Ο δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος επιβεβαίωσε ότι παραδίδει τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον γιο του Άλεξ.

Ο 92χρονος Σόρος έχει καθαρή περιουσία ύψους 6,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, και είναι ένας από τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Το 2017, μεταβίβασε 18 δισεκατομμύρια δολάρια από το οικογενειακό του γραφείο στα Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας (Open Society Foundations) – μια ομάδα φιλανθρωπικών οργανώσεων που δραστηριοποιείται σε πάνω από 100 χώρες. Ο γιος του διορίστηκε πρόεδρος των προαναφερθέντων ιδρυμάτων τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Πιο πολιτικός»

Ο Άλεξ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal και δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι είναι «πιο πολιτικός» από τον πατέρα του και άφησε να εννοηθεί ότι η οργανισμός Σόρος θα έχει σημαντικό οικονομικό ρόλο στις αμερικανικές εκλογές του επόμενου έτους. Τα Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του CNBC για σχολιασμό, αλλά εκπρόσωπός τους επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες της συνέντευξης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες του για μια πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο 37χρονος Σόρος δήλωσε στη Wall Street Journal: «Όσο κι αν θα ήθελα να βγάλω το χρήμα από την πολιτική, όσο η άλλη πλευρά το κάνει, θα πρέπει να το κάνουμε κι εμείς».

Ο 92χρονος Σόρος, που συχνά στοχοποιείται από συνωμοσιολόγους προσκείμενους στη Δεξιά, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ – δίνοντας περίπου 140 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές οργανώσεις.

Αναφερόμενος ως ο άνθρωπος που «έκανε την Τράπεζα της Αγγλίας να χρεοκοπήσει», αφού σορτάρισε τη βρετανική λίρα το 1992, αποκομίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, κέρδος 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ο Τζορτζ Σόρος έφυγε από την Ουγγαρία σε ηλικία 17 ετών για να φοιτήσει στο London School of Economics δουλεύοντας ως αχθοφόρος στα τρένα και σερβιτόρος.

Η «κόντρα» με τον Mr. Tesla

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ επιτέθηκε προσφάτως μέσω Twitter στον Σόρος, καθώς η Soros Fund Management μείωσε το μερίδιό της στην Tesla. Ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι ο Σόρος «μισεί την ανθρωπότητα» και ότι «θέλει να διαβρώσει τον ίδιο τον ιστό του πολιτισμού». Ο Σόρος, στο άρθρο της WSJ, περιέγραψε τον εαυτό του ως τον «άνθρωπο για τον οποίο απευθύνονται όταν θέλουν να κατηγορήσουν κάποιον».

Ο Μασκ υπερασπίστηκε την άποψή του σε συνέντευξή του στο CNBC, λέγοντας ότι δεν τον νοιάζει αν τα εμπρηστικά tweets του τρομάζουν τους επενδυτές ή τους πελάτες. «Θα λέω ό,τι θέλω, και αν η συνέπεια αυτού είναι να χάσω χρήματα, ας είναι», δήλωσε ο Μασκ στο CNBC.

Ο μεγαλύτερος γιος του Σόρος και μεγαλύτερος ετεροθαλής αδελφός του Άλεξ, ο Τζόναθαν Σόρος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας JS Capital Management, θεωρούνταν προηγουμένως ότι είναι ο «αδιαμφισβήτητος διάδοχος», ανέφερε η Journal.

«Δεν ήθελα να αναλάβει το ίδρυμα ένα από τα παιδιά μου, για λόγους αρχής. Σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να το διαχειρίζεται κάποιος που είναι ο καταλληλότερος» δήλωνε ο Τζορτζ Σόρος, προσθέτοντας ότι ο Άλεξ έχει «κερδίσει» την εμπιστοσύνη του.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Open Society Foundations, ο Τζορτζ Σόρος αναφέρεται ως εξής: «Η επιτυχία μου στις χρηματοπιστωτικές αγορές μου έδωσε μεγαλύτερο βαθμό ανεξαρτησίας από ό,τι στους περισσότερους άλλους ανθρώπους».

«Πιστεύω ότι στη φιλανθρωπία πρέπει κανείς να κάνει το σωστό, είτε έχει επιτυχία είτε όχι».

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Μάλλιος (Applied Materials): Η επέλαση των τσιπ και η τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα

Ποιος ενημέρωσε ποιον για Ροδόπη και Ξάνθη, τα θερινά deals στις τράπεζες, τα… σπρωξίματα στην ΕΧΑΕ και οι υπογραφές στον ΟΤΕ

Αττική Οδός: Τι προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης – Πού θα φτάσουν τα διόδια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ