Διεθνή

Τζερόμ Πάουελ: Η Fed θα καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό

  • newsroom


«Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουμε την οικονομία, μια ισχυρή αγορά εργασίας και να εμποδίσουμε τον υψηλό πληθωρισμό να εδραιωθεί», δήλωσε ο Πάουελ

Τη διαβεβαίωση ότι ο Τζερόμ Πάουελ είναι «το σωστό πρόσωπο» για να ηγηθεί της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έδωσε ο Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες αφότου πρότεινε την ανανέωση της θητείας του για άλλη μία τετραετία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι η Fed θα πρέπει να ηγηθεί του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Για το θέμα αυτό, το τελευταίο διάστημα ο Τζερόμ Πάουελ έχει επικριθεί δριμύτατα από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος.

Ο Τζερόμ Πάουελ και η Λιέλ Μπρέιναρντ, την οποία ο Τζο Μπάιντεν πρότεινε για αντιπρόεδρο της Fed, επισήμαναν τις «καταστροφικές συνέπειες που έχει ο υψηλός πληθωρισμός» για την αμερικανική οικονομία και τις οικογένειες, ένδειξη ότι ο έλεγχος της αύξησης των τιμών ίσως αποτελέσει την κορυφαία προτεραιότητα της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Στις σύντομες δηλώσεις τους, μετά την ανακοίνωση του διορισμού τους, ο Πάουελ και η Μπρέιναρντ τόνισαν ότι αντιλαμβάνονται πόσο επιζήμιος έχει γίνει ο πληθωρισμός. «Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει επιπτώσεις στις οικογένειες, ιδίως σε εκείνες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος των βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, η στέγαση και οι μεταφορές», είπε ο Πάουελ. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουμε την οικονομία, μια ισχυρή αγορά εργασίας και να εμποδίσουμε τον υψηλό πληθωρισμό να εδραιωθεί», πρόσθεσε.

Ο διορισμός του Πάουελ και της Μπρέιναρντ θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία. Πολλοί γερουσιαστές, όπως ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ, οι Ρεπουμπλικάνοι Μιτ Ρόμνεϊ και Σούζαν Κόλινς και ο Δημοκρατικός Τζακ Ριντ έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ.

Η Δημοκρατική Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που πρόσφατα χαρακτήρισε τον Πάουελ «επικίνδυνο άνθρωπο» και τον επέκρινε για την ανεπαρκή πολιτική του στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει τον διορισμό του, αλλά θα ψηφίσει υπέρ του διορισμού της Μπρέιναρντ.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Ο Ερντογάν (ξανα)μίλησε και η λίρα κατακρημνίστηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά

Μπαρτσελόνα: Αναζητούνται χορηγοί για να αποφύγει την οικονομική «ασφυξία» στη μετά Μέσι εποχή

Google, Apple, Meta Platforms, Twitter: Γιατί πρέπει να ανοίξουν γραφεία στη Ρωσία