Σφοδρές διακυμάνσεις σημειώνει η τουρκική λίρα, καθώς σήμερα ανέκαμψε με εντυπωσιακή ταχύτητα από το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ που είχε καταγράψει μετά την ανακοίνωση του νέου σχεδίου του Προέδρου Ερντογάν για τη στήριξη του νομίσματος και την προστασία των καταθέσεων έναντι της μεταβλητότητας της αγοράς.

Η λίρα σήμερα, Τρίτη, σημείωνε τιμή 11,0935 ανά δολάριο –με εντυπωσιακή άνοδο έως και 20% έναντι του δολαρίου– στη συνέχεια όμως υποχώρησε στη τιμή των 12,77 ανά δολάριο. Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα πριν τις ανακοινώσεις του Ερντογάν είχε σημειώσει νέο αρνητικό ρεκόρ με τιμή άνω του 18 έναντι του δολαρίου.

Παρά τις τεράστιες διακυμάνσεις στη τιμή της, η λίρα έχει χάσει άνω του 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.

Στη χθεσινή του ομιλία, ο Ερντογάν παρουσίασε το σχέδιό του για την εγγύηση των αποταμιεύσεων σε λίρες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει και θα αναπληρώνει τις απώλειες στις καταθέσεις σε λίρες εάν η αξία τους έναντι των σκληρών νομισμάτων υποχωρήσει κάτω από τα επιτόκια που ορίζουν οι τράπεζες.

Όπως αναφέρει το CNBC πρόκειται για μια αντισυμβατική προσέγγιση από έναν Πρόεδρο με αντισυμβατικές οικονομικές πεποιθήσεις: ο Ερντογάν εδώ και καιρό κατηγορεί τα επιτόκια, χαρακτηρίζοντάς τα «μητέρα κάθε κακού» και επιμένει ότι η αύξησή τους προκαλεί πληθωρισμό, αντί να τον μειώνει.

Η μακροχρόνια και πάγια άρνησή του στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων καθώς και ο προφανής έλεγχος της νομισματικής πολιτικής που ασκεί η κεντρική τράπεζας είναι οι λόγοι που, σύμφωνα με το CNBC, η λίρα από το επίπεδο του σχεδόν 4 ανά δολάριο το 2018 αυτή την εβδομάδα βρέθηκε στο 18 ανά δολάριο. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία σήμερα βρίσκεται στο 21%.

Ωστόσο, καθώς οι λεπτομέρειες του προεδρικού σχεδίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι αναλυτές το αντιμετωπίζουν με δυσπιστία.

Όπως ανέφερε σε σημερινό σημείωμά της η Goldman Sachs «Η σημερινή κίνηση είναι σαφώς σημαντική, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να υπογραμμιστεί ότι το νόμισμα ανέκτησε τις απώλειες των δύο τελευταίων εβδομάδων, ενώ η υποτίμησή του έναντι του δολαρίου σε επίπεδο έτους παραμένει μεγάλη».

Το νέο σχέδιο του Ερντογάν δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει τις θεμελιώδης αιτίες που οδήγησαν στον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση του νομίσματος.

Οι βασικές αιτίες «δεν αντιμετωπίζονται»

Ο Piotr Matys, αναλυτής στην InTouch Capital, υπογραμμίζει ότι οι βαθύτερες αιτίες της νομισματικής κρίσης στην Τουρκία δεν αντιμετωπίζονται.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Ερντογάν «δεν αντιμετωπίζουν τα υποκείμενα ζητήματα που ωθούν στην άνοδο της ισοτιμίας της  λίρας έναντι δολαρίου», δήλωσε ο Matys στο CNBC. «Τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά με τον πληθωρισμό πολύ πάνω από το 20% και αναμένεται να επιταχυνθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες μετά την πτώση της λίρας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Τουρκική κυβέρνηση «θα παραμείνει ξεκάθαρα στην πορεία που χάραξε ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επιμένει ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο μειώνοντας σημαντικά τα επιτόκια για να μειώσει την εξάρτησή της από το ξένο κεφάλαιο», είπε ο Matys. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, το βασικό ερώτημα είναι «αν τα τουρκικά νοικοκυριά εμπιστεύονται αρκετά την κυβέρνηση που τους υπόσχεται ότι θα αποζημιωθούν για πιθανές απώλειες εάν αλλάξουν τις αποταμιεύσεις τους από δολάρια σε λίρες».

Επιπλέον, μια τέτοια αποζημίωση μπορεί να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή για το τουρκικό δημόσιο ταμείο ή την κεντρική τράπεζα. Οι αναλυτές της Goldman Sachs ήδη χαρακτήρισαν το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Ερντογάν ως «πιστωτικά αρνητική εξέλιξη, καθώς αυξάνει τον συναλλαγματικό κίνδυνο στον ισολογισμό του δημόσιου τομέα».

Από την άλλη πλευρά, ο Matys καταλήγει πως «Όσο η διοίκηση συνεχίζει να εφαρμόζει τα Erdonomics θεωρείται απίθανη η βιώσιμη αντιστροφή της πορείας της ισοτιμίας λίρας/δολαρίου».

Διαβάστε ακόμα:

Φυσικό αέριο: Άλμα 20% οι τιμές στην Ευρώπη μέσα σε μία μέρα

Η μετάλλαξη Όμικρον και τα νέα περιοριστικά μέτρα απειλούν τις αγορές

CNN: Το καλύτερο ελληνικό τυρί δεν είναι η φέτα