«Φρένο» πάτησε τελικά το bitcoin μετά από πέντε συνεχόμενες ημέρες κερδών συνολικού ύψους 16%, λίγο πριν τα $45.000. Οι επιδόσεις του bitcoin και των λοιπών κρυπτονομισμάτων το 2023 συνεχίζουν να προκαλούν έκπληξη, δεδομένων των προκλήσεων των οποίων αντιμετωπίζει ο κλάδος τους τελευταίους 18 μήνες.

Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα του κόσμου πλησιάζει το $1 τρισ. σε συνολική αξία κεφαλαιοποίησης, αυξημένο κατά 180% από τον Νοέμβριο του 2022. Το 45% της ανάπτυξης αυτής έχει καταγραφεί τις τελευταίες 6 εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αναμένουν έγκριση της SEC για τη δημιουργία των spot bitcoin ETFs. 

Ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων στο σύνολό του επωφελείται επί του παρόντος από τις εκτιμήσεις αυτές, έχοντας προσθέσει περίπου 750 δισ. δολάρια αξίας κεφαλαιοποίησης το τελευταίο δωδεκάμηνο. Μελετώντας τις ενδείξεις όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, τα μεγαλύτερα εξ αυτών φαίνεται να περνούν μία σχετική νηνεμία, η οποία θα μπορούσε να οφείλεται στο πρόσφατο ράλι, ενώ τα altcoins συνεχίζουν την άνοδό τους.

Το τελευταίο 24μηνο τα κρυπτονομίσματα έχουν αποδείξει πως έχουν έρθει για να μείνουν, παρά τους ισχυρούς παράγοντες όπως ο CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, οι οποίοι έχουν αντιτεθεί στην συγκεκριμένη αγορά.

Το επιχείρημα του Ντίμον είναι παρόμοιο με αυτό πολλών άλλων που αποδίδουν στον συγκεκριμένο κλάδο εγκλήματα όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και φοροδιαφυγή, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ειρωνικό εάν κανείς αναλογιστεί τον ρόλο που παίζουν τα δολάρια στον χώρο του εγκλήματος, παγκοσμίως.

Το bitcoin, όμως, έχει και τους φανατικούς υποστηρικτές του, όπως η Κάθι Γουντ της Ark και ο Μάικλ Σέιλορ της MicroStrategy. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως, δεδομένων των ρυθμίσεων των αρχών όσον αφορά τη χρήση και λειτουργία των κρυπτονομισμάτων, ο κλάδος μπορεί εύκολα να βγει κερδισμένος. Οι χρήστες έχουν συνηθίσει στα νέα μέτρα, τα οποία επίσης έχουν προσδώσει στον τομέα και μία νότα εποπτείας και ασφάλειας.

Η BlackRock, παράλληλα, ανακοίνωσε πρόσφατα την αρχική χρηματοδότηση ενός spot bitcoin ETF, κάτι το οποίο αποτελεί άλλη μία ένδειξη πως η πιθανή έγκριση βρίσκεται προ των πυλών.

Aπό τεχνικής απόψεως, το bitcoin πλησιάζει μια σημαντική περιοχή «αντίστασης», γύρω στο ψυχολογικό όριο των $45.000. Ωστόσο, οι αγορές των options υποδεικνύουν πως το bitcoin θα αυξηθεί στα $50.000 μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ η έγκριση για τα spot bitcoin ETFs αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές του ερχόμενου έτους. Το ερώτημα το οποίο απασχολεί πολλούς είναι τι θα συμβεί, εν τέλει, πρώτο: η δοκιμασία του ράλι άνω των $50.000 ή η έγκριση των ETFs. 

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι 11 ανατροπές που αλλάζουν άρδην το τοπίο στην αγορά

Ο Σουλτάνος, ο Μητσοτάκης και τα ντολμαδάκια, το «κρύωμα» και οι φήμες της Βιοϊατρικής, η ώρα των μικρών στο Χ.Α. και ένας (δήθεν) καυγάς 25 εκατ. ευρώ

Αλέξανδρος Σπέντζος: «Θρίλερ» με νέο σφυρί και με «σκόντο» για τη μεζονέτα του στην Πεντέλη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ