Φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία σταμάτησε η Τουρκία στα ανοικτά των ακτών της στη Μαύρη Θάλασσα και ερευνά ισχυρισμό της Ουκρανία ότι το πλοίο αυτό μεταφέρει κλεμμένα σιτηρά, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία δήλωσε χθες (3/7/2022) πως το πλοίο Zhibek Zholy κρατείται από τις τουρκικές τελωνειακές αρχές.

Σύμφωνα με αξιωματούχο και με έγγραφα που είδε το Reuters, η Ουκρανία είχε ζητήσει προηγουμένως από την Τουρκία να σταματήσει το πλοίο.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει αφότου άρχισε η εισβολή τους, στα τέλη Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί πως η Ρωσία έχει κλέψει ουκρανικά σιτηρά.

«Κατόπιν αιτήματος, σταματήσαμε το πλοίο με ονομασία Zhibek Zholy στα ανοικτά του (λιμανιού) Καρασού», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

«Οι κατηγορίες ερευνώνται επιμελώς. Δεν είναι γραμμένο στα σιτηρά σε ποιόν ανήκουν». Ο ίδιος δήλωσε πως η Τουρκία βρίσκεται σε επαφή με τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Έθνη και τρίτα μέρη αναφορικά με το θέμα.

Χθες, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν το πλοίο αγκυροβολημένο σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου από την ακτή και έξω από το λιμάνι Καρασού, στη βορειοδυτική τουρκική επαρχία Σαγγαρίου. Δεν φαινόταν να υπάρχει κίνηση πάνω στο πλοίο, ούτε υπήρχαν άλλα πλοία κοντά του.

Ο ουκρανός πρεσβευτής Βασίλ Μποντνάρ έχει δηλώσει στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση πως η μοίρα του πλοίου θα αποφασιστεί σήμερα σε συνάντηση ερευνητών και πως η Ουκρανία ελπίζει ότι τα σιτηρά θα κατασχεθούν.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Πιθανή η αναβάθμιση από την Fitch Ratings στις 8 Ιουλίου – Κλειδί το NGEU

Φυσικό αέριο: Άνοδος στα 149 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Έκτακτη συνεδρίαση για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας

Αλλαγή στην κατάταξη: Η Saudi Aramco ξεπέρασε την Apple στο εξάμηνο