Η επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα και η μίνι κρουαζιέρα που έκανε στα ελληνικά νησιά με πολυτελή θαλαμηγό μαζί με τη γυναίκα του Μισέλ, συνοδευόμενοι από το ζεύγος Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον ήταν μία ακόμη διαφήμιση για την Ελλάδα και τις φυσικές ομορφιές της με έντονο το χρώμα του γαλάζιου.

Επιχειρηματίες παγκόσμιου βεληνεκούς, αστέρες του κινηματογράφου αλλά και του διεθνούς αθλητισμού επιλέγουν αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Τα πολυθρύλητα ελληνικά νησιά είναι ο μεγάλος μαγνήτης και για αυτό το διεθνές τζετ σετ ναυλώνει υπερπολυτελείς θαλαμηγούς και mega yachts για να εξερευνήσει την ευρύτερη περιοχή.

Η Ανατολική Μεσόγειος με βασικό πρωταγωνιστή την Ελλάδα είναι προικισμένη με μοναδική ποικιλομορφία προορισμών, που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τις πιο υψηλές προσδοκίες των σύγχρονων απαιτητικών ταξιδιωτών. Το αρχιπέλαγος της Ανατολικής Μεσογείου προσφέρει μοναδικούς, διάσημους προορισμούς παγκοσμίως, αλλά και «κρυμμένα πετράδια» που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες ως προορισμοί.

Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για τα superyachts αυτό το καλοκαίρι. Η Ιταλία που είναι παραδοσιακά γνωστή ως hot spot για πολυτελή σκάφη αναψυχής είναι στην πρώτη θέση και αυτή την περίοδο φιλοξενεί 259 γιοτ. Ακολουθούν η Ελλάδα φιλοξενεί τώρα 235 γιοτ, η Γαλλία 217, η Ισπανία 150 και η Τουρκία 94.

Η ανάπτυξη της πολυτελούς κρουαζιέρας και του πολυτελούς yachting είναι αλματώδης. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της αγοράς σε αυτόν τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, προσφέροντας αξιοσημείωτες υπηρεσίες και μοναδικής ομορφιάς και πολιτιστικής κληρονομιάς προορισμούς στη νησιωτική χώρα , αλλά και στους κύριους προορισμούς της ενδοχώρας.

Aπό το 2021 αλλά και το 2022 είναι στην πρώτη θέση εκμετάλλευσης επαγγελματικών σκαφών μεγάλου μεγέθους, μήκους άνω των 35 μέτρων με υψηλές προδιαγραφές και ανέσεις. στην Μεσόγειο, με την κίνηση στους ελληνικούς προορισμούς να φτάνει το 24%. Ακολουθεί η Γαλλία με 19% και εν συνεχεία η Ιταλία με 17%.

Αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της αγοράς και κατά το 2023, αφού επιπλέον σκάφη φθάνουν για εκμετάλλευση στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν επαΐοντες του κλάδου, λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ένα μεσαίου μεγέθους yacht συνεισφέρει όσο δύο boutique ξενοδοχεία και ότι ένα και μόνο mega yacht παράγει το αποτέλεσμα ενός ολόκληρου resort, αλλά και ότι το word of mouth- από στόμα σε στόμα που ακολουθεί από τους επισκέπτες, έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα λόγω της επιδραστικότητας που έχουν.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σκουλικίδη Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλάσσιου Τουρισμού το καλοκαίρι του 2023 προδιαγράφεται ήπια θετικό:

«Δεν θα δούμε τις υπερβολές του παρελθόντος, ωστόσο δεν αναμένουμε και να ανατραπεί η θετική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Οι ναύλοι φαίνεται ότι μετά από κάποια χρόνια έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο από το οποίο δύσκολα θα κινηθούν έντονα ανοδικά και μάλλον θα δεχθούν μικρές πιέσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» και εξηγεί:

«Η αγορά μας είχε λόγω πανδημίας κάποιες καλές χρονιές, ωστόσο κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται. Κοιτάξτε, η ανάπτυξη στο μεγαλύτερο μέρος της οφείλεται στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία και όχι σε κάποιο πλέγμα δράσεων που έκανε συλλογικά ο ελληνικός προορισμός για να κάνει πιο ελκυστική την πρότασή του. Είναι αποτέλεσμα της ανάγκης που δημιουργήθηκε στους πολύ πλούσιους, τους λεγόμενους Ultra High Net Worth Individuals (UHNWI), για ασφαλή καταφύγια και ιδιωτικότητα εν μέσω κορωνοϊού. Όμως, καθώς επιστρέφουμε στην ομαλότητα και οι υπερβολές της τριετίας που πέρασε κοπάζουν, αν δεν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων».

Ποιες είναι όμως οι οικογένειες που κυριαρχούν στο ελληνικό yachting;

Οικογένεια Δράγνη

Στην μεγάλη εικόνα της πολυτελούς κρουαζιέρας κυριαρχεί από ελληνικής πλευράς η οικογένεια Δράγνη. Το ελληνικό ναυπηγείο Golden Yachts τον περασμένο Μάιο προέβη στην καθέλκυση του 78-μέτρου O’REA το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως η επιτομή της νέας γενιάς του yachting.

Yachting -Οικογένεια Δράγνη- Ο Πάρης Δράγνης με τους γιους του Γιάννη και Βασίλη

Το εξωτερικό της θαλαμηγού έχει σχεδιάσει το Studio Vafiadis, το οποίο σε συνεργασία με το Studio Massari Design επιμελήθηκε και το interior styling.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του σκάφους αποτελούν η μεγάλη πισίνα με γυάλινο πυθμένα στο κυρίως deck, επιτυγχάνοντας τη διάχυση του φωτός στο beach house,το ειδικά διαμορφωμένο beach house με Hammam, Sauna και massage room καθώς και η πολυτελής owner’s σουίτα με ιδιωτικό γραφείο. Ακόμη, το υψηλά εξελιγμένης μηχανολογίας και τεχνολογίας σκάφος, διαθέτει Dynamic Positioning System, επιτρέποντας στο σκάφος να παραμένει στο ίδιο σημείο χωρίς να ρίξει άγκυρα καθώς και το σύστημα Tier ΙΙΙ για την εξασφάλιση χαμηλών ρύπων. Η νέα θαλαμηγός είναι ήδη ναυλωμένη για όλη την καλοκαιρινή περίοδο και θα παρουσιαστεί στο ναυτικό σαλόνι του Μονακό το Σεπτέμβριο του 2023.

Η καθέλκυση του 78μετρου σκάφους πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα δραστήρια περίοδο για το ναυπηγείο μετά την παράδοση του O’EVA, του O’NEIRO καθώς και του διεθνώς βραβευμένου από το BOAT International, Project X.

Μάλιστα πέρσι τον Οκτώψβριο, στο ναυτικό σαλόνι του Μονακό παρουσιάστηκε η θαλαμηγός PROJECT X εντυπωσίασε. Το σκάφος επισκέφτηκε ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό καθώς και πολλοί επίτιμοι καλεσμένοι παρευρέθηκαν στην ετήσια δεξίωση του BOAT International που πραγματοποιήθηκε πάνω στο σκάφος. Το ογδονταοκτά-μετρο σκάφος αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο σκάφος του ναυπηγείου μετά το λανσάρισμα του ενενηνταπεντά-μετρου Ο’PARI, ενώ ακολουθεί το ογδονταπεντά-μετρο O’PTASIA.

Yachting- Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό πάνω στο Project X. Στα δεξιά τρης φωτογραφάις δικαρίνονται ο Γιάννης και ο Βασίλης Δράγνης

Οι εξωτερικοί χώροι συνδέονται αρμονικά με τους εσωτερικούς με μοναδικό διαχωριστικό υλικό το γυαλί. Το αποτέλεσμα της εσωτερικής διακόσμησης που προκύπτει δίνει έμφαση στη δεξιοτεχνία των γυάλινων υλικών, των μαρμάρινων δαπέδων, τις απαλές καμπύλες δημιουργώντας μια διάθεση φιλόξενης πολυτέλειας.

Οικογένεια Αγγελάκου

Επεκτείνει τις επενδύσεις της, στον τομέα των super yacht η Angel Yachts Co. Ltd. (AYC) συμφερόντων της οικογένειας του Βαγγέλη Αγγελάκου. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αγγελάκο. Στα τέλη του περασμένου Μάιου, η AYC, παρήγγειλε τρεις νέες θαλαμηγούς σε συνεργασία με το μεσιτικό γραφείο IYC και τον Μισέλ Χρυσικόπουλο. Αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των θαλαμηγών μέσω ναυλώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα τρία yacht θα έχουν μήκος 70 μέτρα με χωρητικότητα περί τα 1500 gt., ενώ η τιμή ναύλωσής τους στην αγορά σήμερα κυμαίνεται από 700.000 έως 800.000 ευρώ ανά εβδομάδα.

Όσον αφορά το κόστος του mega deal, για ανάλογα σκάφη σε παρόμοιες γιάρδες (π.χ. San Lorenzo και Benetti) η τιμή ζήτησης διαμορφώνεται περί τα 77 έως 87 εκ. ευρώ για κάθε σκάφος, ανάλογα με τις τεχνικές προδιαγραφές.

Η συμφωνία αυτή αυξάνει τις τρέχουσες παραγγελίες της IYC με την TISG σε επτά super yachts, πέντε εκ των οποίων πάνω από το όριο των 70 μέτρων και δύο super yachts που έγιναν σε συνεργασία με τον Giorgio Armani.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα σκάφη θα παραδοθούν διαδοχικά από το 2026 μέχρι το 2028. Η κίνηση αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των θαλαμηγών μέσω ναυλώσεων, δραστηριότητα στην οποία η εν λόγω οικογένεια έχει δείξει ενδιαφέρον ήδη εδώ και αρκετό καιρό.

Ευάγγελος Αγγελάκος

Ο πατριάρχης της οικογένειας, ο Ευάγγελος Αγγελάκος έχει διατελέσει επί τέσσερις τετραετίες δήμαρχος στις Οινούσσες. Πριν από την ανάδειξή του στην τοπική αυτοδιοίκηση στα τέλη της δεκαετίας του ’90, επιχειρούσε ως εφοπλιστής ήδη από το Λονδίνο. H ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας είναι η Angelakos (Hellas) S.A. και εδρεύει στο Παλαιό Φάληρο ενώ επικεφαλής της ανάπτυξης του ομίλου Αγγελάκου στο yachting είναι ο ένας εκ των γιών του, ο Δημήτρης Αγγελάκος.

Οικ. Βενετόπουλου

Δυνατή όσο και παραδοσιακή είναι Variety Cruises της οικογένειας Βενετόπουλου μια εταιρεία που προσφέρει ταξίδια 7 ημερών με μικρά πλοία από το 1949. Είναι γνωστή για τις signature και limited collevtion εμπειρίες που εμπλουτίζουν τη ζωή των ταξιδιωτών και εξερευνούν βαθύτερα τον προορισμό. Η Variety Cruises διατηρεί μια προσέγγιση που συνδυάζει την πολιτιστική και οικολογική βιωσιμότητα, ενώ προσφέρει μια οικεία εμπειρία για λίγους επισκέπτες σε κάθε πλεύση. Με μια φράση του Αϊνστάιν που λέει «είτε όλα αυτά είναι θαύματα, είτε κανένα από αυτά δεν είναι θαύματα,» ο Φίλιππος Βενετόπουλος αναφέρεται στη φιλοσοφία που διέπει την προσέγγιση της εταιρείας στον τομέα των κρουαζιερόπλοιων.

Φίλιππος Βενετόπουλος

«Στη Variety Cruises, πιστεύουμε ότι κάθε ταξίδι είναι μια ευκαιρία για εμβάθυνση και ανακάλυψη. Με την έννοια αυτή, προσφέρουμε στους ταξιδιώτες μας μια εμπειρία που διεισδύει βαθύτερα στον προορισμό, ενώ προσπαθούμε να έχουμε θετική επίδραση στις κοινότητες και το φυσικό περιβάλλον που επισκεπτόμαστε» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φίλιππος Βενετόπουλος που εκπροσωπεί την τρίτη γενιά της οικογένειας στον κλάδο και προσθέτει:

«Η προσέγγιση μας ξεκινά από τον σχεδιασμό και την κατασκευή πλοίων υψηλής τεχνολογίας, φτάνει στη δημιουργία και εκτέλεση λεπτομερών προγραμμάτων ταξιδιών και εξασφαλίζει την ασφάλεια και την άνεση των επισκεπτών μας στο “σπίτι τους στη θάλασσα”. Από την Ελλάδα ως τη Δυτική Αφρική, από την Αίγυπτο ως τη Γαλλική Πολυνησία και πέρα από αυτά, οι ταξιδιώτες μπορούν να ανακαλύψουν αυθεντικούς τόπους και αυθεντικούς πολιτισμούς, τοπικές κουζίνες, αρχαία αξιοθέατα, απομακρυσμένα χωριά και φυσικά θαύματα που μόνο τα μικρά πλοία μπορούν να φτάσουν».

Διαβάστε ακόμη

Ψήφος για τους απόδημους: Τη Δευτέρα 10/7 σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Επιθεώρηση Εργασίας θα ξεπεράσει τον στόχο των 66.000 ελέγχων

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το σχέδιο και οι προτεραιότητές του για την τετραετία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ