Ο στόχος του ΕΦΚΑ και του νέου Διοικητή του Αλέξανδρου Βαρβέρη, είναι τον Νοέμβριο 2023 να έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που αφορούν το 2022 και να παραμείνουν για επίλυση μόνο οι 32.000 «δύσκολες» περιπτώσεις.

Πρόκειται για περιπτώσεις που λείπουν δικαιολογητικά, βρίσκονται στα δικαστήρια ή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ιατρικές γνωματεύσεις για το ποσοστό αναπηρίας. Σ΄ αυτές πρέπει να προστεθούν και οι διεθνείς συντάξεις που σημειώνουν μεγάλες καθυστερήσεις καθώς σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα περίπου 17.000.

Για την επίσπευση της έκδοσής τους η ηγεσία του Φορέα θα ενεργοποιήσει το επόμενο διάστημα το λογισμικό που αφορά το αναλογιστικό ισοδύναμο, το εργαλείο δηλαδή που απαιτείται προκειμένου να μεταφερθεί συνταξιοδοτικός χρόνος, κύριος, επικουρικός και εφάπαξ, από την Ευρώπη στην Ελλάδα και αντίστροφα.

Ταυτόχρονα, στην επίσπευση της έκδοσης των επικουρικών θα συμβάλει η υλοποίηση της διάταξης του μίνι ασφαλιστικού που ορίζει ως προϋπόθεση για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη για όλα τα Ταμεία τη συμπλήρωση 15ετίας κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Δηλαδή ενιαιοποιούνται πλέον οι προϋποθέσεις θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τη συμπλήρωση 15 ετών επικουρικής ασφάλισης (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε διαδοχικά.

Περίπου 12.000 – 13.000 ασφαλισμένοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από τη διάταξη για την επίσπευση της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να περιοριστούν οι εκκρεμότητες που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στόχος είναι όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης οι εκκρεμείς επικουρικές να περιοριστούν στις 30.000 από 42.000 που είναι σήμερα.

Η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την απονομή των επικουρικών συντάξεων επιτρέπει την υπαγωγή τους στη διαδικασία fast track, δηλαδή θα εκδίδονται εντός προθεσμίας 3 μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός 6 μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης, αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης.

Η διάταξη θα εφαρμοστεί αναδρομικά και στις εκκρεμείς αιτήσεις και αναμένεται να μειώσει σημαντικά το χρόνο διεκπεραίωσης και το στοκ των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε ακόμη

Μέχρι 3.000 ευρώ το «κάρφωμα» για πλαστές αποδείξεις

Tsakiris Chips: Ο άνθρωπος που έμαθε την Ελλάδα να τρώει πατατάκια (pics)

50 εκατομμύρια ευρώ: Τιμή ρεκόρ για την πιο προνομιακή βίλα της Μυκόνου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ