Τράπεζες

Γυρίζει σελίδα: Στη φάση της ανάπτυξης περνά η Alpha Bank

  • Αλέξανδρος ΚασιμάτηςΣε νέα τροχιά μετά την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ

Γυρίζει σελίδα η Alpha Bank με την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, καθώς αλλάζει την ατζέντα της και από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, που ήταν βασική προτεραιότητα, περνά στη φάση της ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα η διοίκηση της τράπεζας με το project «Tomorrow» τη θέτει σε νέα τροχιά, η οποία ταυτίζεται πλέον με τη νέα περίοδο που ξεκινά για την ελληνική οικονομία στη μετά COVID εποχή.

«Η Alpha Bank είναι έτοιμη να κάνει ένα βήμα στο αύριο», είπε στους αναλυτές ο CEO της τράπεζας Βασίλειος Ψάλτης, προτείνοντας ένα ισορροπημένο αλλά φιλόδοξο σχέδιο που εξασφαλίζει έγκαιρα και εξαρχής το κεφάλαιο ανάπτυξης που χρειαζόταν η τράπεζα τα επόμενα χρόνια και δίνει έτσι τη δυνατότητα να επιτευχθούν νωρίτερα οι στόχοι κερδοφορίας.

Με το «Tomorrow» η τράπεζα θα μειώσει περισσότερο από 70% τα κόκκινα δάνεια, με τους δείκτες NPE και NPL να υποχωρούν στο 7% και 5% αντίστοιχα έως το 2022.

Αναλυτικά η Alpha ετοιμάζει τις εξής συναλλαγές:

Project «Cosmos»: Η περίμετρος των δανείων αυξήθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ -από 2 δισ. αρχικά- με τα στεγαστικά να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος (50%), ακολουθούμενα από τα μικρά επιχειρηματικά (21%), δάνεια wholesale (18%) και καταναλωτικά (11%). Η συναλλαγή εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το β’ εξάμηνο του 2021.
Project «Orbit»: Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε από τα 900 εκατ. ευρώ στο 1,3 δισ. και αποτελείται κατά 80% από καταναλωτικά δάνεια. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το β’ εξάμηνο του 2021.
Project «Sky»: Χαρτοφυλάκιο ύψους 2,2 δισ. ευρώ (από 400 εκατ. αρχικά) που αφορά σε ποσοστό 53% στεγαστικά και 35% wholesale. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2022.
Project «Solar»: Αποτελείται κατά 100% από δάνεια wholesale ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2022.
Aλλες συναλλαγές, ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η Alpha Bank θα προβεί το διάστημα 2021-2024 σε νέες χρηματοδοτήσεις 8 δισ. ευρώ. Ο στόχος της διοίκησης είναι κατά το συγκεκριμένο διάστημα η τράπεζα να αποκτήσει μερίδιο 25% στα νέα δάνεια. Να σημειωθεί ότι το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. έναντι 1,6 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020 και κατευθύνθηκαν κυρίως στους κλάδους μεταποίησης, εμπορίου, μεταφορών, ενέργειας και τουρισμού.

Παράλληλα η τράπεζα προσδοκά στην ανάπτυξη των εργασιών της κατά 9% έως το 2024, κυρίως μέσα από τους τομείς του Wealth Management και του Bancassurance, όπως και σε επιτάχυνση του επιχειρηματικού πλάνου της στη Ρουμανία, όπου η θυγατρική της κατέχει μερίδιο αγοράς 4,4% και κατατάσσεται ως η 6η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει έως το 2024 και μείωση κατά 15% των λειτουργικών εξόδων, ενώ το πλάνο περιλαμβάνει και στρατηγικές συνεργασίες τόσο στην αγορά των πληρωμών όσο και του real estate, αλλά και πώληση θυγατρικών του εξωτερικού.

Ειδικότερα:

■ Πώληση των POS (project «Prometheus») και στρατηγική συνεργασία, με την τράπεζα να διατηρεί ένα μερίδιο στο νέο σχήμα. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει προς το τέλος του έτους.
■ Πώληση της Alpha Bank Albania (project «Riviera»). Η τράπεζα με την πώληση θα απελευθερώσει κεφάλαια για ανάπτυξη σε άλλες αγορές. Η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί έως το τέλος του 2021, επιτρέποντας την εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ.
■ Πώληση της Alpha Bank London (project «Crown»), συμφωνία η οποία επίσης θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, αποφέροντας στην τράπεζα όφελος της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Wood, η αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου θα αποφέρει επιπλέον 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα της Alpha από τόκους. Ετσι, η τράπεζα θα αντισταθμίσει τα χαμένα έσοδα από τις συναλλαγές προβληματικών δανείων.

Τα συνολικά έσοδα θα ενισχυθούν περαιτέρω από την αύξηση των προμηθειών, από τα 335 εκατ. στα 465 εκατ. ευρώ, και τη μείωση του κόστους.

Η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει να αυξήσει τα κέρδη προ προβλέψεων στα επίπεδα του 1,1 δισ. ευρώ το 2024.

Διαβάστε ακόμα 

Αποκλειστικό newmoney: Για νέα έξοδο με 10ετές ομόλογο ετοιμάζεται η χώρα

Aποζημιώσεις Μαΐου: 202.431 δικαιούχοι πήραν «πράσινο φως»