Αποζημίωση της τάξης των 4 εκατ. δολαρίων διεκδικεί από την BNP Paribas ένας πρώην εργαζόμενος, ο οποίος κατηγορεί τη γαλλική τράπεζα ότι τον απέλυσε… άδικα. Ο λόγος για τον Ομάρ Αλάμι, τον πρώην επικεφαλής του τμήματος παραγώγων για τις αγορές της Ελβετίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου. 

Ο ίδιος τέθηκε εκτός τράπεζας το 2019, μετά από εσωτερική έκθεση για ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Ο Αλάμι φέρεται να αποκάλεσε άχρηστο και ανίκανο έναν trader -ενώπιον των συναδέλφων του- εξαιτίας ενός πιθανού λάθους 800.000 ευρώ. Μάλιστα, η αναφορά έγραφε ότι το εν λόγω ξέσπασμα δεν ήταν μεμονωμένο. 

Η κατηγορία, όπως έγινε γνωστό, βασίστηκε στις ανώνυμες καταθέσεις υπαλλήλων, με τον Αλάμι να κατηγορείται για «συναισθηματική τρομοκρατία» και να οδηγείται στην πόρτα της εξόδου.

Ο τραπεζίτης προσέφυγε στα δικαστήρια και ζήτησε την ανάκληση της απόλυσής του. Ενώπιον της δικαιοσύνης, υποστήριξε ότι ουδέποτε ήταν ταπεινωτικός ή προσβλητικός ή επιθετικός, ενώ αμφισβήτησε τα ευρήματα της εσωτερικής έρευνας. 

Η BNP, σε ανακοίνωσή της, διαβεβαίωσε ότι έλαβε «όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ομίλου». Πρόσθεσε δε, ότι δεν ανέχεται συμπεριφορές που αντίκεινται  στον σεβασμό και την αξιοπρέπεια των ατόμων. 

Η Coralie Ouazana, δικηγόρος του Αλάμι, υποστήριξε ότι πολλά άτομα, τα οποία είχαν συνεργαστεί με τον τραπεζίτη, επαινούσαν την ευγένειά του, ενώ επικαλέστηκε και τις ετήσιες αξιολογήσεις της τράπεζες, στις οποίες δεν υπήρχαν στοιχεία για επιθετικότητα του πελάτη της. 

Πριν απολυθεί από την BNP, ο Γάλλος τραπεζίτης είχε δει τον μισθό του να αυξάνεται σταθερά για μία ολόκληρη δεκαετία και να φθάνει από τα 65.000 δολάρια στο 1,3 εκατ. δολάρια ετησίως. 

Ο Αλάμι, ο οποίος ζει στο Παρίσι, βρήκε νέα δουλειά στην Ελβετία περίπου έναν χρόνο από τη φυγή του. «Αλλά κερδίζω 60% λιγότερα και περνάω 60% λιγότερο χρόνο με την οικογένειά μου» δήλωσε, στο δικαστήριο. Η απόφαση για την υπόθεση αναμένεται στις 17 Μαΐου. 

Διαβάστε επίσης:

Τα (πιο) φρέσκα γκάλοπ, οι «δερβίσηδες» της Σκιάθου, τα παιδιά του Γουάτσα και το deal του Κομάρεκ

Η ακρίβεια κρατάει παγωμένη την πασχαλινή αγορά

«Μεγάλη Εβδομάδα» και για τις… τιμές του ρεύματος