Οικονομία

Société Générale: Τι «βλέπει» για αναβάθμιση από Fitch και ελληνικά ομόλογα

  • Νίκος Μελαχροινός


Η γαλλική τράπεζα βλέπει μόνο αύξηση σε θετικές προοπτικές από τον αμερικανικό οίκος αξιολόγησης - Τι εκτιμά για τα ελληνικά ομόλογα - Η SG εκτιμά ότι η χώρα θα βγει στις αγορές για πρώτη φορά φέτος με έκδοση 15 ή 20 ετών

Ο οίκος Fitch Ratings θα μπορούσε να αποδώσει θετική προοπτική στην αξιολόγηση της Ελλάδας σήμερα (σ.σ. αναμένεται βράδυ της Παρασκευής), εκτιμά η γαλλική τράπεζα Société Générale.

H Fitch υποβάθμισε ή αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές αρκετών ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων εν μέσω του ξεσπάσματος της πανδημίας τον Απρίλιο 2020 αλλά όχι της Ελλάδας. Η τάση έκτοτε αντιστράφηκε, καθώς οι ενέργειες αξιολόγησης του 2H21 έγιναν θετικές για το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και την Ιταλία.

Στην τελευταία αναθεώρησή της για την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2021, η Fitch έγραψε ότι η αναμενόμενη πτωτική τάση του επιπέδου χρέους της χώρας μετά την πανδημία, οδηγούμενη από «τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη βελτίωση της ανάπτυξης του ΑΕΠ και το διατηρούμενο χαμηλό κόστος δανεισμού» θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικές ενέργειες αξιολόγησης.

Πέντε μήνες αργότερα, η επιβεβαίωση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο του 2021 ότι θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων μέσω ευέλικτων επανεπένδυση του προγράμματος PEPP αναγνωρίστηκε από τον οίκο Fitch ως πιστωτικά θετική. Καθώς η S&P αναθεώρησε προς τα πάνω τις προοπτικές αξιολόγησης της Ελλάδας σε θετικές τον Απρίλιο του 2021, ο Fitch είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει, κατά την άποψή της γαλλικής τράπεζας.

Αναφορικά με τα εγχώρια ομόλογα, η SG εκτιμά ότι η χώρα θα βγει στις αγορές για πρώτη φορά φέτος με έκδοση 15 ή 20 ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου, το πρόγραμμα δανεισμού θα ξεκινήσει με την έκδοση ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα τις επόμενες ημέρες και έπειτα θα ακολουθήσει η έκδοση ελληνικού 10ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ το Μάρτιο, ενώ το πρόγραμμα δανεισμού θα συνεχιστεί με την έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους επίσης 3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Η χρονιά πιθανότατα θα κλείσει με το πρώτο πράσινο ομόλογο της Ελλάδας, το οποίο που θα είναι διάρκειας 10-15 ετών, και ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το ΡΕΡΡ και τη στήριξη του στα εγχώρια ομόλογα, η SG εκτιμά ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η ΕΚΤ θα αγοράσει τίτλους ύψους 3 δισ. ευρώ το 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP,ενώ έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 18 δισ. ευρώ υπό το PEPP το 2020 και άλλα τόσα το 2021.

Διαβάστε ακόμη:

Οικονομολόγος του Harvard αποκαλύπτει: 17 κανόνες για διαχειριστείτε με επιτυχία τα οικονομικά σας

Αδελφοί Χατζηιωάννου (Sprider Stores): Στο σφυρί το «άγνωστο» ανάκτορο της Εκάλης (pics)

«Φωτιά» οι μεταβιβάσεις ακινήτων: Έξτρα επιβάρυνση έως και €1.000 για την ηλεκτρονική ταυτότητα