υπουργός Τεχνητής Νοημοσύνης, Ψηφιακής Οικονομίας και Τηλεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Ο CEO και συνιδρυτής της Automation Anywhere, Μιχίρ Σούκλα, παρομοίασε τον ενθουσιασμό για το ChatGPT με τον αντίστοιχο πριν από λίγα χρόνια για τα αυτόνομα οχήματα. Ο CEO της Coursera, Τζεφ Ματζιονκάλντα περιέγραψε το ChatGPT ως «κάτι που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αγορά».

Τη στιγμή που η Microsoft απολάμβανε την επιτυχία του ChatGPT, πολλοί ανταγωνιστές προειδοποιούσαν για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν. Η Alphabet δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή βάσει της οποίας «η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία νεοφυής τεχνολογία η οποία κρύβει πολλούς κινδύνους και προκλήσεις».

Με την άποψη αυτή συμφωνούν και ορισμένα στελέχη επιχειρήσεων οι οποίοι προειδοποιούν πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διασπορά ψευδών πληροφοριών, αλλά και να επηρεάσει σημαντικά την ευρύτερη αγορά εργασίας. 

Σύμφωνα, για παράδειγμα, με το στέλεχος της McKinsey, Σέλι Στιούαρτ, «ενδέχεται να υπάρξει ανάγκη επανεκπαίδευσης μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού, αφού η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει πολλούς εργαζομένους».

Κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή, η βιωσιμότητα και η ενεργειακή μετάβαση αποτέλεσαν άλλο ένα κύριο θέμα των παρευρισκομένων στο Νταβός. Σύμφωνα, όμως, με το στέλεχος της Kearney, Άμπι Κλανέκι, πολλές εταιρείες «αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά χρειάζονται υποδείξεις». Με την άποψή της συμφωνεί και ο CEO της IBM Consulting, Τζον Γκρέιντζερ, ο οποίος τόνισε πως «το άγχος για την κλιματική αλλαγή υπάρχει. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η γνώση για το πως θα αντιμετωπιστεί».

Πολλές εταιρείες έχουν θέσει στόχους net zero χωρίς να έχουν κάποιο σχέδιο ή χρονοδιάγραμμα. Τόσο ο Γκρέιντζερ όσο και η Κλανέκι υπογραμμίζουν πως «κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μία μόνο εταιρεία. Χρειαζόμαστε δραματική αλλαγή στον τρόπο που συνεργαζόμαστε».

Όσο για τον Αμπρόσιους, υποστήριξε πως «θα πρέπει να κάνουμε πολλές προσπάθειες, ακόμα κι αν αποτύχουμε. Δεν μπορούμε πια να καθυστερήσουμε άλλο».

Τηλεργασία

Σύμφωνα με τον CEO του κολοσσού Oliver Wyman, Νικ Στούντερ, ο οποίος μίλησε με το Business Insider για το θέμα της τηλεργασίας, η μανία ορισμένων εργοδοτών για επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο αποτελεί κάτι το οπισθοδρομικό.

«Πρώτων, πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή των δεδομένων της εργασίας αυτής καθαυτής. Οι εργαζόμενοι δε χρειάζεται να έχουν αναμεταξύ τους προσωπική επαφή για μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους», υποστήριξε ο Στούντερ.

Παράλληλα, οι ηγέτες του κλάδου της αγοράς ακινήτων τονίζουν πως μεγάλο μέρος των επαγγελματικών ακινήτων θεωρούνται πια αχρείαστα και θα πρέπει να μετατραπούν σε ιδιωτικές κατοικίες. Σύμφωνα με τον CEO της JLL, Κρίστιαν Ούλμπριχ, «πρέπει να αλλάξουμε το ρόλο αυτών των ακινήτων αλλιώς κάποια στιγμή θα αναγκαστούμε να τα γκρεμίσουμε αφού θα παραμείνουν άδεια».

Διαβάστε επίσης 

Δομοτεχνική – Οικογένεια Αλεξοπούλου: Από τον ΠΑΟΚ και τον Πύργο του ΟΤΕ, στους πλειστηριασμούς 

Τσάκος – Οικονόμου – Δράγνης – Πατίτσας έβαλαν παραγγελίες για δεξαμενόπλοια 

Πώς έπεισε η Nike τον Μάικλ Τζόρνταν να βάλει τη «χρυσή» υπογραφή του στα Nike Air – Όλη η ιστορία στη μεγάλη οθόνη