Πληροφορίες για λεπτομερές σχέδιο που είχε καταστρώσει η Ουκρανία με στόχο να πλήξει τον αγωγό Nord Stream, είχαν οι ΗΠΑ τρεις μήνες πριν την επίθεση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημερώθηκε για το σχέδιο από στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που μετέφερε τις πληροφορίες στη CIA τον Ιούνιο 2022.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στον Nord Stream με μια μικρή ομάδα δυτών, η οποία έδινε αναφορά στον ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η Washington Post αναφέρει επίσης ότι ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών έστειλε στη CIA μια έκθεση, την οποία φέρεται να είχε αναρτήσει στο Discord ο 21χρονος Jack Teixeira, μέλος της εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης που κατηγορείται για διαρροή απόρρητων εγγράφων.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι έλαβε αντίγραφο της έκθεσης από διαδικτυακούς φίλους του Teixeira. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η έκθεση βασίστηκε σε πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγή στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες της πηγής δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν άμεσα, ωστόσο σύμφωνα με τη Washington Post, η οποία επικαλείται αρκετούς αξιωματούχους -που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους- η CIA μοιράστηκε την έκθεση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον Ιούνιο 2022.

Οι πολύ περιγραφικές λεπτομέρειες που αναφέρονται για την επίθεση δείχνουν ότι για περίπου έναν χρόνο οι Δυτικοί σύμμαχοι είχαν βάσιμους λόγους να υποψιάζονται την Ουκρανία για το σαμποτάζ στον Nord Stream.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η επίθεση επρόκειτο να γίνει μετά την άσκηση BALTOPS του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη στις 5 – 17 Ιουνίου, αλλά «πάγωσε» για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Διαβάστε ακόμη

Spiegel: Ο κίνδυνος για χρεοκοπία στην Τουρκία είναι υπαρκτός

Δεν… σταματά το Χρηματιστήριο Αθηνών – Νέο υψηλό 9ετίας, με ράλι έως 6% σε τράπεζες, Jumbo και Mytilineos

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; O Dr. Peter Attia ξέρει τον τρόπο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ