Αδιαμφισβήτητα, ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευεξία των ανθρώπων. Όχι μόνο συμβάλλει στην ανάπλαση και επιδιόρθωση των κυττάρων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη μνήμη, αλλά βοηθά, επίσης στη διατήρηση της συναισθηματικής ισορροπίας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός μας οργανώνει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες, βελτιώνοντας την ικανότητά μας να λαμβάνουμε αποφάσεις και να επιλύουμε προβλήματα. Γι’ αυτό και όλοι τον έχουμε ανάγκη τον ύπνο.

Παρά τα οφέλη του, οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής έχουν εδραιώσει την αντίληψη, ότι «ο ύπνος είναι για τους τεμπέληδες». Εξαιτίας της λανθασμένης αυτής εντύπωσης, πολλοί άνθρωποι υποτιμούν την αξία του ύπνου και επιλέγουν να δουλεύουν περισσότερο εις βάρος της υγείας τους.

Διευθύνοντες σύμβουλοι, όπως ο Τιμ Κουκ της Apple και ο Βλαντ Τένεβ της Robinhood καυχιούνται για τις λίγες ώρες, που κοιμούνται. Ο Γκόρντον Ράμσεϊ αποδίδει την επιτυχία του στις ατελείωτες υπερωρίες και τον ελάχιστο ύπνο. Παρόλο που διαφορετικοί άνθρωποι νιώθουν παραγωγικοί σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, η επιστήμη είναι σαφής: Όλοι χρειάζονται τουλάχιστον επτά με εννιά ώρες ύπνου κάθε νύχτα για να λειτουργήσουν σωστά.

Αντίστοιχα, οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον, οκτώ με δέκα ώρες. Και υπάρχουν νέες ενδείξεις ότι οι γυναίκες, που ιστορικά έχουν αποκλειστεί από τις μελέτες ύπνου, χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση από τους άνδρες. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, αυτό μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από το πόσα χρήματα βγάζουμε μέχρι την πιθανότητα να αναπτύξουμε άνοια, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BusinessInsider, περισσότεροι από 85 εκατομμύρια Αμερικανοί υπολειτουργούν. Δεν κοιμούνται αρκετά και τα προβλήματα, σταδιακά επιδεινώνονται.

Το διαδίκτυο κατακλύζεται από συμβουλές για το πώς να κοιμηθείτε αρκετά: Αφήστε το κινητό σας τηλέφωνο έξω από το υπνοδωμάτιό σας. Μην πίνετε αλκοόλ πριν κοιμηθείτε. Υπάρχουν ακόμη και εξειδικευμένες συμβουλές για ζευγάρια: Ίσως οι ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες να βοηθήσουν. Ο Drake αγόρασε ένα στρώμα από τρίχες αλόγου αξίας 395.000 δολάρια, το οποίο υπόσχεται ότι βελτιώνει την ποιότητα ύπνου. Ακριβά προϊόντα όπως το έξυπνο δαχτυλίδι της Oura και το έξυπνο βραχιόλι της Whoop φέρονται να χρησιμοποιούν δεδομένα για να βελτιώσουν τον ύπνο σας.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι ερευνητές πίστευαν, ότι οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων, στις οποίες ο θόρυβος, τα έντονα φώτα, η περιορισμένη χωρητικότητα και η κακή κυκλοφορία του αέρα είναι συχνά φαινόμενα – υπέφεραν από την έλλειψη ύπνου.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε, ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο ζουν σε χαμηλού εισοδήματος αγροτικές περιοχές. Στις ΗΠΑ, οι κάτοικοι της Δυτικής Βιρτζίνια, του Κεντάκι και της Αλαμπάμα κοιμούνται τακτικά λιγότερο — και δεν οφείλεται στην έλλειψη ακριβών στρωμάτων από τρίχες αλόγου.

Αντίθετα, το άγχος – και πιο συγκεκριμένα το άγχος για τα οικονομικά – είναι μία από τις κυριότερες αιτίες που προκαλεί την στέρηση ύπνου. Οι Αμερικανοί που ζουν στα όρια της φτώχειας, αναφέρουν ότι κοιμούνται λιγότερο. Το 87% των Αμερικανών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν διότι ανησυχούν για τα οικονομικά τους. Το 13% των πρόσφατα ανέργων δήλωσε ότι κοιμούνται λιγότερο από τέσσερις ώρες τη νύχτα, το μισό από τον μέσο όρο των εργαζομένων. Σε κομητείες όπου περίπου το ήμισυ του πληθυσμού δεν κοιμάται αρκετά, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην Αλαμπάμα, τα ποσοστά ανεργίας είναι διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο και τα μεσαία εισοδήματα των νοικοκυριών κυμαίνονται γύρω στα 35.000 δολάρια.

Η κομητεία Mingo, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία της Δυτικής Βιρτζίνια, είναι η πιο στερημένη από ύπνο κομητεία. Ένα τέταρτο των κατοίκων της Mingo ζει στα όρια της φτώχειας. Σχεδόν οι μισοί από τους κατοίκους της είναι παχύσαρκοι (10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον εθνικό μέσο όρο) και ένας στους τρεις καπνίζει (τριπλάσιος του εθνικού μέσου όρου). Η Mingo είναι επίσης η κομητεία με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης και καρδιακών παθήσεων.

Στον αντίποδα, βρίσκεται η κομητεία Boulder στο Κολοράντο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πρωτεύουσα του ύπνου της Αμερικής. Το 80% των κατοίκων δήλωσαν ότι κοιμούνται καλά. Εδώ, το ποσοστό ανεργίας είναι ένα από τα χαμηλότερα και το μεσαίο εισόδημα των νοικοκυριών ανέρχεται στα 92.000 δολάρια. Είναι επίσης μία από τις υγιέστερες κομητείες στη χώρα.

Σε μεγάλες πόλεις όπως το Μανχάταν και το Σαν Φρανσίσκο, όπου τα μεσαία εισοδήματα κυμαίνονται από 90.000 έως και 126.000 δολάρια αντίστοιχα, επτά στους δέκα ανθρώπους ανέφεραν ότι κοιμούνται επαρκώς. Τα χρήματα μπορεί να μην αγοράζουν την ευτυχία, αλλά φαίνεται να προσφέρουν καλύτερο ύπνο. Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν τον ύπνο τους, η κοινωνική τους ζωή, η οικονομική αλλά και η φυσική τους κατάσταση περνάει κρίση.

Διαβάστε ακόμη 

Νέα επένδυση στη Φοινικιά της Σαντορίνης

Πάνω από €700 εκατ. οι ισραηλινές επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα (pics)

FTI: Ψυχραιμία και σκεπτικισμός στους φορείς του ελληνικού τουρισμού μετά το «κανόνι» του tour operator

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ