Η αποχώρηση από την πολιτική σκηνή δεν σηματοδοτεί πάντα το τέλος μιας επαγγελματικής καριέρας. Από τη Silicon Valley έως τον χώρο της παραγωγής μελιού και από τον κόσμο του θεάματος μέχρι την ενέργεια, ορισμένοι πολιτικοί μετά το τέλος της θητείας τους, αποφάσισαν να αλλάξουν επάγγελμα.

Doctor Botox

Ο Ολιβιέ Βεράν, πρώην εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης και πρώην υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε πρόσφατα, το επόμενο επαγγελματικό του βήμα στην Clinique des Champs-Élysées στο Παρίσι. Για τον Βεράν, ο οποίος ήταν νευρολόγος πριν στραφεί στην πολιτική, η επιστροφή στην ιατρική δεν είναι και τόσο περίεργη. Αυτό που προκάλεσε αναστάτωση στην ιατρική κοινότητα – ήταν η απόφασή του να ενταχθεί σε μια κλινική υψηλού επιπέδου που ειδικεύεται στην αισθητική ιατρική και τη χειρουργική. Ο Βεράν έσπευσε να υπερασπιστεί την επιλογή του, λέγοντας, ότι δεν θα κάνει επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής, εστιάζοντας αντ’ αυτού στην αισθητική ιατρική. «Δεν θα αγγίξω γεννητικά όργανα ή γλουτούς και θα είμαι πολύ μακριά από τα εμφυτεύματα στήθους», υποσχέθηκε.

To «αστέρι» της Meta

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Νικ Κλεγκ, βρήκε μια θέση – και σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες – στη Silicon Valley. Ως πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων στη Meta, διαχειρίζεται τις σχέσεις της εταιρείας με τις κυβερνήσεις, μια δύσκολη εργασία σε μια εποχή όπου το Facebook υφίσταται έντονη κριτική. Έχει καταφέρει να αποκτήσει αρκετά χρήματα για να αγοράσει πολλά πολυτελή ακίνητα.

Μελισσοκόμος

Ο πρώην υπουργός της Γαλλίας, ο σοσιαλιστής Αρνό Μοντμπούρ, μετά την παραίτησή του το 2014 και την ανεπιτυχή προσπάθειά του να κερδίσει την υποψηφιότητα των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές του 2017, στράφηκε στο… μέλι. Το 2018 ίδρυσε την «Bleu, Blanc, Ruche» («Μπλε, Λευκή, Κυψέλη»), μια εταιρεία παραγωγής και πώλησης μελιού από γαλλική παραγωγή, ενώ επικεντρώθηκε στην αναπαραγωγή των μελισσών. Φαίνεται ότι έχει επιτύχει σε αυτό, καθώς κέρδισε το βραβείο περιβάλλοντος στην έκθεση «Made in France» του 2021.

Η νεότερη πρωθυπουργός

Σύμφωνα με το Politico, η Σάνα Μαρίν ήταν η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε την ηγεσία της Φινλανδίας το 2019, σε ηλικία 34 ετών. Μετά την ήττα στις εκλογές το 2023 και την αποχώρησή της από την πολιτική, η Μαρίν αποφάσισε να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις. Πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο με αμερικανικό πρακτορείο ψυχαγωγίας και ταλέντων για να εξερευνήσει ευκαιρίες στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Οι ομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κερδίζει σημαντικά χρήματα μέσω των αμοιβαίων ομιλιών του, με κέρδος που φτάνει έως και 370.000 ευρώ ανά ομιλία. Υπέγραψε, επίσης μια συμφωνία για τα δικαιώματα του βιβλίου του «A Promised Land», το οποίο έγινε διεθνές best-seller. Μαζί με τη σύζυγό του, Μισέλ Ομπάμα, έχουν ιδρύσει μια εταιρεία παραγωγής ταινιών το 2018, η οποία δημιούργησε περιεχόμενο για το Netflix και ένα podcast σε αποκλειστική συνεργασία με το Spotify. Αυτά τα εγχειρήματα επέφεραν σημαντικά έσοδα στην οικογένεια Ομπάμα.

«Γκουρού» του πετρελαίου

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, προηγουμένως γνωστός για την αντίθεσή του στη συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο του Ιράκ και τη μείωση της ανεργίας, έχει κερδίσει εκατομμύρια προωθώντας τα ρωσικά ενεργειακά συμφέροντα. Ο Σρέντερ έγινε μέλος της επιτροπής μετόχων της Ρωσικής εταιρείας Nord Stream από το 2017, η οποία φέρεται να του αποφέρει περίπου 250.000 ευρώ ετησίως. Από το 2017, υπηρέτησε ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft έως τον Μάιο του 2022.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Δεν έχουμε τελειώσει με την επίθεση του Ιράν – Συνεδρίασε το πολεμικό συμβούλιο

Βαλτιμόρη: Το λιμάνι μπορεί να ανοίξει μέχρι το τέλος Μαΐου

Στο ναδίρ το νόμισμα του Ιράν – Στα 705.000 ριάλ η ισοτιμία με το δολάριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ