Την αποφασιστικότητα των χωρών μελών του G20 να χρησιμοποιήσουν κάθε εργαλείο προκειμένου να πετύχουν διατηρήσιμη ανάπτυξη σε μία εποχή σημαντικών προκλήσεων, χαιρετίζει σε ανακοίνωση της η γεν. διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη λήξη των εργασιών της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών των 20 πιο ισχυρών οικονομιών. 

«Συναντηθήκαμε σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας μετά τη ψήφο της Βρετανίας να αποχωρήσει απ’ την ΕΕ και της συνεχιζόμενης μεταβλητότητας στις αγορές. Η ασθμαίνουσα ανάπτυξη στην μετά την κρίση εποχή συνεχίζεται, με την αδύναμη ζήτηση στις αναπτυγμένες οικονομίες και τη δύσκολη μετάβαση σε ένα αυτο-διατηρήσιμο μοντέλο ανάπτυξης σε πολλές αναδυόμενες αγορές. Ως αποτέλεσμα η παγκόσμια ανάπτυξη έχει υποβαθμιστεί τόσο για το 2016 όσο και για το 2017», σημειώνει στην ανακοίνωση της η κα Λαγκάρντ. 

«Οι συζητήσεις μας πήραν μέρος με πνεύμα συνεργασίας και την προθυμία να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα ζητήματα. Υπήρξε ομοφωνία στο τραπέζι ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα ώστε να μοιραστούμε τις ωφέλειες της ανάπτυξης και του οικονομικού ανοίγματος ευρέως μέσα στις χώρες», υπογραμμίζει, και προσθέτει: «σε αυτό το πλαίσιο, τόνισα ότι τα μέλη του G20 λαμβάνουν μέτρα για να τονώσουν την εμπιστοσύνη και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη. Καλωσορίζω την αποφασιστικότητα τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία χάραξης πολιτικής – νομισματικής, δημοσιονομικής και δομικής – ξεχωριστά και συλλογικά για να επιτύχουν ισχυρή, διατηρίσημη, ισορροπημένη και περιεκτική ανάπτυξη. 

Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ «οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμες, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες αναλύσεις του ΔΝΤ ότι οι καλοσχεδιασμένες δομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να ενισχύσουν τόσο την βραχυπρόθεσμη όσο και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να την καταστήσουν πιο περιεκτική. Επιπρόσθετα η απελευθέρωση του εμπορίου είναι επίσης κρίσιμο στοιχείο για την αύξηση της παραγωγικότητας και την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει την ίδια ώρα να ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί πως τα κέρδη απ’ το εμπόδιο θα μοιραστούν ευρέως».

Τέλος η γεν. δ/ντρια του ΔΝΤ σημειώνει πως «οι χώρες μέλη του G20 επίσης υπογράμμισαν την σημαντικότητα περαιτέρω ενίσχυσης της Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Αρχιτεκτονικής και υπ’ αυτό το πρίσμα, ένα ανθεκτικό Παγκόσμιο Χρηματοοικονομικό Δίχτυ Ασφαλείας (GFSN) με ένα ισχυρό και επαρκώς χρηματοδοτούμενο ΔΝΤ στο κέντρο του».