Ημερίδα  για την Ψυχική Υγεία και Ευεξία των Ναυτικών “It’s Ok Not To Be Ok!” της Learning Seaman, διοργάνωσε η ESG Shipping Awards,  πλατφόρμα αναγνώρισης βιώσιμων και υπεύθυνων πρακτικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Αναδείχθηκαν οι   προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί και  υπογραμμίστηκε ότι  πρέπει  να σπάσει τη σιωπή γύρω από την ψυχική υγεία στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

“Πρέπει να φέρουμε τη συζήτηση σχετικά με την ψυχική υγεία των ναυτικών στην επικρατούσα τάση, ενθαρρύνοντας τις ανοιχτές συζητήσεις. Οι ναυτικοί πρέπει να αισθάνονται ενδυναμωμένοι, όχι ντροπιασμένοι!” τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Yofis Florentin, Διευθύνων Σύμβουλος της Learning Seaman:

“Οι ναυτικοί είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο στα πλοία και οι προσπάθειές μας σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφείς” τόνισε στην αρχή της ημερίδας ο  Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας  Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και πρεσβευτής του ΙΜΟ στην Ελλάδα, τόνισε τις μοναδικές προκλήσεις των ναυτικών:

“Απομόνωση και μοναξιά, κόπωση και στέρηση ύπνου, κίνδυνος για τη σωματική υγεία, ψυχική υγεία, πολιτιστικά γλωσσικά εμπόδια, τόσες πολλές πτυχές που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να αντιμετωπιστούν σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς”.

Ομιλητές από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία μοιράστηκαν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και τις βέλτιστες πρακτικές τους, ρίχνοντας φως στις συχνά παραγνωρισμένες ανάγκες ψυχικής υγείας των ναυτικών.

“Όλα ξεκινούν με την ευαισθητοποίηση. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αφαιρέσουμε το στίγμα της ψυχικής υγείας. Μόλις ευαισθητοποιηθείτε, τότε θα έρθει η αποδοχή”, δήλωσε η Dr. Deepti Mankad, εκπαιδεύτρια και σύμβουλος της MINDSPEAK:  “Η προληπτική δράση για τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας και ευημερίας είναι μια επένδυση. Οι ψυχικά υγιείς ναυτικοί θα φέρουν πάντα ασφαλέστερες επιχειρήσεις και θα μειώσουν τα περιστατικά”.

Η Δρ Μαρία Καρρέρα, επιστημονική συνεργάτης του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας: “Οι ναυτικοί αναμένουν πράξεις περισσότερο από λόγια και προθέσεις όσον αφορά την ευημερία και την ψυχική υγεία. Όλος ο κλάδος πρέπει να συνεργαστεί για να ενσωματώσει τους ανθρώπινους παράγοντες και την κοινωνική ευημερία στις πρακτικές και τους κανονισμούς του κλάδου για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας”.

Έγιναν  συζητήσεις που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η κατανόηση των ψυχολογικών επιπτώσεων της παρατεταμένης απομόνωσης, η αναγνώριση των σημείων των προβλημάτων ψυχικής υγείας, η προώθηση της ιατρικής του τρόπου ζωής, η εφαρμογή αποτελεσματικών συστημάτων υποστήριξης και η μείωση του στίγματος που περιβάλλει την ψυχική υγεία.

Ο  Πάνος Ζαχαριάδης, Τεχνικός Διευθυντής της Atlantic bulk carriers, αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία όταν ταξίδευε στη θάλασσα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, περιγράφοντας ένα διαδεδομένο αίσθημα απομόνωσης, σημειώνοντας ότι σήμερα το ζήτημα είναι πολύ χειρότερο λόγω της διαθεσιμότητας του διαδικτύου που κρατά τα πληρώματα στις καμπίνες τους μετά τη βάρδια τους.

Ειδικοί της ναυτιλιακής βιομηχανίας εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των προκλήσεων ψυχικής υγείας των ναυτικών:

“Πρέπει να αγκαλιάσουμε τις νέες τεχνολογίες και να βρούμε καινοτόμα εργαλεία αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αυτές τις προκλήσεις” δήλωσε ο κ. Χρήστος Κεχρής, HSQE της Maran Gas Maritime Inc.

Η Cpt Άννα Μαρία Παπακοσμοπούλου, πρώην ναυτικός, της Maran Gas Maritime Inc. μοιράστηκε τις σκέψεις της σχετικά με την ημερίδα:

“Έχω γίνει προσωπικά μάρτυρας των αγώνων που μπορεί να έχουν οι ναυτικοί για την ψυχική υγεία και επιμένω πάντα ότι πρέπει να τους ακούμε. Χαίρομαι που βλέπω όλους αυτούς τους εμπειρογνώμονες του πεδίου να αναγνωρίζουν τη σημασία της ψυχικής υγείας».

Ο πλοίαρχος Νικόλαος Πολυμέρης, από τη ναυτιλιακή εταιρεία Danaos Shipping Co., αναγνώρισε τη σημασία της συμμετοχικότητας και της διαφορετικότητας στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας των ναυτικών:

“Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς και ποικιλομορφία επί του πλοίου για να εξασφαλίσουμε ένα ευτυχισμένο και αφοσιωμένο πλήρωμα που θα κρατήσει τον κλάδο ασφαλή”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι εμπειρογνώμονες τόνισαν επίσης τη σχέση μεταξύ της τεχνολογίας και της ψυχικής υγείας των ναυτικών:

“Η αυτοματοποίηση, η ψηφιοποίηση και τα εξελιγμένα συστήματα πλοήγησης επί του πλοίου μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον φόρτο εργασίας, ωστόσο το τεχνοστρες από το αίσθημα υπερφόρτωσης από τις απαιτήσεις της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση και κατάθλιψη τους ναυτικούς, θέτοντας σε κίνδυνο την ευημερία τους και τη συνολική απόδοση της εργασίας τους” δήλωσε η Δρ Ασπασία Πάστρα, επίκουρη καθηγήτρια της Παγκόσμιας Ναυτικής Ακαδημίας.

Διαβάστε ακόμη

Ετοιμάζεται για ράλι το Ethereum; (γράφημα)

Γιώργος Τρακάκης: Μια ελληνική εταιρεία με… Endless προοπτικές (pics)

Southrock: Πώς προχωρά το νέο 5άστερο project άνω των 154 εκατ. ευρώ στη Μύκονο (χάρτης)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ