Η Μπόνι Ντίλμπερ είναι επικεφαλής της ομάδας προσέλκυσης επιχειρήσεων στη Zapier και έχει σχεδόν 12 χρόνια εμπειρίας. Πέρασε χρόνια στην εκπαίδευση και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ως καθηγήτρια, υπεύθυνη προγραμμάτων και επικεφαλής προσλήψεων.

Η Ντίλμπερ μοιράζεται τρία πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να λένε ψέματα στις αιτήσεις εργασίας τους.

«Στις μέρες μας, νομίζω ότι οι περισσότερες ομάδες πρόσληψης υποψιάζονται ότι θα υπάρχουν κάποια «ψεματάκια» στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων», λέει.

Είναι πολύ πιθανόν σε αιτήσεις οι υποψήφιοι να κάνουν κάποια από τα επιτεύγματά τους να φαίνονται σούπερ τεράστια και να υποβαθμίζουν κάποιες από τις πιο δύσκολες καταστάσεις, σύμφωνα με το Business Insider.

Σε ένα τέτοιο «παιχνίδι», μερικές φορές υπάρχει και η υπερβολή. Υπάρχουν όμως τρία πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να λέτε ποτέ ψέματα.

 

1. Ποτέ μην λέτε ψέματα σχετικά με το πού έχετε εργαστεί και για πόσο

«Ένας έλεγχος ιστορικού θα καταγράψει τους εργοδότες που είχατε, μαζί με τις ημερομηνίες απασχόλησης. Το να γεμίζετε το βιογραφικό σας για να κρύψετε ένα κενό απασχόλησης ή να αναφέρετε παραδείγματα από μέρη που δεν έχετε εργαστεί ποτέ δεν είναι καλή ιδέα. Πιθανότατα θα εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ακεραιότητά σας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόρριψη της αίτησής σας», λέει η Ντίλμπερ.

«Πριν από μερικά χρόνια, πήρα συνέντευξη από κάποιον του οποίου το βιογραφικό έδειχνε δύο χρόνια εμπειρίας σε έναν ρόλο σε έναν οργανισμό που γνώριζα αρκετά καλά. Όταν όμως ρώτησα για τις εμπειρίες του, μοιράστηκε αρκετά πράγματα που έμοιαζαν να μην συνάδουν με όσα ήξερα για τον οργανισμό. Ο εργοδότης δεν εμφανιζόταν ούτε στο προφίλ τους στο LinkedIn», πρόσθεσε.

Αντ’ αυτού: Αναφέρετε κάθε εργοδότη και σημειώστε τα χρόνια, αντί για τους μήνες, που εργαστήκατε.

«Αναφέρετε κάθε εργοδότη για τον οποίο έχετε εργαστεί, με ακριβείς ημερομηνίες. Δεν πειράζει να σημειώσετε τα έτη, αντί για τους μήνες, για να ελαχιστοποιήσετε την εντύπωση ότι ψάχνετε για δουλειά, αν χρειαστεί», λέει η Ντίλμπερ.

«Εάν έχετε εργαστεί σε περιόδους ελεύθερου επαγγελματία, μπορείτε να τις αναφέρετε όλες μαζί και να βάλετε το συνολικό χρονικό διάστημα που εργαστήκατε έτσι, καθώς και τα έργα τα οποία ολοκληρώσατε. Αυτό θα είναι καλύτερο από το να απαριθμήσετε μια σειρά από βραχυπρόθεσμα έργα. Μπορείτε να αναφέρετε τις εταιρείες με τις οποίες συνεργαστήκατε, αλλά μην υπονοείτε την απασχόληση εάν επρόκειτο απλώς για ένα εφάπαξ, βραχυπρόθεσμο έργο», προσθέτει.

 

2. Ποτέ μην λέτε ψέματα για τις συστάσεις σας

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε ψεύτικες συστάσεις όταν δεν είστε σίγουροι για το τι θα μοιραστούν οι προηγούμενοι εργοδότες, δεν είναι καλή ιδέα.

Οι εταιρείες θα ελέγξουν γενικά τις συστάσεις για να κατανοήσουν τα έργα και τις πρωτοβουλίες στις οποίες έχετε εργαστεί και πώς επηρεάσατε την επιχείρηση. Μια συστατική επιστολή που δεν το διατυπώνει αυτό με σαφήνεια και εξειδίκευση μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

«Κάποτε συνάντησα κάποιον σε μια κοινωνική εκδήλωση και τον συλλυπήθηκα για την κακή σχέση του με τον διευθυντή του. Στη συνέχεια, με ρώτησαν αν θα ήμουν πρόθυμη να γίνω μια ψεύτικη σύσταση γι’ αυτούς και να τους δώσω τον αριθμό μου και ένα ψεύτικο email για να προσποιηθώ ότι είμαι ο διευθυντής τους. Η απάντησή μου; Όχι! Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για μένα, και ακόμη και αν ο εργοδότης δεν το καταλάβαινε ποτέ, ήξερα ότι δεν θα ήμουν σε θέση να μιλήσω πειστικά για τη δουλειά αυτού του ατόμου», λέει η Ντίλμπερ.

Κάποια «red flags» για έναν υπεύθυνο προσλήψεων θα μπορούσαν να είναι:

1. Αν το LinkedIn της αναφοράς δεν δείχνει ότι εργάστηκε στην ίδια εταιρεία με αυτούς που ισχυρίζεται

2. Αν όλες οι συστάσεις έχουν προσωπικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντί για επαγγελματικές.

Αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση και πολλές ερωτήσεις.

«Εάν φτάσετε στο στάδιο της αναφοράς με έναν υποψήφιο εργοδότη, σας θέλει και είναι ενθουσιασμένος μαζί σας. Οι συστάσεις είναι απλώς εκεί για να επικυρώσουν ότι, πράγματι, ταιριάζετε απόλυτα. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να θέσετε υπό αμφισβήτηση όλα αυτά που λέτε», λέει η Ντίλμπερ.

Αντίθετα: Σκεφτείτε μέντορες ή συναδέλφους με πιο υψηλόβαθμο τίτλο.

«Αρχικά, ψάξτε τους προηγούμενους διευθυντές και τμηματάρχες σας και εντοπίστε αυτούς που ξέρετε ότι σας θαύμαζαν, ή σας είχαν σε εκτίμηση γενικότερα. Αν δεν έχετε κάποιον προηγούμενο διευθυντή που μπορεί να εγγυηθεί για εσάς, σκεφτείτε έναν άλλο μέντορα ή ένα άτομο με πιο υψηλόβαθμο τίτλο. Επιλέξτε επίσης μερικούς συναδέλφους σας», συμβουλεύει η Ντίλμπερ.

«Ενημερώστε τον καθένα από αυτούς ότι θα θέλατε να τους χρησιμοποιήσετε ως συστάσεις και ελέγξτε αν συμφωνούν με αυτό. Δώστε τους το βιογραφικό σας σημείωμα και επισημάνετε μερικά πρόσφατα επιτεύγματα. Οι εργοδότες θα θέλουν γενικά να ακούσουν τουλάχιστον έναν διευθυντή και άλλους ενδιαφερόμενους που γνωρίζουν το έργο σας, ώστε να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον αντίκτυπό σας», προσθέτει.

 

3. Ποτέ μην λέτε ψέματα για τα ελαττώματά σας

«Γνωρίζουμε ότι όλοι υπερβάλλουν λίγο για να παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους πιο μεγάλες από ότι είναι στην πραγματικότητα. Όμως δεν πρέπει ποτέ να εφευρίσκετε δεξιότητες ή να ισχυρίζεστε ότι έχετε εξειδίκευση σε έναν τομέα με τον οποίο δεν έχετε καμία εμπειρία», δήλωσε η Ντίλμπερ.

Ακόμα και αν καταφέρετε να πάρετε τη δουλειά, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί καθώς η εταιρεία θα αξιολογεί τις δεξιότητές σας. Η μη κατοχή των απαραίτητων δεξιοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία καλών επιδόσεων και να βλάψει τη φήμη σας.

Μπορεί ακόμη και να βρεθείτε χωρίς δουλειά μετά από λίγες μόλις εβδομάδες – και αυτό θα μπορούσε να σας αφήσει σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, καθώς ξεκινάτε από το μηδέν με μια νέα αναζήτηση εργασίας. Εν τω μεταξύ, αν ήσασταν ειλικρινής, ίσως θα μπορούσατε να είχατε εξεταστεί για άλλους ρόλους που θα σας ταίριαζαν πραγματικά.

Αντίθετα: Βασιστείτε στις δεξιότητες που αναφέρονται στην περιγραφή της θέσης εργασίας.

«Πριν από τη συνέντευξη, διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας για να εντοπίσετε τις δύσκολες δεξιότητες που είναι πιο σημαντικές για την εκτέλεση της εργασίας και αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναπτύξετε δεξιότητες στον απαιτούμενο τομέα. Παρακολουθήστε βίντεο ή εξασκηθείτε όπου μπορείτε», συμβουλεύει η Ντίλμπερ.

«Εάν δεν έχετε εμπειρία σε μια συγκεκριμένη δεξιότητα, φροντίστε να αναφέρετε τις παρακείμενες δεξιότητες που έχετε. Ίσως δεν έχετε προγραμματίσει ποτέ σε Python, αλλά γνωρίζετε Java. Ν α αναφέρετε αυτά που μπορείτε να προσφέρετε. Επίσης, να μοιραστείτε παραδείγματα άλλων περιπτώσεων που έχετε αποκτήσει γρήγορα ταχύτητα σε έναν νέο τομέα. Αυτό θα δείξει ότι, ενώ μαθαίνετε, είστε κάποιος με πολλές πρωτοβουλίες που δεν θα τον κρατήσει πίσω η έλλειψη εμπειρίας σε έναν μικρό τομέα».

Τα ψέματα μπορεί να καταλήξουν να είναι πιο επιζήμια.

Σε μια δύσκολη αγορά εργασίας, μπορεί να είναι δελεαστικό να πείτε ψέματα. Αλλά μακροπρόθεσμα, αυτά τα ψέματα συχνά θα αποκαλυφθούν σε κάποιο σημείο της διαδικασίας και θα μπορούσαν να σας βλάψουν περισσότερο από ό,τι αν ήσασταν εξ αρχής ειλικρινείς.

Διαβάστε ακόμη: 

Σε ποιους αρχίζει να μοιράζει πρόστιμα η εφoρία για τα POS

myAADEapp: Ξεκίνησε η εφαρμογή με ειδοποιητήρια σε φορολογούμενους

Το disaster story του Γιάννη Καματάκη και το νέο «σφυρί» των 2 εκατ. για την MLS Πληροφορική (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ