Επρόκειτο για το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου. «Γεννήθηκε» στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, επέζησε της πανδημικής κρίσης, αλλά τελικά καταστράφηκε από έναν πόλεμο, ο οποίος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ο λόγος για το θρυλικό Antonov AN-225, το οποίο επλήγη στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. 

Οι ζημιές που έχει υποστεί, είναι εκτεταμένες και μη επισκευάσιμες, κάτι που σημαίνει ότι το ουκρανικό αεροσκάφος, το οποίο έχει το ψευδώνυμο «Όνειρο», δεν πρόκειται να πετάξει ξανά στους αιθέρες. 

Ξένοι δημοσιογράφοι κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο, όπου βρίσκεται το τεράστιο αεροσκάφος, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το αεροδρόμιο Hostomel, έξω από το Κίεβο. Η περιοχή ήταν από τις πρώτες που επλήγησαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. 

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο τι ακριβώς προκάλεσε την καταστροφή. Εάν ήταν δηλαδή, ενέργεια σαμποτέρ ή παράπλευρη απώλεια κατά τη διάρκεια της προσπάθειας των ρωσικών δυνάμεων να αποκτήσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου. 

Το Antonov AN-225 θεωρούταν το μεγαλύτερο εμπορικό αεροπλάνο στον κόσμο. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980, με τη συνδρομή του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος. Επί σειρά ετών αποτελούσε το σύμβολο υπερηφάνειας της Ουκρανίας. 

Διαθέτοντας έξι κινητήρες και άνοιγμα φτερών που ισοδυναμούσε σχεδόν με το μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, αυτός ο γίγαντας των αιθέρων μπορούσε να μεταφέρει μεγαλύτερη και βαρύτερα φορτία από οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος.  

Ήταν το μοναδικό στον κόσμο της αεροπλοΐας, καθώς δεν κατασκευάστηκε άλλο σαν κι αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορούσε να μεταφέρει 16 εμπορευματοκιβώτια ή 80 οικογενειακά αυτοκίνητα. 

Προσφάτως, το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε στις προσπάθειες ανακούφισης από την Covid-19Τον Απρίλιο δε, του 2020, το AN-225 έσπασε κάθε ρεκόρ, μεταφέροντας 100 τόνους υγειονομικού υλικού από την κινεζική πόλη Τιανζίν στη Βαρσοβία. Η προσγείωσή του στην πολωνική πρωτεύουσα έγινε παρουσία 80.000 ατόμων.

Διαβάστε ακόμη:

Τα 10 ηχηρά «σφυριά» που χτυπάνε σήμερα – Βίλες στην Εκάλη, εργοστάσια και ξενοδοχεία (pics)

Axia: Τι ειπώθηκε στο Λονδίνο από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας

ΔΕΗ: Τι δείχνει ο ισολογισμός για τα υπερκέρδη, πώς και τι θα φορολογήσει η κυβέρνηση