Ο 42χρονος Ρίσι Σουνάκ -όπως φαίνεται- ήταν έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφού τόσο ο Μπόρις Τζόνσον, όσο και η Πένι Μόρνταντ ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από την κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας.

Μάλιστα, ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε ότι δεν μπορούσε πλέον να ενώσει το κόμμα τους, όπως αναφέρει το Reuters, έπειτα από μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στη βρετανική πολιτική ιστορία.

Έτσι, ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών θα είναι ο διάδοχος της Λιζ Τρας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και καλείται να επαναφέρει την κανονικότητα σε μία χώρα που βρέθηκε σε πολιτική δίνη το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των επιλογών της προκατόχου του.

Ο  Σουνάκ τις επόμενες ώρες θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ προκειμένου να αναλάβει και επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Παράλληλα γίνεται ο νεότερος και πρώτος μη λευκός ένοικος στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι αγορές «ψηφίζουν» Σούνακ

Σε αυτό το πλαίσιο, ράλι καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, εν μέσω των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες κορυφώθηκαν με την τελική ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ρίσι Σούνακ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη τυγχάνει της ένθερμης υποστήριξης των αγορών, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να βρίσκονται σε καθοδική τροχιά (ανεβαίνουν οι τιμές των ομολόγων), μειώνοντας αισθητά το κόστος δανεισμού του βρετανικού κράτους.  

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση των 10ετών τίτλων υποχωρεί κατά 21 μονάδες βάσης και «πέφτει» κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4% (ανέρχεται στο 3,84%), ενώ η απόδοση των 2ετών τίτλων σημειώνει κάμψη κατά 28 μονάδες βάσης και κατέρχεται στα επίπεδα του 3,4%. 

Διαβάστε ακόμη:

Τι κάνει ένας δισεκατομμυριούχος όταν… συνταξιοδοτηθεί; Μια μέρα με τον Τζεφ Μπέζος 

Πού θα πάνε οι τιμές των ακινήτων

Πλειστηριασμοί: Πόλεμος χαρακωμάτων με τράπεζες και funds