«Έκρηξη» στις αναζητήσεις bitcoin που προέρχονται από την Τουρκία σημειώνονται τις τελευταίες 24 ώρες, μετά την είδηση για τη «βουτιά» κατά 14% που σημείωσε η τουρκική λίρα.

Σύμφωνα με ξένα μέσα, οι αναζητήσεις για bitcoin μέσω Google έχουν εκτοξευθεί κατά 566%, ενώ η αύξηση άρχισε να σημειώνεται με έντονο ρυθμό αμέσως μετά την είδηση για την πτώση της λίρας.

Η αξία του τουρκικού νομίσματος άρχισε να πέφτει μετά την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να απολύσει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Νατζί Αγκμπάλ, ο οποίος είχε καταφέρει να «ανασύρει» τη λίρα από το ιστορικό χαμηλό που είχε καταγράψει, εν μέρει επειδή αύξησε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Όπως αναφέρει το BBC, η καρατόμηση του Νατζί Αγκμπάλ σόκαρε τόσο τους εγχώριους, όσο και τους ξένους επενδυτές.

Από τις αρχές του 2021, η τουρκική λίρα απέκτησε ξανά το 1/5 της αξίας της έναντι του δολαρίου. Η πτώση κατά 14% ξεκίνησε από τις ανησυχίες ότι η πρόοδος που σημείωσε ο Αγκμπάλ θα μπορούσε να ανασταλεί από την τοποθέτηση του νέου διοικητή, Σαχάπ Καβτζίογλου, τραπεζίτη και πολιτικού που λέγεται ότι είναι αντίθετος στη χρήση υψηλών επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι πολίτες της Τουρκίας που βλέπουν τα κρυπτονομίσματα με νέα ματιά. Στις αρχές Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι σκόπευε να συνεργαστεί με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να δώσει ξεκάθαρη γραμμή για τη χρήση των κρυπτονομισμάτων.

«Συμμεριζόμαστε την αυξανόμενη ανησυχία του κόσμου για τα κρυπτονoμίσματα», είχε ανακοινώσει το υπουργείο. «Οι εξελίξεις του [σ.σ. στον κόσμο] και η κατάστασή του στην Τουρκία παρακολουθούνται στενά από το υπουργείο».

Διαβάστε ακόμη

«Μεγάλος Αδελφός» της Εφορίας: Ηλεκτρονικό δίχτυ σε ακίνητα – αυτοκίνητα με στόχο νέου τύπου φορο-ελέγχους

Folli Follie: «Όχι» Κουτσολιούτσων στη συμφωνία εξυγίανσης – Πώς θα αντιδράσει η διοίκηση

Έφοδος των ελεγκτικών Αρχών στη γαλακτοβιομηχανία που ελέγχεται για νοθεία στη Φέτα ΠΟΠ