Ώθηση ευρύτερα στις μετοχές του βιοτεχνολογικού κλάδου στη Wall Street έδωσε η ανακοίνωση της εξαγοράς της ImmunoGen από την έτερη αμερικανική φαρμακευτική AbbVie έναντι 10,1 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα, ειδικά η μετοχή της ImmunoGen που ξεχωρίζει στα φάρμακα κατά του καρκίνου έκανε εντυπωσιακό άλμα άνω του 80%, φτάνοντας έτσι στο υψηλότερο σημείο της από τον Νοέμβριο του 2000.

Η ImmunoGen ειδικεύεται στην ανάπτυξη φαρμάκων κατά του καρκίνου με τη χρήση της τεχνολογίας των αντισωμάτων (ADCs, αντισώματα-συζεύγματα φαρμάκων), τα οποία αξιοποιούνται για να «σκοτώσουν» στοχευμένα τα καρκινογόνα κύτταρα, δίχως να επηρεάζονται τα υγιή. Για το λόγο αυτό ο κλάδος θεωρείται ένας από τους πλέον ανερχόμενους στον ευρύτερο φαρμακευτικό κλάδο και ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η AbbVie προσέφερε για την απόκτηση της εταιρείας 31,26 δολάρια ανά μετοχή, ήτοι premium ύψους 94,6% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την Τετάρτη στα 16,06 δολάρια και μάλιστα σε «ζεστά» μετρητά. Το deal δε, αναμένεται να «κλείσει» σχετικά γρήγορα, δίχως σοβαρές ενστάσεις από τις αρχές ανταγωνισμού, στα μέσα του 2024.

Συνολικά σε ετήσια βάση, οι προοπτικές της ImmunoGen έχουν οδηγήσει σε ράλι της μετοχής της κατά 227%!

Αναλόγως και οι έτερες βιοτεχνολογικές εταιρείες που ειδικεύονται στην ανάπτυξη φαρμάκων ADCs παρουσιάζουν ισχυρές προοπτικές. Και ο κλάδος συνολικά είναι στους πλέον κερδισμένους της σημερινής συνεδρίασης.

Ενδεικτικά η μετοχή της ανταγωνιστικής Sutro Biopharma κερδίζει περίπου 16%, της Mersana Therapeutics σχεδόν 17% και της ADC Therapeutics 15%.

Πέρυσι η Pfizer προχώρησε στην εξαγορά της Seagen, που θεωρείται εκ των πρωτοπόρων στον τομέα των εν λόγω αντικαρκινικών παραγόντων, έναντι 43 δισ. δολαρίων, ενώ πρόσφατα η Merck και η Daiichi Sankyo συμφώνησαν να δαπανήσουν από κοινού 22 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση φαρμάκων με την τεχνολογία των ADCs.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: To παρασκήνιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ – Στα 2 εκατ. βαρέλια θα φτάσει η συνολική περικοπή (upd)

Mάικ Νόβογκρατς: Bitcoin, χρυσός και ασήμι θα καταγράψουν άνοδο, εκτιμά ο γνωστός επενδυτής

Μητσοτάκης στην εκδήλωση της Google: Να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ