Δύο ημέρες μετά τη νίκη του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, ο απερχόμενος Πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, συνεχίζει να μην έχει προβεί σε καμία δημόσια δήλωση, εγείροντας φόβους ότι δεν θα παραδεχθεί την ήττα του.

Ο υπουργός Επικοινωνιών, Φάμπιο Φάρια, δήλωσε στο Reuters ότι ο Ζαΐχ Μπολσονάρου αναμένεται να μιλήσει για το εκλογικό αποτέλεσμα αργότερα σήμερα, γεγονός που αναμενόταν και χθες το βράδυ, χωρίς να είναι σαφές το αν ο ακροδεξιός απερχόμενος Πρόεδρος θα αποδεχθεί τη νίκη του Λούλα ντα Σίλβα.

Ωστόσο, πριν λίγη ώρα ο Φάμπιο Φαρία έκανε νέα δήλωση στο πρακτορείο Reuters, λέγοντας ότι ο Ζαΐχ Μπολσονάρου θα συναντηθεί με δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν από το πολυαναμενόμενο διάγγελμά του, ενώ θα εκδώσει και επίσημη ανακοίνωση για την ήττα του, χωρίς να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.

Περισσότερες από 36 ώρες μετά τα επίσημα αποτελέσματα, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του (50,9% Λούλα -49,1% Μπολσονάρου), αν και πολλοί σύμμαχοί του στην κυβέρνηση έχουν ήδη παραδεχθεί τη νίκη του Λούλα ντα Σίλβα και επικοινωνούν με το «στρατόπεδό» του για να συζητήσουν για τη διαδικασία της προεδρικής μετάβασης.

Μάλιστα, κάποιοι έχουν δηλώσει δημοσίως ότι η κυβέρνηση Μπολσονάρου πρέπει να σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, πολλοί αρχηγοί ξένων κρατών έχουν συγχαρεί τον αριστερό υποψήφιο που εξελέγη για την τρίτη θητεία του στην Προεδρία, μετά από αυτές μεταξύ 2003 και 2010. Η νέα θητεία του Λούλα ντα Σίλβα θα ξεκινήσει επισήμως την 1η Ιανουαρίου.

Οδοφράγματα και κάλεσμα για πραξικόπημα

Από χθες, πολλοί υποστηρικτές του Μπολσονάρου στήνουν όλο και περισσότερα οδοφράγματα σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ ορισμένοι καλούν μέχρι και σε στρατιωτικό πραξικόπημα για να εμποδιστεί η ανάδειξη του Λούλα ντα Σίλβα ως Προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) ανακοίνωσε ότι φορτηγά έχουν αποκλείσει -πλήρως ή μερικώς- αυτοκινητόδρομους σε 271 σημεία της χώρας, στο πλαίσιο διαδηλώσεων κατά της νίκης του Λούλα ντα Σίλβα, αποκλεισμοί που έχουν επεκταθεί σε 23 από τις 26 πολιτείες της Βραζιλίας μετά την ήττα του Ζαΐχ Μπολσονάρου. Η αστυνομία τόνισε ότι απομακρύνθηκαν άλλα 192 οδοφράγματα.

«Όχι στον Λούλα!», έχουν γράψει σε πανό κρεμασμένο πάνω από οδογέφυρα στο Σάο Πάολο, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου και εκεί έχουν αποκλειστεί αυτοκινητόδρομοι και κυρίως αυτός που συνδέει την πόλη με τη μεγάλη μητρόπολη με το Ρίο ντε Τζανέιρο, εμποδίζοντας την αναχώρηση λεωφορείων μεταξύ των δύο πόλεων.

Η Σάντα Καταρίνα στη νότια Βραζιλία, όπου ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου συγκέντρωσε σχεδόν το 70% των ψήφων, είναι η πολιτεία με τον μεγαλύτερο αριθμό αποκλεισμένων δρόμων.

«Ελπίζω να επιστρέψω σπίτι μου [στο Ρίο]. Πλήρωσα για μια διανυκτέρευση σε ένα ξενοδοχείο εδώ, αλλά πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στον σταθμό λεωφορείων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 62χρονη κτηματομεσίτρια Ροζαντζέλα Σένα.

Ορισμένοι οφηγοί φορτηών δημοσίευσαν βίντεο καλώντας σε στρατιωτικό πραξικόπημα, για να εμποδιστεί ο Λούλα ντα Σίλβα να αναλάβει Πρόεδρος της χώρας.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αλεξάντερ ντε Μοράες, έδωσε εντολή στο PRF να άρει όλους τους οδικούς αποκλεισμούς, που οργανώθηκαν κυρίως από οδηγούς φορτηγών, κύριους υποστηρικτές της κυβέρνησης Μπολσονάρο, που είχαν επωφεληθεί από τις μειώσεις των τιμών του ντίζελ. Ο δικαστής προειδοποίησε την PRF να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να ανοίξει τους δρόμους, διαφορετικά ο επικεφαλής της υπηρεσίας κινδυνεύει με πρόστιμο ή ακόμη με φυλάκιση για ανυπακοή.

Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, η αστυνομία έχει περιορίσει από χθες το βράδυ την πρόσβαση των οχημάτων στην Πλατεία των Τριών Δυνάμεων, όπου βρίσκονται το Προεδρικό Μέγαρο, το Κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο, τόπο πολλών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα.

Αυτό το μέτρο ελήφθη «μετά την πληροφορία που έλαβαν οι Αρχές για πιθανή διαδήλωση που θα διοργανωνόταν σε αυτή την τοποθεσία, από μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε η γραμματεία Δημόσιας Ασφάλειας της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Μπραζίλια (SSP / DF).

Οι αυτοκινητόδρομοι που έχουν αποκλειστεί περιλαμβάνουν βασικές οδικές αρτηρίες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σιτηρών από αγροτικές πολιτείες σε λιμάνια, καθώς και έναν μεγάλο δρόμο που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο. Αποκλείστηκε επίσης ο κύριος δρόμος πρόσβασης στο διεθνές αεροδρόμιο Γκουαρούλχος του Σάο Πάολο, το πιο πολυσύχναστο στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Γιατί τα μετρητά – ιδιαίτερα σε δολάριο – είναι ο βασιλιάς των επενδύσεων τώρα

ΥΠΕΝ: Εκταμίευση 50 εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΔΔΗΕ για έργα δικτύου

Ταμείο Ανάκαμψης: 41 δανειακές συμβάσεις έχουν υπογραφεί για επενδυτικά σχέδια ύψους €1,8 δισ.