Απαράδεκτη θεωρείται για τη Ρωσία η ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, εν μέρει ή με οποιαδήποτε μορφή, όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Είτε πρόκειται για ορισμένες περιοχές (της Ουκρανίας), είτε σε οποιαδήποτε μορφή, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία», είπε η Ζαχάροβα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, παρουσίασε πρόσφατα μια πρόταση, με βάση την οποία η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Ράσμουσεν συνεργάστηκε με τον τον σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ, πριν από τη φετινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η οποία ωστόσο δεν κατέληξε σε κάποια «πρόσκληση» των συμμάχων προς την Ουκρανία. Ράσμουσεν και Γέρμακ συζητούν τώρα ξανά τη θέση του Κιέβου στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας.

Ο Ράσμουσεν, που υπήρξε ΓΓ του ΝΑΤΟ μεταξύ 2009-’14, επιμένει ότι το σχέδιο «μερικής» ένταξης της Ουκρανίας δεν παραπέμπει σε «πάγωμα» των εχθροπραξιών, αλλά θα αποτελούσε προειδοποίηση προς τη Ρωσία ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την Ουκρανία να προσχωρήσει στη συμμαχία.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: 300 εκατομμύρια υπέρβαση εσόδων τον Οκτώβριο

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Διεθνείς διασυνδέσεις για να βρεθεί η Μεσόγειος στο προσκήνιο της πράσινης μετάβασης (pic)

ΕΕ: Πρόταση από Μπορέλ και Κομισιόν για νέες κυρώσεις στη Ρωσία – Τι θα περιλαμβάνει το 12ο πακέτο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ