ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Στο μικροσκόπιο των αρχών ανταγωνισμού η συνεργασία Microsoft-OpenAI

Η Microsoft παρά την επένδυση-μαμούθ των 13 δισ. δολαρίων στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης έχει αρνηθεί πως η σχέση τους παραπέμπει σε εξαγορά, ωστόσο ο ρόλος της στην υπόθεση του Σαμ Άλτμαν φανέρωσε την επιρροή της - Ερωτηματικά για τη σχέση και σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον

Στο στόχαστρο των αρχών ανταγωνισμού της Βρετανίας μπαίνει η συνεργασία της Microsoft με την OpenAI που έχει δώσει ώθηση στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Η Competition and Markets Authority (CMA) είναι το πρώτο διεθνές ελεγκτικό όργανο ανταγωνισμού που αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συμμαχία των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική Αρχή ξεκίνησε τη διαδικασία συλλογής στοιχείων και πληροφοριών που είναι το πρώτο βήμα για το άνοιγμα επίσημης έρευνας για την συμμαχία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν αναπτύξει οι δύο εταιρείες στο μέτωπο του ΑΙ. Η επίσημη έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2024.

Για το σκοπό αυτό η CMA κάλεσε αμφότερες τις εταιρείες, όπως και οποιοδήποτε έτερο ενδιαφερόμενο, τρίτο, μέρος, καθώς και τους ίδιους τους καταναλωτές να τις υποβάλλουν στοιχεία και πληροφορίες «για τη συνεργασία μεταξύ της Microsoft και της OpenAI, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εξελίξεων, που έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση ανάλογη με αυτή μιας συγχώνευσης». Η χρονική διορία για την κατάθεση στοιχείων έχει οριστεί για τις 3 Ιανουαρίου.

Η Microsoft έχει αρνηθεί ότι η σχέση που έχει αναπτύξει με την OpenAI με επενδύσεις-μαμούθ ύψους 13 δισ. δολαρίων παραπέμπει σε εξαγορά της εταιρείας. Αν και έχει υπάρξει αντιστοίχως φειδωλή στις πληροφορίες που έχει δημοσιοποιήσει για τους όρους της συνεργασίας τους και τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης που έχει αποκτήσει σε κάποια συστήματα.

Μάλιστα, ο καθοριστικός ρόλος του τεχνολογικού κολοσσού και προσωπικά του CEO του Σάτια Ναντέλα ήταν σαφής στα πρόσφατα γεγονότα και δη, στον τρόπο που παρενέβησαν στα εσωτερικά της OpenAI διασφαλίζοντας την επιστροφή του Σαμ Άλτμαν στο τιμόνι της, μόλις λίγα 24ωρα μετά την αιφνίδια απόλυση του από το ΔΣ της εταιρείας.

Δεν είναι τυχαίο πως και η ίδια η αγορά αντιλαμβάνεται ως κάτι παραπάνω από στενή τη σχέση των δύο εταιρειών, όπως φάνηκε από τον κλυδωνισμό και κατόπιν το μίνι ράλι της μετοχής της Microsoft με αφορμή την υπόθεση Άλτμαν.

Η επιρροή αυτή της Microsoft στην υπόθεση Άλτμαν φαίνεται ότι στάθηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ώστε οι αρχές ανταγωνισμού της Βρετανίας να αποφασίσουν να βάλουν στο μικροσκόπιο τη συνεργασία αυτή. Σημειωτέον δε, πως η σχέση Microsoft-OpenAI έχει εγείρει ερωτηματικά και σε έτερες αρχές ανταγωνισμού, μεταξύ άλλων σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, ωστόσο η βρετανική αρχή είναι η πρώτη που «βγαίνει» τελικά μπροστά δρομολογώντας επισήμως τις σχετικές διαδικασίες.

Θυμίζουμε, πάντως, πως μέσα στη χρονιά η CMA είχε δείξει τα «δόντια» της προς την Microsoft και στην υπόθεση της επικύρωσης της εξαγοράς της εταιρείας gaming Activistion Blizzard, την οποία είχε αρχικά μπλοκάρει, πριν ο τεχνολογικός γίγαντας αναγκαστεί να προχωρήσει σε τροποποιήσεις και υπαναχωρήσεις προκειμένου η ύψους 75 δισ. δολαρίων συμφωνία να προχωρήσει.

Διαβάστε ακόμα

Ο Σουλτάνος, ο Μητσοτάκης και τα ντολμαδάκια, το «κρύωμα» και οι φήμες της Βιοϊατρικής, η ώρα των μικρών στο Χ.Α. και ένας (δήθεν) καυγάς 25 εκατ. ευρώ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι 11 ανατροπές που αλλάζουν άρδην το τοπίο στην αγορά

Bitcoin: Πάει για τα $50.000 ή «πατάει φρένο»;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""