Εργασιακά

Άδεια ειδικού σκοπού: Την Τετάρτη 19/1 η ρύθμιση για γονείς παιδιών που νοσούν από κορωνοϊό (vid)

  • newsroom


Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ ώστε σε αυτή να συμπεριληφθούν και οι γονείς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια

Η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επικαιροποιηθεί το πλαίσιο για τις άδειες των εργαζομένων γονέων με παιδιά – μαθητές που νοσούν από κορωνοιό αναμένεται να έρθει σύντομα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, η σχετική ρύθμιση αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ ώστε σε αυτή να συμπεριληφθούν και οι γονείς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια από το άνοιγμα των σχολείων την περασμένη Δευτέρα.

Αυτό που αναμένεται να αλλάξει με τη νέα ρύθμιση είναι το εύρος της συγκεκριμένης άδειας, η οποία είχε προβλεφθεί μεν το 2020 (άρθρο 16 του Ν. 4722/2020) για ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά για 14 ημέρες τότε, καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ήταν εντελώς διαφορετικά στις πρώτες φάσεις της πανδημίας.

Παράλληλα, θα προβλέπεται πως η άδεια ειδικού σκοπού θα δίνεται ανεξάρτητα από το αν κλείνει ή όχι το σχολικό τμήμα.

Η ειδική αυτή άδεια θα είναι τουλάχιστον 5νθήμερη, όσο, δηλαδή, διαρκεί και η τρέχουσα καραντίνα του ΕΟΔΥ για τους νοσήσαντες από λοίμωξη Sars Cov-2. Η άδεια θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού.

Οι δικαιούχοι γονείς:

  • βρεφών,
  • προνηπίων και νηπίων,
  • μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικό και Γυμνάσιο), και
  • παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, καθώς και ατόμων με αναπηρία.

Η χρηματοδότηση της ειδικής αυτής άδειας θα είναι μεικτή στον ιδιωτικό τομέα. Τα 2/3 θα καλύπτονται από τον εργοδότη και το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εξετάζεται αν θα υπάρχει και συνεισφορά του εργαζόμενου με τμήμα της άδειας αναψυχής του. Πάντως, η άδεια για τους γονείς παιδιών που νοσούν, όπως είχε νομοθετηθεί το 2020 (άρθρο 16 του Ν. 4722/2020) δεν προέβλεπε συνεισφορά του εργαζόμενου, αλλά απλά επιμερισμό του κόστους ανάμεσα σε εργοδότη (2/3) και κράτος (1/3).
‘Οπως αναφέρουν, βέβαια, ειδικοί εργατολόγοι, η ΚΥΑ που θα καθόριζε τη φόρμουλα κάλυψης του 1/3 των αποδοχών της άδειας από τον τακτικό προϋπολογισμό δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

Οι εργοδότες υποχρεούνται, άλλωστε, να δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας αυτής, καθώς και τη διάρκεια αυτής, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ο τρόπος δήλωσης της άδειας στο «ΕΡΓΑΝΗ».

Προφανώς τώρα θα προχωρήσει και στην πράξη η εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης.

Η άδεια ειδικού σκοπού

Συνεισφορά του εργαζόμενου με 1 ημέρα άδειας αναψυχής ανά κυλιόμενο 4ήμερο (2 ημέρες πληρωμένες από τον εργοδότη, 1 ημέρα επιδοτούμενη από το κράτος και 1 ημέρα από την άδεια του εργαζόμενου) προβλέπει η λεγόμενη «άδεια ειδικού σκοπού», η οποία εφαρμόζεται, όμως, μόνο όταν αναστέλλεται η λειτουργία του σχολικού τμήματος, κάτι που για να συμβεί με τις παρούσες τουλάχιστον οδηγίες απαιτείται να νοσεί το 50% +1 των μαθητών.

Η νέα άδεια που έρχεται τώρα θα αφορά γονείς παιδιών που νοσούν, ανεξάρτητα από το αν θα κλείνει το σχολικό τμήμα ή όχι.

Για τους εργαζόμενους του Δημοσίου η άδεια καλύπτεται προφανώς εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη που είναι το Δημόσιο. Αν και η άδεια θα εφαρμοστεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δεν είναι σίγουρο πως οι φόρμουλες θα είναι παρόμοιες.

Διαβάστε ακόμα:

Société Générale: Τι «βλέπει» για αναβάθμιση από Fitch και ελληνικά ομόλογα

«Φωτιά» οι μεταβιβάσεις ακινήτων: Έξτρα επιβάρυνση έως και €1.000 για την ηλεκτρονική ταυτότητα

ΑΣΕΠ και ΟΑΕΔ – 89.000 νέες προσλήψεις: Oι προϋποθέσεις για την αίτηση