Ένα από τα ερωτήματα που ταλανίζουν τους οικονομολόγους είναι το εάν, για τον υπολογισμό του κατά κεφαλήν πλούτου ανά κράτος, πρέπει να μετρηθεί ο διάμεσος πλούτος ή ο μέσος όρος.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ο διάμεσος του πλούτου παρέχει την πιο ακριβή εικόνα αφού καταγράφει τη μεσαία τιμή που διαχωρίζει το υψηλότερο μισό από το κάτω μισό ενός δείγματος δεδομένων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν επηρεάζεται από τις ακραίες τιμές και δίνει μία καλύτερη εικόνα. Ο μέσος όρος, από την πλευρά του, δίνει μία πραγματική μέση τιμή αλλά επηρεάζεται από τις ακραίες καταστάσεις, όπως ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων.

Σύμφωνα με το 2023 UBS Global Wealth Report, η υπηρεσία Visual Capitalist συνέθεσε το παρακάτω διάγραμμα μέσω του οποίου συγκρίνονται ο διάμεσος και ο μέσος όρος του πλούτου σε δείγμα δεκάδων χωρών.

Βάσει των στοιχείων αυτών, την πρώτη θέση της κατάταξης καταλαμβάνει η Ελβετία, με μέσο όρο πλούτου ο οποίος κυμαίνεται στα $685.226 ανά άτομο. Πάνω από το 15% του πληθυσμού είναι εκατομμυριούχοι, φέρνοντας τη χώρα στην τρίτη θέση της αντίστοιχης κατάταξης στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, ο διάμεσος του πλούτου ανά άτομο βρίσκεται στα $167.353, διαφορά άνω των $517.000. 

Όπως και η Ελβετία, πέντε εκ των 10 κορυφαίων χωρών της κατάταξης βρίσκονται στη δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Δανίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Οι ΗΠΑ κατέλαβαν την δεύτερη θέση, με μέσο όρο πλούτου ανά ενήλικα των $551.347. Η χώρα αποτελεί την έδρα του 38% των εκατομμυριούχων παγκοσμίως, υπερτριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την Κίνα. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το zerohedge, το μισθολογικό χάσμα στις ΗΠΑ είναι ένα από τα μεγαλύτερα των ανεπτυγμένων χωρών, λόγω της μεγάλης ανισότητας πλούτου.

Στην έβδομη θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανά ενήλικα στην Ασία. Η μισθολογική ανισότητα στη χώρα, όμως, βρίσκεται σε παρόμοια, αυξημένα ποσοστά όπως αυτά των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η από τις 39 χώρες της λίστας, με μέσο όρο πλούτου ανά ενήλικα στα $105.724.

Όσο για τον διάμεσο πλούτο, το Βέλγιο καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ξεπερνώντας την Αυστραλία για πρώτη φορά. Ο διάμεσος πλούτος στις ΗΠΑ κυμαίνεται στα $107.736, καταλαμβάνοντας την 12η θέση.

Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην 25η θέση, στα $53.501, πάνω από την Κίνα στα $27.273, η οποία όμως έχει οκταπλασιάσει τον διάμεσο αυτό από το 2000. Παρ’ όλα αυτά, η ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας της ασιατικής χώρας έχει εντείνει και την οικονομική ανισότητά της.

Τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του διάμεσου και του μέσου όρου, σύμφωνα με την έρευνα, καταγράφουν οι ΗΠΑ, με τον διάμεσο να βρίσκεται 80,5% υπό του μέσου όρου, κάτι το οποίο σημαίνει πως η κατανομή του πλούτου είναι προς όφελος των πλουσιότερων Αμερικανών.

Μετά από τις ΗΠΑ ακολουθούν η Νότια Αφρική, η Ρωσία και η Ινδία, ενώ το Βέλγιο έχει την μικρότερη διαφορά. Περιορισμένη ήταν και η διαφορά μεταξύ του μέσου και του διάμεσου πλούτου στην Ελλάδα, τη Βρετανία και την Αυστραλία. 

Διαβάστε ακόμα

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Άνοιξε το myCAR – Η προθεσμία για πληρωμή

Διψήφια κάμψη για τη μετοχή της Estee Lauder – «Ανώμαλη προσγείωση» λόγω Κίνας και Μέσης Ανατολής

Reuters: Δεν τελείωσε η μάχη με τον πληθωρισμό – Κίνδυνος για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ