Να σταματήσει και να συλλάβει το υπό ρωσική σημαία φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο μεταφέρει σιτηρά που παρέλαβε από το κατεχόμενο από τη Ρωσία λιμάνι του Μπερντιάνσκ, ζήτησε η Ουκρανία από την Τουρκία, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο, αλλά και ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενος πληροφορίες που έλαβε από τις υπηρεσίες εμπορικής ναυτιλίας της χώρας, ανέφερε ότι το Zhibek Zholy φόρτωσε περίπου 4.500 τόνους σιτηρών από την πόλη Μπερντιάνσκ, που ανήκει στην Ουκρανία.

Σε επιστολή της που φέρει ημερομηνία την 30ή Ιουνίου και απευθύνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας υποστηρίζει εξάλλου ότι το Zhibek Zholy εμπλέκεται σε «παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών» από το Μπερντιάνσκ και κατευθύνεται στο Καρασού της Τουρκίας.

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι το φορτίο φτάνει τις 7.000 τόνους φορτίου, ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνην που ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να σχολιάσει την άφιξη του Zhibek Zholy στη χώρα.

Η εταιρεία KTZ Express, που εδρεύει στο Καζακστάν, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το Zhibek Zholy τής ανήκει, αλλά ότι ναυλώθηκε από τη ρωσική εταιρεία Green Line, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Η KTZ Express πρόσθεσε ότι διαβουλεύεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα συμμορφωθεί με όλες τις κυρώσεις και τους τυχόν περιορισμούς.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της Ρωσίας μετά την εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, διαψεύδει ότι οι Ρώσοι κλέβουν ουκρανικά σιτηρά.

Διαβάστε ακόμη

Τραπεζικά… pass: Έως και 700 ευρώ η ενίσχυση στους εργαζόμενους

ΕΕ: Αγόρασε για πρώτη φορά περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, αντί από τη Ρωσία

Η ιστορική οικία Καλαμάρη αποκτά νέα ζωή μετά από επένδυση 4,5 εκατ. ευρώ (pic)