Πείραμα για τετραήμερη απασχόληση σε εταιρείες που θα το επιλέξουν κάνει τώρα η Γερμανία με σκοπό αυτό να έχει ολοκληρωθεί και αξιολογηθεί μέσα στο 2024. Από τις 21 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε περίοδος κατά την οποία επιχειρήσεις της χώρας θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, με σκοπό να συμμετάσχουν και στις δύο ανάλογες φάσεις. Οι εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε πρώτη φάση θα πραγματοποιήσουν τη λεγόμενη διαδικασία προγραμματισμού κατά την οποία θα οριστεί ο ακριβής τρόπος πραγματοποίησης των καθηκόντων των εργαζομένων στα πλαίσια της τετραήμερης εργασίας. Αυτό γίνεται για να μην υπάρξουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Στην επόμενη και τελική δεύτερη φάση οι εταιρείες θα υιοθετήσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου της δοκιμής οι εργαζόμενοι στις εταιρείες αυτές θα πρέπει να απαντούν τακτικά σε ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με το πώς οι μειωμένες ώρες επηρεάζουν την παραγωγικότητα και την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Τα αποτελέσματα αυτών των ερωτηματολογίων θα αναλυθούν από ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Münster για να εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα.

Με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει πάντως μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας αλλά και με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στη χώρα, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο πετυχημένο θα αποδειχτεί το πείραμα αυτό. Για το λόγο αυτό τα βασικά συμπεράσματα του πειράματος αναμένεται ότι θα επηρεαστούν σημαντικά από το δείκτη της παραγωγικότητας. Στην περίπτωση που η τετραήμερη εργασία δεν συνοδευτεί με πλήρη αύξηση των ωρών απασχόλησης ώστε να αντισταθμιστεί η μια χαμένη μέρα, τότε η παραγωγικότητα θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον 20% με 25% για να δικαιολογηθεί η όποια τέτοια πρακτική.

Μέσα στη χώρα οι αντιδράσεις των Γερμανών εργαζομένων για τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία ήδη ποικίλουν. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ίδρυμα Hans-Böckler, που συνδέεται με τα συνδικάτα εργαζομένων της Γερμανίας και την οποία επικαλείται η Ντόιτσε Βέλε, περίπου το 73% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα αυτή δήλωσαν ότι επιθυμούν 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία, αλλά μόνο εάν η αμοιβή τους παραμείνει ίδια. Περίπου το 8% θα δεχόταν μειωμένες αποδοχές, ενώ το 17% απέρριψε συνολικά τον μικρότερο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας, δείχνουν τα ίδια αποτελέσματα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι Γερμανοί δουλεύουν κατά μέσο όρο από τις λιγότερες ώρες σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά θεωρούνται από τους πιο παραγωγικούς εργαζομένους.

Διαβάστε ακόμη 

Τα «κόλπα» των ιδιοκτητών για να γλιτώσουν φόρους από τα Airbnb

Κεραμέως: Η αύξηση σε μισθούς στο Δημόσιο μπορεί να φτάσει τις €2.000 (vid)

Οι διεθνείς οίκοι ανανεώνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα – Τι «βλέπουν» για μετοχές και τράπεζες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ